Με τριήμερο εκδηλώσεων γιορτάστηκε η επέτειος της Μάχης Σαρανταπόρου

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ – ΜΑΧΗ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 1912

14494714_1148094401948576_1742407614405620538_n-800x600

Με τον καλύτερο τρόπο γιορτάστηκε στο Σαραντάπορο η 104η επέτειος της Μάχης του Σαρανταπόρου, από 7 έως 9 Οκτωβρίου 2016.
Προηγουμένως, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου τα μέλη της ομάδας εθελοντικής αιμοδοσίας Σαρανταποριτών, πραγματοποίησαν αιμοδοσία στο τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη την ελάχιστη αυτή προσφορά.
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, έγινε προβολή του ιστορικού βίντεο «Εμείς οι Έλληνες – Μάχη Σαρανταπόρου».
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στην πλατεία του χωριού, ομάδα γυναικών ντυμένες με παραδοσιακές Σαρανταπορίτικες φορεσιές, παρουσίασαν το τοπικό δρώμενο «Περπερίτσα» και το συνόδευσαν με τραγούδια τις περιοχής μας.
Στη συνέχεια η υπέροχη φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, υπο τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Τσιαβέ, παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον μεγάλο μας λαικό συνθέτη Μανώλη Χιώτη.
Επιστέγασμα των εκδηλώσεων ήταν η Κυριακή 9 Οκτωβρίου.
Μετά την καθιερωμένη τελετή στο Χάνι Χατζηγώγου, στην πλατεία του Σαρανταπόρου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του νεώτερου Έλληνα Υπαξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, Γεράσιμου Ραυτόπουλου.
Ο Ραυτόπουλος με καταγωγή από τα Μεσσοβούνια της Κεφαλλονιάς, σε ηλικία δώδεκα ετών, ακολούθησε τον Ελληνικό Στρατό κατά την προέλαση του στη Μακεδονία.
[wpg_thumb]
Στη μάχη των στενών του Σαρανταπόρου, στις 9 Οκτωβρίου, πολέμησε με τόλμη, και ηρωισμό
Στο Μπιζάνι, αργότερα, έγινε υποδεκανέας για ανδραγαθία, με πρόταση του υπολοχαγού του.
Στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, στην τοποθεσία Κιλκίς-Λαχανά, ενώ τον έπιασαν πέντε Βούλγαροι αιχμάλωτο, κατάφερε να ξεφύγει ηρωικά, αναγκάζοντάς τους να τραπούν σε φυγή. Λίγο αργότερα, μπήκε ανάμεσα στα πυρά των εχθρών κι έσωσε έναν τραυματισμένο Εύζωνο. Ο Διοικητής του τον προήγαγε σε Δεκανέα για ανδραγαθία και σε λοχία μετά, όταν στο ύψωμα 1970, πρώτος όρμησε στην έφοδο, προ των Βουλγαρικών χαρακωμάτων.
Αυτόν τον «μικρό ήρωα» ανακάλυψε ο Δημήτρης Ντάλλας, δάσκαλος από το Σαραντάπορο και σε συνεργασία με την κυρία Νικολιτάτου Χάιδω από τα Μεσσοβούνια, τόπο καταγωγής του Ραυτόπουλου, συγκέντρωσαν το υλικό που πιστοποιεί τα παραπάνω.
Ο Σύλλογος Απανταχού Σαρανταποριτών σε συνεργασία με το Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σαρανταπόρου, πέρυσι οργάνωσαν στο χωριό μας εκδήλωση αφιερωμένη στον Γεράσιμο Ραυτόπουλο και έφεραν σε αυτήν τον ετεροθαλή αδερφό του Γεράσιμου, τον Νικόλαο Ραυτόπουλο.
Στο χρόνο που πέρασε η συνεργασία μας αυτή, με την ενθάρρυνση της τοπικής μας Κοινότητας και της ενορίας μας, αποδίδει στο χωριό μας την ιδιαίτερη τιμή να κοσμεί την πλατεία μας το μνημείο του Γεράσιμου Ραυτόπουλου.

Σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία της θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου μας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια, από τον Διοικητή της
1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Δημήτρη Παπαδημόπουλο και τον Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου.
Η Ελληνική Σημαία που σκέπαζε το μνημείο διπλώθηκε και παραδόθηκε από τον Δήμαρχο στον Νικόλαο Ραυτόπουλο ο οποίος ήταν παρών και φέτος στο Σαραντάπορο, ενώ το Άγημα του Στρατού απέδωσε τιμές και η στρατιωτική μπάντα παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο.
Από τα Μεσσοβούνια της Κεφαλλονιάς μεταφέρθηκε στο Σαραντάποροο δάφνη, η οποία εναποτέθηκε στο μνημείο, η ομάδα των γυναικών τραγούδησε τον ύμνο του χωριού μας «1912» και οι μικρές μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου απήγγειλαν ποίημα αφιερωμένο στον Γεράσιμο Ραυτόπουλο.

*Ευχαριστούμε τις πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές της περιοχής μας που κόσμησαν το χωριό μας με την παρουσία τους.
*Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Δήμο Ελασσόνας που αποδέχθηκε την πρόταση των Συλλόγων για το τριήμερο εκδηλώσεων στο Σαρανταπόρο και την ενέταξε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του για τα Ελευθέρια της Ελασσόνας.
*Συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικών για την παρουσία τους και στην φιλαρμονική του Δήμου για την άριστη απόδοση του έργου του Μανώλη Χιώτη.
*Τέλος ευχαριστούμε τους συγχωριανούς μας και τους συντοπίτες μας που τίμησαν με την παρουσία τους όλες τις εκδηλώσεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΙΤΩΝ

Add Comment