Καταγραφές υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας, ως συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ», σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, τα συνεργαζόμενα ΚΠΕ και Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας, συνεχίζει τη δράση καταγραφής υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων σε όλη τη χώρα.

Η καταγραφή γίνεται με στόχο την υποστήριξη του Δικτύου «ΕΛΙΑ» και περιλαμβάνει:
την καταγραφή, φωτογράφιση και ταυτοποίηση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων
την καταγραφή και συγκέντρωση των πιθανών μύθων, θρύλων ή ιστοριών που υπάρχουν και σχετίζονται με τα ελαιόδεντρα και προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση ή τη βιβλιογραφία
τη δημιουργία χάρτη με τα καταγραφέντα ελαιόδεντρα και το σχεδιασμό μονοπατιών και διαδρομών για την οργάνωση επισκέψεων
την καταγραφή και διάσωση του γενετικού υλικού ελληνικών ποικιλιών ελιάς ως έκφραση της υποχρέωσης της παρούσας γενιάς να μεταφέρει στις επερχόμενες γενιές το περιβάλλον και το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη.

Το Δίκτυο «ΕΛΙΑ» επεκτείνει τη δράση καταγραφής υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την ένταξη των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων και των μονοπατιών στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τα μονοπάτια με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα παρέχουν πολυεπίπεδες και ποικίλες δυνατότητες για την εκπαιδευτική διαδικασία, τη διδακτική πράξη και την αγωγή. Προσφέρονται επίσης για διεπιστημονικές και διαθεματικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων. Μέσα από τη μελέτη και έρευνα πεδίου δημιουργούνται θετικές διαπροσωπικές σχέσεις και τίθενται παιδαγωγικές προσδοκίες σε υψηλό επίπεδο, που η διαχρονική ισχύς των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων μπορεί να παράσχει.

Καλούνται τα μέλη του Δικτύου «ΕΛΙΑ» ή και όποια άλλη σχολική ομάδα ή εκπαιδευτικός επιθυμούν να συμμετέχουν στην καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων/ελαιώνων, να συμπληρώσουν το επισυναπτόμενο έντυπο: «Ταυτότητα υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου» και να το αποστείλουν ηλεκτρονικά στο ΚΠΕ Καλαμάτας στη διεύθυνση mail@kpe-kal.mes.sch.gr.

Add Comment