Σε σύσκεψη στην Ελασσόνα ο τομεάρχης αγροτικού της ΝΔ Γ. Κασαπίδης

«Στο τραπέζι» τα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου”
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Στο τραπέζι» της κουβέντας μπήκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της επαρχίας Ελασσόνας και όχι μόνο, στη διάρκεια της παρουσίας – επίσκεψης του τομεάρχη Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας – βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη στην Ελασσόνα, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο Νομό Λάρισας. Το στέλεχος της Ν.Δ., που συνοδευόταν από τους βουλευτές του κόμματος Μάξιμο Χαρακόπουλο και Χρήστο Κέλλα και τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Χρήστο Καπετάνο έτυχε θερμής υποδοχής, λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, στα γραφεία της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ελασσόνας από τον πρόεδρο της Δημήτρη Δριστέλα και τα μέλη της Οργάνωσης.
Εισαγωγικά, ο τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ., ασκώντας δριμύτατη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα: «Θέλω να σας ακούσω, να καταγράψω τα προβλήματα σας, να ακούσω τις προτάσεις σας, που θα αξιολογηθούν και θα κοστολογηθούν για να μπουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση της αγροτικής παραγωγής, που φρενάρει την ίδια την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Παραμένει μεγάλο θέμα η μείωση των βαρών στον αγροτικό τομέα. Τα πράγματα είναι δύσκολα και έχουν γίνει χειρότερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σ΄ αυτή την περίοδο υπάρχουν δυσκολίες από τον ΕΛΓΑ. Κίνδυνος για την Ελληνική φέτα, προβλήματα στο κρέας. Η κυβέρνηση έρχεται και νομοθετεί προκλητικά και άδικα για να αγοράσει ο κρεοπώλης το εισαγόμενο κρέας. Η φέτα χάθηκε στη Νότια Αφρική. Άδικος ο φόρος στο κρασί. Δεν έχει όρια ο τυχοδιωκτισμός των κυβερνώντων. Ο υπουργός ήρθε ευθαρσώς και κορόιδευε τον κόσμο στον Τύρναβο. Λένε ψέματα. Με αυτά τα μέτρα, ο κ. Αποστόλου και η κυβέρνηση δικαιούνται τον τίτλο του «νεκροθάφτη» της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Έχετε όλο το ηθικό δικαίωμα να διεκδικήσετε τα δίκαια αιτήματα σας για να σώσετε έστω τη χρονιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να πέσουν οι συντελεστές. Ο κόσμος πρέπει να τους πάρει στο πολιτικό «κυνήγι». Επιπλέον επιχείρημα η άδικη αντιμετώπιση στο κρέας και στο γάλα. Σας δίνεται η δυνατότητα τώρα να συγκροτήσετε ομάδα παραγωγών. Πρέπει πρώτα να βγει η σχετική εγκύκλιος».
[wpg_thumb]
Στη διάρκεια του ζωντανού διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων που ακολούθησε, και που συνοδεύτηκε από έντονο προβληματισμό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, ο πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής Νομού Λάρισας Γιάννης Πέτσας, κτηνοτρόφοι, εκ μέρους των τυροκόμων ο επιχειρηματίας Νίκος Μπίζιος, τεχνικοί σύμβουλοι της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων «κατέθεσαν» προβλήματα και θέματα που αντιμετωπίζουν. Ανάμεσα τους, η αναγκαιότητα μείωσης της φορολογίας για τον πρωτογενή τομέα, η γραφειοκρατία, θέματα βοσκοτόπων, θέματα για το κρέας και το γάλα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, προβλήματα του ΕΛΓΑ, η προκαταβολή φόρου, τράπεζες, κ.ά. «Σταχυολογώντας» από τα όσα ειπώθηκαν: «Εάν δεν λυθεί το θέμα μείωσης της φορολογίας και η γραφειοκρατία, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Τα ψηλά πράγματα και οι λεπτομέρειες αγανακτούν
τον κόσμο»(Γιάννης Πέτσας) / «Υπάρχουν πολλοί πικραμένοι στον χώρο μας. Ζητούμε τα
προβλήματα μας να μεταφερθούν στον πρόεδρο»(Νίκος Παλάσκας) / «Η περιοχή μας έχει ζωντανή κτηνοτροφία, που δούλεψε σκληρά και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια. Αλλά με τα δυσβάστακτα μέτρα, δυστυχώς θα αρχίσει η φθίνουσα πορεία. Το 80% του εισοδήματος που εισέρχεται στην Επαρχία Ελασσόνας είναι από την κτηνοτροφία. Άρχισε να πλήττεται και ο δικός μας κλάδος»(Νίκος Μπίζιος) Δευτερολογώντας ο τομεάρχης
Αγροτικού της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε: «Τεκμηριωμένη πρόταση. Αναγκαίος ο έλεγχος και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η γενική λογιστική που εφαρμόζουν όλες οι χώρες και το διδάσκουν όλα τα πανεπιστήμια. Πως θα προκύπτει το καθαρό οικογενειακό εισόδημα. Μόνο στην Ελλάδα δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή εργασία, που θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα. Θέλουμε τα χωριά μας ζωντανά. Αν καταφέρουμε να ισχύσει η γενική λογιστική, θα περισσέψουν χρήματα στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Υπάρχουν θέματα γραφειοκρατίας που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο αγρότες και κτηνοτρόφους. Διαφέρουμε από λάθη του παρελθόντος. Έχουμε μια διαφορετική νοοτροπία. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Να γίνουμε έντιμοι πολίτες με υποχρεώσεις». Ακολούθησε ενημερωτική συνάντηση του Γ. Κασαπίδη με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Χοιροτρόφων και στη συνέχεια επίσκεψη και συνάντηση με αμυγδαλοπαραγωγούς στη Μηλέα Ελασσόνας.
Ανάμεσα στις παρουσίες, στην ενημέρωση στα γραφεία της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Ελασσόνας, οι πολιτευτές Ελένη Αξιόγλου και Στέλλα Μπίζιου, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Παπαευθυμίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιαννούλας και Χρυσούλα Προβίδα, η πρόεδρος του Τ.Σ. Κοινότητας Ευαγγελισμού Ευγενία Κορομηλά, τα μέλη της ΔΗΜΤΟ Ελασσόνας, ο συνδικαλιστής – εκπαιδευτικός Θανάσης Γκουτζέλας, ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Γιάννης Κόκκορας, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λιβαδίου «ΒΟΣΚΟΣ» Τάσος Αντωνίου, μέλη και φίλοι της Ν.Δ., μέλη της Νομαρχιακής Λάρισας, κ.ά.

Add Comment