Χαιρετισμός βουλευτή Ν. Παπαδοπουλου στην Πανελλαδική Συνάντηση Κτηνοτρόφων

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Ν.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

«Χαιρετίζω την σημερινή πρωτοβουλία και λυπάμαι που αδυνατώ να παρευρεθώ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων μου στην Αθήνα.
Η φέτα αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν με ποιοτικά χαρακτηριστικά κατέχοντας εξέχουσα θέση ανάμεσα στα προϊόντα ΠΟΠ της χώρας μας. Αποτελεί ένα εθνικό προϊόν-έμβλημα με τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες καθώς η χώρα μας παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με ονομασία Φέτα. Η ΠΟΠ Φέτα, αποτελεί τον στυλοβάτη της κτηνοτροφίας, δεδομένου ότι 80% του αιγοπρόβειου γάλακτος κατευθύνεται στη παραγωγή Φέτας, η οποία ανέρχεται σε 100.000 τόνους ετησίως. Για την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, απαιτείται η ουσιαστική συνεργασία όλων των παραγωγικών, επιστημονικών, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.
Είναι αναγκαία λοιπόν:
1.Η άμεση συγκρότηση Εθνικού διεπαγγελματικού φορέα διαχείρισης της ΠΟΠ Φέτας και των ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων μας με την συνεργασία παραγωγικών και καταναλωτικών φορέων και συνεταιριστικών ομάδων παραγωγών.
2.Η άμεση εφαρμογή των μέτρων της μεταποίησης, του εξαγωγικού προσανατολισμού των τυροκομικών επιχειρήσεων και της σύνδεσής τους με την Μεσογειακή διατροφή και τον τουρισμό, μέσω του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου.
3.Η άμεση εφαρμογή του προγράμματος του Υπουργείου για έλεγχο των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος από γειτονικές χώρες καθώς και την προώθηση δράσεων για την πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού ως παραδοσιακό προϊόν.
Αν περάσει στην βουλή ως έχει η CETA (Kαναδά-ΕΕ) θα έχει ως κύριες επιπτώσεις: α) Την ίδια μειωμένη προστασία να ζητήσουν και να πάρουν και οι άλλες 12 χώρες που διαπραγματεύονται τώρα με την ΕΕ (Ν.Αφρική, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), Κίνα, Αυστραλία, κλπ) β) Να εκτοπιστεί η γνήσια αιγοπρόβεια Φέτα από την παγκόσμια αγορά λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού τυριών ‘τύπου Φέτας’ από αγελαδινό γάλα ζώων που τρέφονται με μεταλλαγμένες χαμηλής ποιότητας και κόστους ζωοτροφές.
Όπως ήδη γνωρίζετε η CETA ανήκει στις νομικά δεσμευτικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με λοιπούς εμπορικούς της εταίρους. Το Ευρωκοινοβούλιο, το αρμόδιο όργανο για την ψήφιση της την υπερψήφισε. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν σε αντίθεση με λοιπά πολιτικά κόμματα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λοιπόν παραλάβει μία συμφωνία που μετά την διαπραγμάτευση της έχει ολοκληρωθεί το 2014. Επιθυμούμε το κίνημα συμμέτοχο καθώς και την δημιουργία μιας καθολικής πολιτικής θέσης που υιοθετούν όλα τα πολιτικά κόμματα. Δεν χωράνε πλέον πολιτικές υπεκφυγές και μετάθεση ευθυνών. Οφείλαμε ως πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουμε το σύνολο της συμφωνίας στο ευρωκοινοβούλιο. Σαν ελληνικό κοινοβούλιο όμως, διατηρούμε την εξουσία για να αλλάξουμε τους όρους της συμφωνίας. Η Ελληνική βουλή οφείλει με αυξημένη πλειοψηφία να ζητήσει την τροποποίησή της συμφωνίας με άμεση προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων για πλήρη κατοχύρωση της Φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων, χωρίς αστερίσκους, αντίστοιχης με την πλήρη κατοχύρωση των κύριων Ευρωπαϊκών τυριών παρμεζάνας και ροκφόρ.
Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτόν τον λόγο αποτελεί πλέον αναγκαιότητα η δημιουργία και η προώθηση κοινών θέσεων και προτάσεων. Στον αγώνα αυτό είμαστε στο πλευρό σας.»

Add Comment