Μαυρωτάς από τη Λάρισα: “Η Παιδεία είναι η απάντηση στην κρίση”

Ο βουλευτής του Ποταμιού και υπεύθυνος Παιδείας Γιώργος Μαυρωτάς με κλιμάκιο μελών της τοπικής οργάνωσης του Κινήματος, πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας την Παρασκευή 10 Μαρτίου στη Λάρισα. Στόχος της επίσκεψης ήταν ανάδειξη του κεντρικού ρόλου της Παιδείας σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητας του Δήμου Λάρισας ως κύριου παράγοντα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Παράλληλα ήταν και η αναγνώριση του ρόλου των πραγματικών πρωταγωνιστών, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών του τόπου, που κόντρα στην γενική απαξία των θεσμών και της κρίσης, εργάζονται με ζήλο και επιτελούν πραγματικά τεράστιο έργο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαυρωτάς αρχικά επισκέφθηκε το 9ο Δημοτικό Σχολείο, μια από τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες της Χώρας όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να ενημερωθεί από το Σύλλογο Διδασκόντων για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Μαυρωτάς αναγνώρισε την αυταπάρνηση των καθηγητών που υπό την ηγεσία του διευθυντή τους, κ. Βασίλειου Ζωγράφου, παλεύουν καθημερινά να κρατήσουν το σχολείο λειτουργικό και αξιοπρεπές παρά τις πολλές και ουσιαστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το ΚΕΘΕΑ «Έξοδος», τους πραγματικούς μαχητές της ζωής που δείχνουν το δρόμο με τη θέληση τους και το πείσμα τους. Οι άριστες εγκαταστάσεις σε συνδυασμό με το μεράκι και την σκληρή δουλειά των μελών της κοινότητας και του εξειδικευμένου προσωπικού, υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου του προγράμματος κ. Μπουντή Σωτήρη, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν με πίστη, θέληση, προσπάθεια και την κατάλληλη οργάνωση. Η λειτουργία, η οργάνωση και η δράση του ΚΕΘΕΑ «Έξοδος» αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Ο συντονιστής κ. Μπούντης παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο λειτουργίας του ΚΕΘΕΕΑ, το οποίο δεσμεύθηκε να υποστηρίξει με κάθε τρόπο ο κ. Μαυρωτάς.
[wpg_thumb]
Ακολούθως ο κ. Μαυρωτάς με τα μέλη του Ποταμιού είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης στο Δήμο Λαρισαίων όπου τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Τάχος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Δεληγιάννης. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης που είχε το Ποτάμι με το Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη όπου είχε αποφασισθεί να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία του Δήμου με το Ποτάμι προκειμένου να αναδειχθούν όλες οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται στη Λάρισα με έμφαση στις ενέργειες της δημοτικής αρχής να επενδύσει σε καινοτομίες και τεχνολογίες που θα την καταστήσουν έξυπνη πόλη (smart city) με σαφή οικολογικά, ενεργειακά και οικονομικά πλεονεκτήματα.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας υποδέχθηκαν το κλιμάκιο του Ποταμιού, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Γούλας, ο Αντιπρόεδρος κ. Βελισσαρίου και οι Καθηγητές κ.κ. Ζαούτσος, Πετρωτός και Βλάχος. Ο κ. Μαύρωτας, Καθηγητής και ο ίδιος στο ΕΜΠ, ενημερώθηκε πλήρως για τις προσπάθειες της διοίκησης να αναδείξει το ΤΕΙ σε βασικό αναπτυξιακό παράγοντα της Θεσσαλίας διασυνδέοντας το με τις τοπικές κοινωνίες της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας παρέχοντας εξιδεικευμένες γνώσεις σε σπουδαστές και επιχειρήσεις. Ο κ. Μαυρωτάς εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που παρουσιάζουν τα εργαστήρια των κ.κ. Ζαούτσου και Πετρωτού τα οποία ενδεικτικά επισκέφθηκε. Η σημαντική δουλειά που πραγματοποιείται αποτυπώνονται τόσο από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν κατοχυρωθεί στα πλαίσια της σχετικής έρευνας που συντελείται στο ΤΕΙ Θεσσαλίας όσο και από τις στρατηγικές συνεργασίες του Ιδρύματος με ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ο κ. Μαυρωτάς δεσμεύτηκε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν γενικά τα ΤΕΙ με την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού.

Ο κ. Μαυρωτάς έκλεισε τις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς επισκεπτόμενος την άκρως επιτυχημένη έκθεση AgroThessaly όπου και ξεναγήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Νταή. Ο κ. Μαυρωτάς επισκέφθηκε καινοτόμες τοπικές επιχειρήσεις, όπως το «Θες ΓΗ», καθώς και τα περίπτερα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Η ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα της Λάρισας και πρέπει να αποτελέσει σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών έναν από τους βασικούς πυλώνες εξόδου της χώρας από την κρίση. Οι επιτυχημένες εκδηλώσεις όπως η AgroThessaly αποτελούν μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής και ιδανικό πεδίο για την δημιουργία συνεργιών μεταξύ φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης, ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων με κεντρικό στόχο την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Αγροτική επιχειρηματικότητα, που πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ένα δυναμικό μοντέλο ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας.

Το βράδυ ο κ. Μαυρωτάς δείπνησε με τα τοπικά στελέχη του Ποταμιού όπου συζήτησαν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Το Ποτάμι στη Λάρισα παραμένει δυνατό γιατί πιστεύει πραγματικά ότι η αναβάθμιση της Θεσσαλίας αποτελεί ένα στοίχημα που αφορά όλους τους πολίτες της περιοχής και όχι μόνο των τοπικών βουλευτών. Το Ποτάμι θα χρησιμοποιήσει τις κοινοβουλευτικές δυνατότητες που διαθέτει προκείμενου να αναδείξει τόσο τις πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει φορείς, πολίτες, οργανώσεις και δημοτικές υπηρεσίες της Λάρισας αλλά και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων και παραλείψεων της κεντρικής κυβέρνησης σε βάρος της Θεσσαλίας. Το κ. Μαυρωτά συνόδευαν σε όλη την επίσκεψη ο περιφερειακός συντονιστής Θεσσαλίας κ. Σακατζής, ο τοπικός συντονιστής Λάρισας κ. Μπαζάκης και το μέλος της ΜΕΣΥΑ κ. Γαλάνης.

Τ.Ο. του Ποταμιού ν. Λάρισας

Add Comment