Το Βυζάντιο και η Ρωσία του χθες στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%b4%ce%b1-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%cf%84%ce%b1-800x600
 
Με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της Λάρισας με το κοινό θέμα «Γέφυρες Τέχνης: Ελλάδα-Ρωσία 2016», πραγματοποιείται στο Διαχρονικό Μουσείο περιοδική έκθεση με τις παρακάτω ενότητες:
1.Βυζαντινές Αναπλάσεις: από τα χρόνια των Κομνηνών στην τεχνική της διαφάνειας της ρώσικης εικόνας, της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα. Στα έργα της έκθεσης μεταφέρονται αυτούσια θέματα από βυζαντινά χειρόγραφα και άλλα έργα του Βυζαντίου και συνδυάζονται σε μεγάλες συνθέσεις, όπου αναβιώνει ο βυζαντινός χρόνος.
2.Από τη Μόσχα στη Λάρισα. Ρωσικές εικόνες του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αχιλλίου. Εκτίθενται για πρώτη φορά οι παλιές ρωσικές εικόνες του Αγίου Αχιλλίου, για τη μοσχοβίτικη προέλευση των οποίων επαίρονταν οι λόγιοι του 19ου αιώνα. Οι εικόνες αυτές παραχωρήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου για συντήρηση και προσωρινή έκθεση στο μουσείο. Οι παραπάνω εκθέσεις θα παραμείνουν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου μέχρι 30 Δεκεμβρίου.
3.Η Ρωσία του Χθές. Συλλογή αντικειμένων τέχνης του Ιωάννη Κυπαρισσού και η ζωγραφική του. Περιλαμβάνονται χρηστικά αντικείμενα διακοσμημένα με διάφορες τεχνικές, καθώς και ζωγραφικά έργα του ιδίου, που αναπαριστούν το κλίμα της Ρωσίας του παρελθόντος. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 30 Νοεμβρίου.
 Με τις εκθέσεις αυτές επιχειρείται η διερεύνηση χαρακτηριστικών πτυχών των πολιτιστικών δεσμών Ελλάδος- Ρωσίας στο παρελθόν, με συνεκτικό κρίκο το τέμπλο του ναού του Αγίου Αχιλλίου, απτή μαρτυρία των στενών σχέσεων της θεσσαλικής πρωτεύουσας με τη Ρωσία.
Εγκαίνια: Τρίτη 1η Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.”​

[wpg_thumb]

Add Comment