Μητροπολίτης Χαρίτων: «Παράδειγμα δύναμης και υπομονής ο Άγιος Ευστάθιος»

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ 361 Π.Α.Π. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Αγρευθείς ουρανόθεν προς ευσέβειαν ένδοξε, τη του σοί οφθέντος δυνάμει, δι’ ελάφου Ευστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, και ήστραψας εν άθλοις ιεροίς, συν τη θεία σου συμβίω και τοις υιοίς, φαιδρύνων τους βοώντας σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω δείξαντι σε εν παντί, Ιὼβ παμμάκαρ δεύτερον». Και η πόλη της Ελασσόνας τίμησε, την περασμένη Δευτέρα, τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιερό ναό, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο της 361 Π.Α.Π. .
Αρχικά, στο εσωτερικό του ναού τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, και συλλειτούργησαν ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο διάκονος π. Παίσιος Μπίσμπας. Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης Ελασσώνος αναφέρθηκε στον
τιμώμενο Άγιο Ευστάθιο, που ήταν «πέτρα καρτερίας και στύλος της υπομονής», τονίζοντας χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα άλλα: «Υπέμενε καρτερικά και αγόγγυστα πολλές θλίψεις και πολλά βάσανα στον βίο του. Ο Ευστάθιος ονομαζόταν Πλακίδας και ήταν ανώτερος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, ειδωλολάτρης αλλά άνθρωπος με αγαθή καρδιά. Έκανε πολλές φιλανθρωπίες.
[wpg_thumb]
Σύμφωνα με την παράδοση, μία ημέρα καθώς κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κέρατά του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε να γίνει χριστιανός. Με αυτό το όραμα πίστεψε στη νέα θρησκεία και βαπτίστηκε χριστιανός με το όνομα Ευστάθιος. Χριστιανοί βαπτίστηκαν και η γυναίκα του Τατιανή, που έλαβε το όνομα Θεοπίστη και τα δύο παιδιά του που έλαβαν τα ονόματα Αγάπιος και Θεόπιστος. Όμως, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχασε τα πάντα. Τα υπέμενε όλα με δύναμη, με καρτερία, με υπομονή. Η υπομονή είναι βασική αρετή που θα οικοδομήσουμε την ζωή μας. Η ζωή των Αγίων μας δεν είναι εύκολη. Το μαρτύριο του Αγίου Ευσταθίου δίδει το μήνυμα πως η ζωή μας είναι ζωή με βάσανα, με μαρτύρια, με δυσκολίες. Ο Άγιος(με την οικογένεια του) βασανίστηκε μέχρι θανάτου και μαρτύρησε, αφού αρνήθηκε να προσκυνήσει και πάλι τα είδωλα, όπως τους ζητήθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Ο Θεός επιτρέπει τις δυσκολίες και τα βάσανα στην ζωή μας. Η παραδοξότητα του Θεού στους ανθρώπους και στους Αγίους. Ο Άγιος ήταν στρατιωτικός, ένας ικανότατος αξιωματικός. Όλες οι τάξεις των ανθρώπων είναι στην χορεία των Αγίων της Εκκλησίας μας. Ας μας εμπνέει το μέγιστο παράδειγμα του Αγίου Ευσταθίου, η υπομονή». Ακολούθησε η καθιερωμένη Αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο και μικρή δεξίωση, όπου προσφέρθηκε καφές και γλυκίσματα.
Παρευρέθηκαν: Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Νικ. Γκουτζουρέλας, Ηλίας Κωτούκας, ο διοικητής της 361 ΠΑΠ –αντισυνταγματάρχης κ. Αναστ. Μαυρομάτης, ο διοικητής Λόχου – υπολοχαγός Αστέρ. Τσιτσιβάς, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ελασσόνας Κ. Τσιαδήμος, ο πρ. δήμαρχος Ολύμπου Κ. Σιαμάτρας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Δημ. Οικονόμου, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες της 361 ΠΑΠ και αρκετοί πιστοί και επισκέπτες.

Add Comment