«Πρώτο κουδούνι» με χαμόγελα και ελπίδες στην επαρχία Ελασσόνας

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Ήμουν σαν ένα μικρό καταστολισμένο σφαγάρι κι ένιωθα μέσα μου περφάνια και φόβο. Μα το χέρι μου ήταν σφηνωμένο βαθιά μέσα στη φούχτα του πατέρα μου κι αντρειευόμουν. Μπήκαμε σ΄ ένα παλιό χτίρι, με μια φαρδιά αυλή κι ένα κατασκονισμένο πλατάνι στη μέση. Κοντοστάθηκα, δείλιασα. Το χέρι μου άρχισε να τρέμει μέσα στη μεγάλη ζεστή φούχτα. Ο πατέρας μου έσκυψε, άγγιξε τα μαλλιά μου, με χάιδεψε. Τινάχτηκα. Ποτέ δε θυμόμουν να μ΄ έχει χαϊδέψει. Σήκωσα τα μάτια και τον κοίταξα τρομαγμένος. Είδε πως τρόμαξα, τράβηξε πίσω το χέρι του. Εδώ θα μάθεις γράμματα, είπε, να γίνεις άνθρωπος! Κάμε το σταυρό σου…». Έτσι περιέγραψε την πρώτη του μέρα στο σχολείο, πριν χρόνια, ο Νίκος Καζαντζάκης.
Πρεμιέρα για την καινούργια εκπαιδευτική χρονιά, χθες, και για τις σχολικές μονάδες(Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, Ειδικό Γυμνάσιο, Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης) της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής, ένα «πρώτο κουδούνι» με συγκρατημένη αισιοδοξία, με χαμόγελα και με προσδοκίες, με ελπίδες για κάτι καλύτερο. παρά την διάχυτη κρίση της εποχής.
Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ξεχνούν για τους επόμενους μήνες τις ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης και μπαίνουν σε ρυθμούς διαφορετικούς με εντατική δουλειά. Τα προαύλια των σχολικών μονάδων της επαρχίας Ελασσόνας γέμισαν από εκατοντάδες παιδικές φωνούλες, αστεϊσμούς, χαμόγελα, με «φόντο» τις ευχές για το καλό της νέας χρονιάς. Ειδικά χθες, όπως γίνεται κάθε χρόνο στους Αγιασμούς, το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στα «πρωτάκια» στα θρανία, στις «φατσούλες» που κοίταζαν με έκδηλη ανησυχία και απορία, που…«δάκρυζαν» για το νέο που συναντούν στη ζωή τους, στις «καρδούλες» που, αν μη τι άλλο, θα χτυπούσαν δυνατά για την πρώτη φορά στο σχολείο, αλλά και γονείς που αγωνιούσαν για το πώς θα προσαρμοστεί το παιδί τους στο άγνωστο τους σχολικό περιβάλλον, σε ένα «ξένο» για αυτά χώρο. Άλλωστε, όπως έχει αποτυπωθεί, τα «πρωτάκια» βιώνουν αυτές τις μέρες μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους και χρειάζονται τη βοήθεια γονιών και εκπαιδευτικών για να βρουν τη σειρά και τον ρυθμό τους.
Επίκεντρο των χθεσινών Αγιασμών ο Αγιασμός στο νεόδμητο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, που κατασκευάστηκε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στα εκπαιδευτικά και κοινωνικά «δρώμενα» της Ελασσόνας.
[wpg_thumb]
Ανάμεσα στα άλλα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων ευχήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς «καλοφωτισμένη και δημιουργική χρονιά με πρόοδο», ενώ ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου ευχήθηκε καλό κουράγιο και δύναμη σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μιλώντας για ανοιχτή συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής.
Στο τέλος της τελετής, η «οικοδεσπότης» – διευθύντρια του 1ου Δημοτικού κ. Ειρήνη Χατζηαυγέρη κάλεσε τον δήμαρχο Ελασσόνας και την διευθύντρια Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας να φυτέψουν από κοινού στο προαύλιο του νέου σχολείου μία ελιά, συμβολικά, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του σχολείου.
Παρόντες στον Αγιασμό Του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, ο βουλευτής κ. Γιώργος Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθαν. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών του Δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. δήμαρχος κ. Γιώργος Πασχόπουλος, η περιφερειακή διευθύντρια Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, κ.ά.
Τους Αγιασμούς της Ελασσόνας έκανε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι αρχιμανδρίτες της Μητρόπολης και οι ιερείς των ενοριών.

