Υπερψηφίστηκε οριακά ο προϋπολογισμός του Δήμου Ελασσόνας

«ΕΝΤΑΣΗ» ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ Γ. ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΥ
Του Γιάννη Μουκίδη

«Πέρασε» και εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία(14 – 13) ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ελασσόνας για το 2017, μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία και την σχετική συζήτηση στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας.
Αισθητή ήταν η απουσία αρκετών δημοτικών συμβούλων(προβλήματα υγείας και άλλες υποχρεώσεις), που απουσίαζαν, η αποχώρησαν στη διάρκεια της συνεδρίασης. Προς το τέλος της συνεδρίασης, δημιουργήθηκε ένταση, όταν ο κ. Γ. Πασχόπουλος ζήτησε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία και στη συνέχεια ψηφοφορία για πρόταση της δημοτικής του ομάδας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΝΙΚ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα:
«Η Ελλάδα συμπληρώνει εφτά χρόνια λιτότητας και ύφεσης, ενώ πιο πιθανό είναι να έχουμε μπροστά μας ένα πέμπτο μνημόνιο, παρά να δούμε φως στην άκρη του τούνελ.
Τα όσα έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη και τη λειτουργία των δήμων της χώρας.
Η Αυτοδιοίκηση πρώτου Βαθμού τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μια συστηματική επίθεση σε όλα τα επίπεδα, οδηγώντας τους περισσότερους δήμους της χώρας σε πλήρη απαξίωση και σε πολλές περιπτώσεις στην αδυναμία να ανταπεξέρθουν στις βασικές τους αποστολές.
Τα τελευταία μόνο χρόνια:
1.Μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ σε ποσοστό άνω του 60%! Νομίζω πως όλοι είστε σε θέση να αντιληφθείτε το μέγεθος του νούμερου που μόλις σας ανέφερα.
2.Μειώθηκε η ΣΑΤΑ σε ποσοστό άνω του 85%, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας.

3.Δεν αποδίδονται στους Δήμους οι ήδη θεσμοθετημένοι πόροι.

