Μπαργιώτας: Ανάγκη ενίσχυσης των κτηνοτρόφων μετά την κακοκαιρία

Την ανάγκη ενίσχυσης των κτηνοτρόφων μετά την παρατεταμένη κακοκαιρία που χτύπησε την Θεσσαλία, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Η κακοκαιρία που έπληξε την Θεσσαλία τις τελευταίες εβδομάδες, με τους μεγάλους όγκους χιονιού αλλά και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες – με τον ολικό παγετό να επικρατεί σε πολλές περιοχές για πολλές μέρες – δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην ήδη πολύπαθη ελληνική κτηνοτροφία. Όπως αναφέρουν σύλλογοι και συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων από την περιοχή της Ελασσόνας, η μείωση της παραγωγής γάλακτος είναι τόσο μεγάλη που πολλοί κτηνοτρόφοι μιλούν για μια χαμένη χρονιά. Το ποσοστό αυτό αυτής της μείωσης είναι 30%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι απώλειες σε νεογνά ζώα αλλά και οι ζημιές σε εγκαταστάσεις οι οποίες δεν άντεξαν τις μεγάλες ποσότητες χιονιού που έπεσαν σε διάφορες περιοχές της ορεινής Θεσσαλίας. Το Ποτάμι ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, ώστε οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να λάβουν έγκαιρα τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

«Έως πότε θα αποφεύγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να απαντήσει για το έργο στη Μεσοχώρα;»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας απέφυγε να έρθει σήμερα στη Βουλή και να απαντήσει σε προγραμματισμένη επίκαιρη ερώτησή μου σχετικά με την εξέλιξη των έργων στη Μεσοχώρα. Ο κ. Φάμελλος επιλέγει την τακτική των προκατόχων του και αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το Υδροηλεκτρικό Έργο στην Μεσοχώρα Τρικάλων. Ενώ το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή της ΑΕΠΟ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια ακολουθεί μια τακτική «καθυστερήσεων» και με διάφορες προφάσεις αρνείται να την υπογράψει, ώστε να δρομολογηθούν τόσο τα έργα που απομένουν για να λειτουργήσει το ΥΗΕ όσο και οι απαλλοτριώσεις στον οικισμό της Μεσοχώρας. Η τελευταία προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας ήταν η ανάθεση γεωτεχνικής μελέτης σχετικά με την ευστάθεια του οικισμού της Μεσοχώρας, ενώ είχε προταθεί από τη ΔΕΗ η λύση της απαλλοτρίωσης με την οποία συμφωνούσε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και των φορέων της περιοχής. Και ενώ ακόμα και αυτή έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο Υπουργείο, δεν έχει υπάρξει ουδεμία ανακοίνωση ή ενημέρωση των αρμοδίων φορέων της περιοχής.
Όσο περνά ο καιρός και δεν προχωράνε οι εργασίες, το έργο υποβαθμίζεται, χάνονται 25-30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παρήγαγε και υπάρχουν απρόβλεπτοι κίνδυνοι από πλημμυρικά φαινόμενα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να πλήξουν το έργο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Άραγε, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας τα έχει αναλογιστεί όλα αυτά ή είναι δέσμιος των ιδεοληψιών της «ανέμελης» εποχής, όπου είχε την άνεση να λέει όχι σε όποιο επενδυτικό σχέδιο προσπαθούσε να γίνει πράξη; Έργα για τα οποία έχουν δαπανηθεί χρήματα της ΔΕΗ και των ελλήνων φορολογουμένων και θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για την περιοχή δεν πρέπει ούτε να ματαιώνονται ούτε να καθυστερούν. Το Ποτάμι θα επιμείνει μέχρι ο κ. Φάμελλος να έρθει στην Βουλή και να δώσει απαντήσεις.

Κώστας Μπαργιώτας
Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι

Add Comment