Κ. Μπαργιώτας: Ειδική αγωγή σε ιδιώτες & Ποιοι εργάζονται στις Προσφυγικές Δομές

«Ανησυχία σε χιλιάδες οικογένειες λόγω των διαδικασιών σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με επαγγελματίες και επιχειρήσεις για παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής»

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού, κκ Κώστας Μπαργιώτας-Λάρισας και Γιώργος Μαυρωτάς-Αττικής. Σε εφαρμογή του άρθρου 34 του ν. 4447/2016, στις 23/12/2016 αναρτήθηκε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ περί σύναψης σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού και των παρόχων υπηρεσιών ειδικής αγωγής. Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι σύλλογοι Ειδικής Αγωγής αποφάσισαν την άρνηση της σύμβασης, καθώς όπως αναφέρουν «Όλοι οι όροι της συμβάσεως είναι μονομερώς υπέρ του ΕΟΠΥΥ». Ειδικότερα, χωρίς να αναφέρεται στη σύμβαση, ο τυχόν συμβαλλόμενος λογοθεραπευτής υποχρεούται σε «rebate», το ποσοστό του οποίου είναι άγνωστο. Αυτό σημαίνει ότι όποιος υπογράψει σήμερα τη σύμβαση, την υπογράφει «εν λευκώ». Επιπλέον, χωρίς να αναφέρεται στη σύμβαση, ο τυχόν συμβαλλόμενος λογοθεραπευτής υπάγεται στην αυτόματη επιστροφή «clawback», το ποσοστό της οποίας προσδιορίζεται από την υπέρβαση των επιτρεπομένων ορίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ που καθορίζονται μονομερώς με υπουργική απόφαση για τον κάθε κλάδο. Ακόμα, στη σύμβαση προβλέπεται η εξόφληση εντός 90 ημερών και μάλιστα χωρίς καμία συνέπεια για τον ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση καθυστέρησης.
Όμως και η ανησυχία των γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς η κίνηση του Υπουργείου Υγείας ήταν άκρως αιφνιδιαστική, χωρίς να προηγηθεί έντιμος και γόνιμος διάλογος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται, μέσω ποιοτικών και χωροταξικών προδιαγραφών για τους χώρους που στεγάζουν τέτοιου είδους δραστηριότητες (όπως υφίστανται λ.χ. στα ΚΗΦΑμεΑ- ΚΔΗΦΑμεΑ) αλλά και καθορισμού των προσόντων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο αυτό κλάδο. Επιθυμούν και αυτοί να εξορθολογιστεί ο τρόπος διάθεσης των πόρων του ΕΟΠΥΥ που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία όλων των πολιτών, καθώς επίσης και την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, που ασχολούνται σήμερα με την εκκαθάριση παραστατικών δαπανών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε πιο αποδοτικές θέσεις.

«Προσέλαβαν εργαζόμενους που δεν εμφανίζονται στις Προσφυγικές Δομές»

Είναι προσφιλής τακτική της κυβέρνησης πρώτα να προσλαμβάνει προσωπικό και μετά να δημιουργεί τόσο τις προϋποθέσεις όσο και το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας. Τακτική που ακολουθήθηκε και στο ευαίσθητο θέμα του προσφυγικού. Το χάος που επικρατεί στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και την κυβερνητική προχειρότητα και ανετοιμότητα ως προς τη διαχείρισή του, αποκαλύπτουν τα όσα καταγγέλλουν με γραπτή τους ερώτηση 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δ. Βίτσας, επικαλούμενοι μαρτυρίες και αναφορές εργαζομένων και εθελοντών στις εν λόγω δομές. Ο κ. Δ. Βίτσας παραδέχτηκε πως σε πολλές υπηρεσίες Yποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών δεν εμφανίζεται προς εργασία, πάνω από το 80% των 2.500 προσληφθέντων πλήρους απασχόλησης, ποσοστό που για ορισμένες ειδικότητες αγγίζει ακόμη και το 100%! Την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση επέτεινε και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς τους Επιβλέποντες Φορείς/Δήμους, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50%.
Οι βουλευτές του Ποταμιού, κκ Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας –Λάρισας, καταθέτουν ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς καλώντας τους να απαντήσουν άμεσα στα εξής ερωτήματα: 1.Για ποιους λόγους δεν έχει τοποθετηθεί το 100% των προσληφθέντων στις προσφυγικές δομές και για ποιους λόγους εκδόθηκε η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς τους Επιβλέποντες Φορείς/Δήμους, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50%; 2.Με ποια κριτήρια τοποθετούνται ορισμένοι από τους προσληφθέντες του εν λόγω προγράμματος σε προσφυγικές δομές, ενώ οι υπόλοιποι εξ αυτών τοποθετούνται σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες; 3.Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός ελλείψεων σε προσωπικό ανά ειδικότητα, σε καθεμία από τις 24 περιοχές που διατηρούν προσφυγικές δομές και αν προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προσλάβουν πρόσθετο προσωπικό στις προσφυγικές δομές; 4.Επαρκεί ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος των 17.523.136 ευρώ, για τη μισθοδοσία των 2.500 προσληφθέντων και αν όχι, από πού θα εξοικονομηθούν τα επιπλέον κονδύλια; 5.Με ποιο τρόπο τα συναρμόδια Υπουργεία θα ενεργήσουν ώστε να μην ανατίθενται σε εργαζόμενους καθήκοντα, για τα οποία δεν διαθέτουν πρότερη γνώση και δεξιότητες και να μην υπονομεύεται η υγεία και η ασφάλειά τους σύμφωνα με το Ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α’);

Add Comment