4.Η συστηματική αφαίρεση πόρων από τα ταμεία μας. Με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται τους τελευταίους μήνες, αφαιρούνται με σχέδιο θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων
[wpg_thumb]
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017 για τους Δήμους
1.Περαιτέρω περικοπή 220 εκ. € σε σχέση με τα χρήματα που μας είχαν αποδοθεί το 2016.
2.Το 2017 θα αποδοθεί στους Δήμους το χαμηλότερο ποσό που μας είχε δοθεί ποτέ τα τελευταία χρόνια.
3.Οι συνολικές μειώσεις που προβλέπονται αντιστοιχούν σε 2,5 μηνιαίες καταβολές τακτικής επιχορήγησης, για κάθε δήμο.
4.Υπάρχει πρόβλεψη, λανθασμένη, για αύξηση των εσόδων των Δήμων από πηγές όπως ανταποδοτικά τέλη, δημοτικός φόρος, κλπ, κατά 150 εκατομμύρια. Το 2016 η πρόβλεψη ήταν 969 εκ. και το 2017 η πρόβλεψη είναι 122 εκ.
Γιατί η κυβέρνηση με αυτές της τις προβλέψεις «σπρώχνει» ουσιαστικά τους Δήμους στην αύξηση εσόδων από φόρους και τέλη, όταν γνωρίζει καλά πως σχεδόν όλοι οι δήμοι της χώρας έχουμε παγώσει ή μειώνουμε τα ανταποδοτικά τέλη, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τους αδύναμους συμπολίτες μας;
Παράλληλα σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό:
Από την πλήρη εφαρμογή του Ν. 3852/10 δεν αποδίδονται στους δήμους ούτε τα μισά. Οι αποκλίσεις από την εφαρμογή του φθάνουν τα 2.9 δις ευρώ.
Η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια και των ΚΑΠ από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων, τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να υπολογίζονται ΠΟΕ, θα έπρεπε να οδηγήσει σε αύξηση πόρων των δήμων κατά 400 εκατ. €. Αντί αυτού, οι πόροι μας μειώνονται.
Επιπλέον, ενώ μειώνονται πάνω από 220 εκ. ευρώ οι πόροι, επιβάλλoνται στους δήμους, για το 2017, 70 εκ. €  πλεονάσματα.
Η εικόνα του Προϋπολογισμού 2017 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού μας επισημαίνει επίσης ότι οι μειώσεις που επιβάλλονται στους δήμους ξεπερνούν κατά 300% τις αντίστοιχες συνολικές μειώσεις της Γενικής Κυβέρνησης
Αντίστοιχα και οι επενδύσεις που αφορούν τους Δήμους, συνεχώς μειώνονται με αποτέλεσμα μεταξύ 2015/2017 να έχουν μειωθεί κατά 35%.
Μέσα σε αυτό το διαμορφωμένο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον ο δήμος της Ελασσόνας καλείται να λειτουργήσει επιδιώκοντας την ανάπτυξη, την εκτέλεση σημαντικών αναπτυξιακών για την περιοχή έργων, την προστασία των αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Καλείται να μπορέσει να σταθεί όρθιος μπροστά στα όσα έρχονται και ταυτόχρονα να στηρίξει τους συμπολίτες μας.
Όλοι γνωρίζουμε πως τα χρόνια που υπήρχαν όσα λεφτά χρειαζόμασταν για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δυστυχώς, όταν έπρεπε και μπορούσαμε, δεν καταφέραμε να πετύχουμε ως δήμος όλα αυτά που ήταν αναγκαία για το μέλλον.
Στόχος μου δεν ήταν και δεν είναι να μηδενίσω το έργο κανενός εκ των προηγουμένων δημοτικών αρχών. Όλοι τους άφησαν το δικό τους σημάδι στην πορεία της Ελασσόνας, όλοι κρίθηκαν γι’ αυτό. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα κριθούμε κι εμείς.
Το νοικοκύρεμα του οικονομικού μας ταμείου, που ξεκίνησε πέρυσι, συνεχίζεται και φέτος με την ίδια ακριβώς σοβαρότητα. Στόχος μας, αφενός μεν, η υλοποίηση όλων εκείνων των απαραίτητων έργων που θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στην επαρχίας μας, αφετέρου δε, η συγκράτηση των δαπανών ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον.
Δεν παρεκκλίνουμε ούτε κατ’ ελάχιστο από το πρόγραμμά μας. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή εκείνων των δήμων που διεκδικούν και ζητάνε, όχι μόνο αυτό που τους ανήκει, μα πάντα το περισσότερο. Το τελευταίο έργο της τηλεμετρίας είναι το καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό.
Και κάτι τελευταίο: Όταν ζεις με 7 χρόνια ύφεσης, η εισπραξιμότητα δυσκολεύει. Είναι η χειρότερη χρονιά που βιώνει η χώρα μας από τον πόλεμο! Από την πλευρά μας, γίνονται απαραίτητες κινήσεις. Όλα είναι απρόβλεπτα. Ζούμε σε μία γενικότερη ανασφάλεια».
ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