«Περίσσεψαν» οι ευχές για υγεία, δύναμη, πρόοδο, προκοπή αλλά και για την απρόσκοπτη συνεργασία όλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της νέας δύσκολης εκπαιδευτικής χρονιάς.
Μετά το καθιερωμένο τελετουργικό, οι μαθητές κατευθύνθηκαν στις τάξεις τους για την παραλαβή βιβλίων και για τις πρώτες χαλαρές ώρες της νέας σχολικής χρονιάς.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘ. ΠΑΙΔΗ

Μετά τον Αγιασμό στο νέο 1ο Δημοτικό Ελασσόνας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθ. Παιδής δήλωσε:
«Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει σήμερα με όνειρα, με στόχους, με προοπτικές προόδου και επιτυχίας αλλά και αγωνίες και νέες προκλήσεις. Οι ευχές όλων μας θα σας συνοδεύουν καθημερινά τόσο όλους τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς για μια καλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά με υγεία, δημιουργική διάθεση, πλούσια σε γνώσεις. Η Παιδεία ήταν είναι και θα παραμείνει κυρίαρχη προτεραιότητα της  Περιφέρειας Θεσσαλίας  και ο κεντρικός σκοπός μας είναι να είμαστε διαρκείς αρωγοί στο επίπονο, αλλά ουσιαστικό και πολύτιμο για την κοινωνία, έργο των εκπαιδευτικών. Η  παιδεία που παίρνουν τα παιδιά μας στα σχολεία θα διαμορφώσει  τους πολίτες του αύριο που  θα είναι το μέλλον και η ελπίδα  αυτού του τόπου.  Εύχομαι στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς καλή σχολική χρονιά, καλή πρόοδο και  καλή δύναμη». 
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Ευχές του δημάρχου Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς:
«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, όταν τα παιδικά χαμόγελα πνίγονται μέσα στο άγχος της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, και τα προαύλια των σχολείων γεμίζουν ζωή, αναπόφευκτα το μυαλό όλων μας ταξιδεύει πίσω, εκεί στα ωραία χρόνια της γλυκιάς αγωνίας, τότε που δεν αντιλαμβανόμασταν πόσο σημαντικά ήταν, διαμορφώνοντας τους χαρακτήρες μας. Κάθε χρόνο, νέες αγωνίες και όνειρα για μια καλύτερη ζωή στην οποία θα είμασταν πρωταγωνιστές των επιλογών μας. 
Αυτό λοιπόν θα ήθελα να ευχηθώ με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων να ζήσουν κάθε στιγμή της σχολικής τους εμπειρίας με στόχο να γίνουν πρωταγωνιστές στη ζωή τους. Να μοχθήσουν και ανοίξουν μέσα στο μυαλό τους ένα τεράστιο σφουγγάρι, για να βοηθήσουν και το εκπαιδευτικό προσωπικό να τους πάει ένα βήμα παραπάνω. Καλή εκπαιδευτική χρονιά».
Στους Αγιασμούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, του 1ου Λυκείου Ελασσόνας και του Ειδικού Σχολείου Γαλανόβρυσης βρέθηκε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, που ευχήθηκε:
«Εκπαιδευτικοί και μαθητές να έχουν μια χρονιά γεμάτη υγεία, στο τέλος της οποίας να δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται και τους στόχους τους να επιτυγχάνονται». 

Add Comment