Επικήδειος του δημάρχου Ελασσόνας στην υποδοχή των οστών του ήρωα Ηλ. Δαλαμάγκα

Επικήδειο στη μνήμη του Ελασσονίτη ήρωα Ηλία Δαλαμάγκα από το Μεσοχώρι διάβασε ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου στην τελετή υποδοχής των οστών του καταδρομέα που χάθηκε στην Κύπρο το 1974.

Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα, επιτρέψτε μου, αυτόν τον απλό επικήδειο, που μου επιφύλαξε η ιστορία να εκφωνήσω, να τον χαρακτηρίσω με κάποιες άλλες λέξεις.
Σήμερα αισθάνομαι τιμή και δέος.
Σκύβω ευλαβικά το κεφάλι μου και προσεύχομαι μαζί σας για την ανάπαυση της ψυχής ενός πραγματικού ήρωα: του Ηλία Δαλαμάγκα.
Γράφει ο ιστορικός:
«Ξημερώματα εικοστής δευτέρας Ιουλίου 1974. Τα ελληνικά μεταγωγικά με τους λοκατζήδες της Πρώτης Μοίρας Καταδρομών, που είχαν απογειωθεί από τη Σούδα, με προορισμό τη φλεγόμενη Μεγαλόνησο, φτάνουν στην Κύπρο. Ανάμεσά τους και το δικό μας παιδί.
Τα παλικάρια της Πρώτης Μοίρας Καταδρομών, όλα τους από 19 μέχρι 22 ετών, έχουν ως στόχο την ενίσχυση των μαχόμενων Ελλήνων στην Κύπρο, απέναντι στον Αττίλα. Η επιχείρηση, με κωδικό ονομασία «ΝΙΚΗ» χαρακτηρίζεται ως μια από τις επιτυχέστερες και ηρωικότερες επιχειρήσεις στην ιστορία της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας πολεμικής αεροπορίας. Μια «επιχείρηση αυτοκτονίας», που μόνον Έλληνες αεροπόροι μπορούσαν να εκτελέσουν.
Ένα από τα 15 αεροσκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, το αεροσκάφος «ΝΙΚΗ-4», κτυπήθηκε καίρια και κατέπεσε σε μικρό ύψωμα λίγα μέτρα πριν από το διάδρομο προσγειώσεως. Τραγικό αποτέλεσμα: Τέσσερις αεροπόροι και είκοσι επτά καταδρομείς έμειναν για πάντα στα άγια κυπριακά χώματα, να φυλάττουν Θερμοπύλες. Ο Ηλίας Δαλαμάγκας ήταν ένας απ’ αυτούς…»
Μετά από τόσα χρόνια, σήμερα, τα χώματα του Μεσοχωρίου, υποδέχονται τα οστά ενός Ήρωα, που έρχονται να αγιάσουν έναν τόπο ματωμένο και να του προσδώσουν την αιώνια λάμψη της θυσίας.
Μετά από τόσα χρόνια, σήμερα, η τάξη αποκαθίσταται.
Μετά από τόσα χρόνια, σήμερα, όλοι μας ανοίγουμε τις ψυχές και το μυαλό μας και τοποθετούμε την ηρωική θυσία του Ηλία στα ψηλότερα ράφια της συνείδησής μας.
Από κει σαν άλλος οδηγός θα δείχνει για πάντα τον δρόμο της θυσίας, τον δρόμο του ηρωισμού, τον δρόμο της αυταπάρνησης και των ιδανικών, έναν δρόμο, που στις μέρες μας είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να φωτίζουμε με τις πράξεις μας κάθε στιγμή.
Σήμερα που η Ελλάδα προκαλείται ανερυθρίαστα από τους εισβολείς της Κύπρου, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμα και την συνθήκη της Λωζάνης, το μήνυμα της θυσίας του Ηλία και τόσων άλλων παλικαριών αποκτά άλλη διάσταση.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ
Δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για τη δικαίωση όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Αιωνία τους η μνήμη.
Αιωνία η μνήμη του Ήρωα Ηλία Δαλαμάγκα.

[wpg_thumb]

Add Comment