Βασιλόπιτα και 40 χρόνια παρουσίας για την Λαογραφική Εταιρεία Ελασσόνας

ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2017
του Γιάννη Μουκίδη

Με κυρίαρχο στοιχείο την 40χρονη παρουσία της στα πολιτιστικά και κοινωνικά «δρώμενα» της Ελασσόνας και όχι μόνο, η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας έκοψε την βασιλόπιττα του 2017, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στη σάλα του κέντρου «HAMOS PLACE».
Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, αφού ευλόγησε την εκδήλωση, ευχήθηκε πλούσια σε δραστηριότητες χρονιά, τονίζοντας παράλληλα πως η τοπική Εκκλησία παρακολουθεί πάντοτε και χαίρεται για τις αξιόλογες πρωτοβουλίες των συλλόγων της περιοχής, που προβάλλουν την παράδοση και τον πολιτισμό μας και την ίδια την Ελασσόνα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Εύχομαι να διπλασιάσετε και να τριπλασιάσετε τα χρόνια σας! Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο, με τον πολιτισμό, με την παράδοση, κοντά στους νέους του τόπου μας», επεσήμανε με νόημα ο κ. Χαρίτων.
Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν οι γυναίκες του Τμήματος Παραδοσιακού Τραγουδιού του συλλόγου, που απέδωσαν επίκαιρα ακούσματα.

[wpg_thumb]

Πλούσιος ο απολογισμός του 2016

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας κ. Ιωάννης Σαμώτας, πλαισιωμένος από τα μέλη της διοίκησης, αρχικά ευχήθηκε σε όλους υγεία και τα καλύτερα για το 2017, και έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, επικεντρώνοντας στα παρακάτω:
Επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου / Θεατρική Παράσταση από τη μεγάλη θεατρική ομάδα με το έργο της κ. Μαίρης Κουτόβα «ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑΜΕ» / Συμμετοχή χορευτικών τμημάτων σε εκδηλώσεις στον Ίασμο Κομοτηνής και στην Γαλατινή Κοζάνης / Συμμετοχή χορευτικού τμήματος σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην πόλη Danilovgrad στο Μαυροβούνιο / Δημιουργία και υλοποίηση του 4ου Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή» στην Ελασσόνα, με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από το εξωτερικό(Τουρκία, Μαυροβούνιο), και από την Ελλάδα(Βόλο και Κοζάνη) / Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλία το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ellopia Media Group της Αθηνάς Κρικέλη “Mt Olympus – The creation” . Ένα ντοκιμαντέρ που οδεύει προς τα βραβεία Όσκαρ / 2 εθελοντικές αιμοδοσίες της τράπεζας αίματος «Μιχάλης Πιτένης».

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του 2017

Επετειακή εκδήλωση στη Λάρισα αφιερωμένη στην μεγάλη γιορτή του Πάσχα / Συμμετοχή σε διεθνή Φεστιβάλ στην Τσεχία ( 5 – 11 Ιουνίου 2017) και Τουρκία (29 Ιουλίου με 5 Αυγούστου) / Υλοποίηση του 5ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «… στου Ολύμπου την αυλή» με συμμετοχές από Αίγυπτο, μιας χώρας από Λατινική Αμερική και μιας από Ευρώπη / Εικαστική έκθεση / προγραμματισμένες αιμοδοσίες της Τράπεζας Αίματος «Μιχάλης Πιτένης».
Χαρακτηριστικά, τα λόγια του προέδρου της Λαογραφικής Ελασσόνας κ. Σαμώτα: «… και όμως πέρασαν 40 χρόνια. 40 χρόνια από την χρονιά που κάποιοι οραματίστηκαν ένα σύλλογο που θα υπηρετήσει την παράδοση και τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Και το έκαναν χωρίς καμία ιδιοτέλεια. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Γιατί πρόσφεραν απλόχερα, σε όλους μας, μια ζεστή φωλιά για να εκφραστούμε, να ονειρευτούμε, να ταξιδέψουμε, να χαρούμε, να γελάσουμε, να προβληματιστούμε, να κλάψουμε, να προσφέρουμε και να ολοκληρωθούμε σαν άνθρωποι μέσα από τα τμήματα και τις εκδηλώσεις που αυτά τα 40 χρόνια ήταν εκατοντάδες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τους δεκάδες ανθρώπους, που σαν εκπαιδευτές στα διάφορα τμήματα του συλλόγου πρόσφεραν αυτά τα 40 χρόνια. Όπως επίσης και τα εκατοντάδες μέλη που πέρασαν από τα τμήματα αυτά και τους χιλιάδες θεατές των εκδηλώσεων μας.
Συμπαραστάτες μας ήταν, εκτός από τα μέλη των τμημάτων και τους γονείς τους, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας και οι δεκάδες χορηγοί μας, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», οι σύλλογοι που συνεργαστήκαμε και μας πρόσφεραν στολές για την υλοποίηση των εκδηλώσεων μας. Σας ευχαριστούμε όλους σας.
Τι θέλουμε να υλοποιήσουμε το 2017. Αυτή την χρονιά ορόσημο για την Λαογραφική, θέλουμε να εγγράψουμε περισσότερα μέλη, θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να αλλάξει την καθημερινότητά του, να ενδιαφερθεί και για την ψυχική του υγεία και για δράσεις που του διώχνουν την μελαγχολία και την κατάθλιψη των τελευταίων χρόνων. Η συμμετοχή όλων μας σε δράσεις πολιτισμού, μας κάνει πιο ήρεμους, πιο γαλήνιους. Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, έχει δείξει ότι μπορεί να προσφέρει πολλά σε όλους μας. Αρκεί να συμμετέχουμε. Θέλουμε και κάνω και μια έκκληση σε παλιά μέλη του συλλόγου που σήμερα είναι εδώ αλλά και σε αυτούς που δεν είναι εδώ, να καταγράψουμε την ιστορία του συλλόγου μέσα από ιστορίες και φωτογραφίες και με το τέλος της επετειακής αυτής χρονιάς να κυκλοφορήσουμε ένα συλλεκτικό τόμο για τα 40 χρόνια. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας να είστε δίπλα σε όλα τα μέλη του συλλόγου, να έχουμε όλοι υγεία. Να γίνουν ευχές όσα δεν τολμάμε να σκεφτούμε, να πούμε, να διεκδικήσουμε. Να γίνουν ευχές τα αδιανόητα και τα ουτοπικά. Όσα η καθημερινότητα αρνείται στην επιθυμία και η πραγματικότητα στην φαντασία. Σ’ αυτή τη νέα χρονιά να γίνουμε πιο τολμηροί και πιο αισιόδοξοι».
Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι, με τη συμμετοχή μελών και φίλων του συλλόγου.
Στην καθιερωμένη εκδήλωση της Λαογραφικής Εταιρίας Ελασσόνας παρευρέθηκαν: ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, οι βουλευτές κ.κ. Χρ. Κέλλας και Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθαν. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο ιερέας π. Χρήστος Γεροφάκας, ο διάκονος π. Παϊσιος Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας και Αναστ. Γκατζιούρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γεώργ. Γιαννούλας, Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Δημ. Αντωνίου, η πρόεδρος του Τοπ. διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπ. Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ο αντιπρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κων. Φουρκιώτης, εκπαιδευτικοί, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, μέλη και φίλοι του Ελασσονίτικου συλλόγου, γονείς, κ.ά.

Add Comment