Ερωτήματα και παρατηρήσεις έκανε και διευκρινήσεις ζήτησε, «καταθέτοντας» την εισήγηση της δημοτικής ομάδας, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Στάθης Ψωμιάδης, που υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν χρήματα που προέρχονται από πρωτοβουλίες της Δημοτικής αρχής. Θα έχουμε του χρόνου χρήματα για να κάνουμε κάτι παραπάνω; Δυστυχώς δεν θα έχουμε χρήματα για να κάνουμε κάτι παραπάνω. Τον καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, με εξαίρεση τις δαπάνες για την μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος στην τοποθέτηση του επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα: «Η εισήγηση του δημάρχου για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό κρίνεται απογοητευτική. «Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα». Υπάρχει ένδεια στο Τεχνικό πρόγραμμα. Το είπε και ο κ. δήμαρχος. Είστε στον 3ο χρόνο λειτουργίας και δεν παρουσιάσατε ένα σημαντικό έργο. Δεν έχετε κατανοήσει ότι είστε ακόμη δημοτική αρχή. Το θέμα της είσπραξης παλαιών οφειλών είναι σοβαρό. Ο Δήμος να βρει ένα τρόπο να εισπράξει ένα μέρος των παλαιών οφειλών. Χρειάζεται μια γενναία κίνηση. Η παράταξη μας κάνει πρόταση για μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 20% . Και στην πόλη της Ελασσόνας υπάρχουν πολλοί φτωχοί. Καλά είναι η δημοτική αρχή να δει ενιαίο τιμολόγιο για όλο τον Δήμο. Το έργο της τηλεμετρίας πρέπει να επαναδημοπρατηθεί. Καλώς κάνατε και συνεχίσατε με το φυσικό αέριο».
Με τη σειρά του, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημ. Αντωνίου(ως εκπρόσωπος της δημοτικής ομάδας του απουσιάζοντος κ. Β. Βαρνά) επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα: «Βλέπουμε ένα προϋπολογισμό χειρότερο από τον περσινό και δις χειρότερο από τον προπέρσινο. Οι προϋπολογισμοί βαίνουν συνεχώς μειούμενοι και κάθε φορά θεσπίζονται τερτίπια για να μην φανεί η γύμνια και η απελπισία των αριθμών αν προσέξει κανείς την πραγματικότητα αυτών. Ο συνδυασμός μας και ο κ. Βαρνάς σας είχε επιστήσει την προσοχή από το καλοκαίρι ότι θα έχετε υστέρηση στον προϋπολογισμό του 2016. Δυστυχώς και πάλι επιβεβαιωθήκαμε όπως και τόσες άλλες φορές. Η υστέρηση καθώς φαίνεται θα είναι μεγάλη και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017. Συνεχίζετε στο ίδιο ακριβώς πνεύμα και φέτος δημιουργώντας πάλι κατατμήσεις έργων, όπου προσπαθείτε να τις κρύψετε επιμελώς. Ακολουθείτε την ίδια ακριβώς μέθοδο, που τελικά αποδεικνύεται ότι είναι η προσφιλή σας μέθοδος. Ο νέος προϋπολογισμός δεν έχει σαφή προσανατολισμό ούτε κατεύθυνση, παρά μόνο σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε μικροπολιτική. Υπάρχουν πολλά σημεία και κωδικοί που χρειάζονται ρεαλιστική προσέγγιση στην πραγματικότητα και χρήζουν επανεξέτασης. Δεν έχετε ούτε όραμα ούτε σχέδιο για τον δήμο και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι καθημερινά. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα τέτοιο προϋπολογισμό. Δεν μας ικανοποιεί το τεχνικό πρόγραμμα. Ψηφίζουμε μόνο τις δαπάνες για το προσωπικό του δήμου και μόνο, όχι ειδικούς συμβούλου ούτε και ειδικούς συνεργάτες».
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημ. Γκουνός με τη σειρά του, επεσήμανε: «Να σταματήσουμε να μιλάμε με πλασματικά νούμερα. Συνεχίζουμε τα ίδια πράγματα. Αποφασίζετε στα χαρτιά και όχι στην πραγματικότητα. Δεν βλέπω ούτε ανάπτυξη, ούτε προοπτική. Αυτός ο προϋπολογισμός δεν έχει καμιά αναπτυξιακή γραμμή. Δεν το ψηφίζουμε».
Τέλος, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Δημ. Αβρανάς, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Πολιτικό εργαλείο ο προϋπολογισμός, σε άμεση σχέση με τις κυβερνητικές επιλογές. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αυτά που συζητάμε σήμερα. Οι μεταρρυθμίσεις συνεισέφεραν στην άγρια φορολόγηση, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, και σε τόσα άλλα δεινά για τον λαό, στην αύξηση της ανταποδοτικότητας. «Το βαρέλι δεν έχει πάτο». Συμφωνείτε σ΄ αυτή την πολιτική. Είστε υπέρ της ανταποδοτικότητας. Προσαρμόζεται η τοπική διοίκηση στο κράτος και στις επιλογές του. Θέλουν να αρπάξουν περισσότερα από τον λαό. Ρίχνουν όλα τα βάρη στον λαό. Αν έρθει κάποια ανάπτυξη, θα είναι πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών στρωμάτων. Λέμε όχι».
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
Ένταση δημιουργήθηκε λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας – πρ. δήμαρχος κ. Γ. Πασχόπουλος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που μετά από διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκε. Στη συνέχεια, ο κ. Πασχόπουλος ζήτησε να τεθεί προς ψηφοφορία η πρόταση της δημοτικής ομάδας του για μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 20% στον Δήμο Ελασσόνας. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντ. Μπίσμπας αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα του κ. Πασχόπουλου, κάτι που σήμανε και την αποχώρηση της ομάδας του κ. Πασχόπουλου από τη συνεδρίαση.

Add Comment