Σεμινάριο για παροχή πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Επαρχίας Ελασσόνας , σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Λάρισας, διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: «Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις»
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19-12-2016 στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δ.Σ. Ελασσόνας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από ειδικευμένο ιατρικό κλιμάκιο και σκοπός του είναι η προαγωγή του αισθήματος ευθύνης και ασφάλειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καθημερινών αναπάντεχων ασθενειών, κοινών τραυματισμών και δυσλειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι δύο ώρες και εκτός των εκπαιδευτικών μπορούν να το παρακολουθήσουν γονείς και όποιος άλλος ενδιαφέρεται.

ΕΚΑΒ ΛΑΡΙΣΑΣ

Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις – ΚΑΡΠΑ/ΑΕΑ

Αναλυτικές πληροφορίες για το προτεινόμενο πρόγραμμα:
1.Το σεμινάριο «Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις» έχει ως στόχο να εφοδιάσει όλους τους Πολίτες αλλά και ομάδες πληθυσμού (συλλόγους), με τις γνώσεις εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σοβαρών τραυματισμών ή επειγόντων παθολογικών περιστατικών, σε προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια. Ο λόγος είναι προφανής, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τους τρόπους παροχής Α΄ Βοηθειών, με απώτερο σκοπό το μέγιστο όφελος για τον Τραυματία ή Ασθενή. Το ενημερωτικό σεμινάριο υλοποιείται με βάση τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα εκτίμησης & αντιμετώπισης τραύματος διεθνώς.
2.Το σεμινάριο έχει διάρκεια 2 ώρες και περιλαμβάνει αναλυτικά τις εξής ενότητες:
3.Αντιμετώπιση Τραυματισμών
4.Θεωρητικά : Λήψη μέτρων ασφάλειας – ατομικής προστασίας & υγιεινής, τραύματα, αιμορραγίες, κατάγματα, εγκαύματα, ηλεκτροπληξία – κεραυνοπληξία, οργάνωση φαρμακείου.
5.Επιδείξεις : Περιποίηση τραύματος, έλεγχος αιμορραγίας – ίσχαιμη περίδεση, ακινητοποίηση κατάγματος, τρόποι ακινητοποίησης & μεταφοράς τραυματία (αυτοσχέδιοι, λαβές κτλ).
6.Αντιμετώπιση Παθολογικών περιστατικών
Θεωρητικά : Λιποθυμία, έμφραγμα μυοκαρδίου, επιληψία, δήγματα (τσιμπήματα) εντόμων – φιδιών, αλλεργικό σοκ (shock), δηλητηριάσεις.
Επιδείξεις : Τοποθέτηση ασθενή στην κατάλληλη θέση, αντιμετώπιση λιποθυμίας, αντιμετώπιση επιληπτικού ασθενή, τοποθέτηση Ασθενή σε πλάγια θέση ασφαλείας, αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα.
Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή
Η ενότητα «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (CPR/AED, ERC)», αφορά στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε βασικές αλλά σωτήριες γνώσεις και δεξιότητες, για την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε περιπτώσεις Καρδιακής Ανακοπής σε ενήλικες, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες του ERC (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης).

Add Comment