«Τιμή και δόξα στους δημιουργούς του έπους του Πολυτεχνείου!»

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

Η ιστορική επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου γιορτάστηκε και φέτος και στην πόλη της Ελασσόνας, με την συμμετοχή μαθητών, νεολαίας, εκπαιδευτικών, αλλά και …μικρού αριθμού πολιτών.
Χθες το πρωί, στις σχολικές μονάδες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις(απαγγελίες ποιημάτων, ομιλίες, αφηγήσεις, κ.ά.) για την ηρωική εξέγερση – «σταθμό» στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Στις 11 το πρωί, μαθητές και εκπαιδευτικοί, με την παρουσία των αρχών, πραγματοποίησαν την καθιερωμένη κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης(στο ομώνυμο πάρκο).
Την εκδήλωση άνοιξε η ομιλία της εκπαιδευτικού στο Νηπιαγωγείο Μηλέας Ελασσόνας κ. Γεωργίας Λιάπη, που περιέγραψε με περιεκτικό λόγο βήμα – βήμα την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την ομιλία της κ. Γ. Λιάπη: «Και ο λαός άκουσε, και ο λαός πείστηκε, και ο λαός ενθουσιάστηκε, και ο λαός κατέβηκε στους δρόμους να συμπαρασταθεί στους αγωνιστές. Η δικτατορία τρομοκρατείται. Καταλαβαίνει πως η εξέγερση δεν είναι πια φοιτητική. Είναι γενική, λαϊκή, επικίνδυνη. Παίρνονται νέες αποφάσεις. Επέμβαση του στρατού, βίαιη εκκένωση του κέντρου της Αθήνας από το επαναστατημένο πλήθος, βίαιη εκκένωση του Πολυτεχνείου. Τα τανκς ξεκινούν. Οι φοιτητές περικυκλώνονται. Χειροκροτούν τους φαντάρους, τα αδέλφια τους και τους καλούν να ενωθούν μαζί τους. Τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας αναγκάζονται να εκτελέσουν τις σκληρές διαταγές και να χτυπήσουν τ΄ αδέλφια τους.
[wpg_thumb]
Οι φοιτητές ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο και προβάλλουν τα στήθη τους στα πυροβόλα. Η παραβίαση του ασύλου του Πολυτεχνείου και η βίαιη εκκένωση του έγινε και τελείωσε σύντομα. Τότε έπεσαν, χτυπημένοι από τις αδέσποτες και δολοφονικές σφαίρες των ελεύθερων σκοπευτών, οι περισσότεροι νεκροί.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έδιωξε βέβαια αμέσως τη δικτατορία, συντέλεσε όμως πολύ στην πτώση της. Τιμή και δόξα στους δημιουργούς του έπους του Πολυτεχνείου. Τιμή και δόξα σ΄ αυτούς που αγωνίστηκαν για να ξανάρθει στην Ελλάδα μας το φως της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας!».
Ακολούθησε απαγγελία – απόδοση ποιημάτων και κειμένων από μαθητές σχολείων της πόλης, ερμηνεία και χορωδιακή απόδοση επίκαιρων τραγουδιών, έγινε δε κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών από τις αρχές, τους φορείς και τις σχολικές μονάδες, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση του Εθνικού Ύμνου.
Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητη η κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και η παρουσία στην εκδήλωση(με συμβολική κατάθεση λουλουδιών) του κ. Δημ. Ταμουρίδη(από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας), μέλους του συνδικάτου Οικοδόμων, που τότε στη διάρκεια της εξέγερσης βρέθηκε μέσα στο Πολυτεχνείο, μαζί με τους φοιτητές και οικοδόμους.

Στις εκδηλώσεις της Ελασσόνας για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου παρευρέθηκαν:
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διονύσ. Μπαλούκας, Γεώργ. Παπαευθυμίου, Αναστ. Γκατζιούρας, Ιωάν. Χαλκίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος του Τ.Δ. Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας κ. Μαρία Παπαμαργαρίτη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ελασσόνας κ. Θεόδ. Τζιώλας, συνδικαλιστές, μαθητές και λίγος κόσμος.

Στις 6 το απόγευμα, η Τομεακή Επιτροπή Ελασσόνας του ΚΚΕ διοργάνωσε ανάλογη εκδήλωση και πορεία στο κέντρο της Ελασσόνας για να τιμήσει τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, «πριν 43 χρόνια, τον Νοέμβρη του 1973, τότε που ξεσηκώθηκε ο λαός και η νεολαία ενάντια στην στρατιωτική δικτατορία, στιγμή που αποτελεί το κορυφαίο γεγονός στην αντιδικτατορική πάλη».

Add Comment