Επιτυχημένο το 4ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών

«… στου Ολύμπου την αυλή»

SAMSUNG CSC

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 4ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», που διοργάνωσε η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας από 29 Αυγούστου ως 1 Σεπτεμβρίου, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας. Οργανωτική υποστήριξη παρείχε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και ηθική υποστήριξη το δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

Για 3 μέρες – και όχι 4 όπως ήταν αρχικά, γιατί η καταιγίδα της 31ης Αυγούστου δεν επέτρεψε να υλοποιηθούν οι εκδηλώσεις – η καρδιά της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών, χτύπησε δυνατά από την καρδιά της Ελασσόνας, από την αυλή του Ολύμπου.
Την Δευτέρα 29 Αυγούστου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την παρέλαση στους δρόμους της πόλης και την εμφάνιση των χορευτικών ομάδων της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και του προσκεκλημένου χορευτικού συγκροτήματος “ORO” από την πόλη Danilovgrad του Μαυροβουνίου.
Τις χορευτικές ομάδες της ΛΑΕΕ τις συνόδεψαν οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Θανάση Σαμόλαδου (κλαρίνο) με τον Μάριο Σαρακατσιάνο στο λαούτο και στο τραγούδι και τον Γιάννη Σαμόλαδο στα κρουστά.

Η Τρίτη 30 Αυγούστου 2016, θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη πολλών που παρακολούθησαν το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ «Mt. Olympus, The Creation» της Ellopia Media Group, με τη σκηνοθεσία να υπογράφει η κα Αθηνά Κρικέλη και ο κ. Δημήτρης Ζησόπουλος.
[wpg_thumb]
Πάνω από 300 θεατές παρακολούθησαν την ωριαία αυτή παραγωγή, αμερικανικών προδιαγραφών, που περιγράφεται η δημιουργία του βουνού «Όλυμπος» και οι γεωλογικές ιδιαιτερότητές του, που το κατατάσσουν στα πλέον ενδιαφέροντα βουνά του πλανήτη.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο βουλευτής της Ένωσης Κέντρου κ. Κατσιαντώνης Γιώργος και ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Ευαγγέλου, ο οποίος εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το ντοκιμαντέρ και εξέφρασε το θαυμασμό του στη συζήτησή του με την δημιουργό κα Αθηνά Κρικέλη, που ανέλυσε στους παρευρισκόμενους τη σημαντικότητα του έργου τόσο για την περιοχή μας όσο και για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Στην κα Κρικέλη η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, προσέφερε αναμνηστική πλακέτα και προϊόντα του Ολύμπου, για την προσφορά της στην προβολή και προώθηση του μυθικού μας βουνού.
Αξίζει να αναφέρουμε λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ: Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά πριν 250 εκατομμύρια χρόνια, με τη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών, όταν ο Όλυμπος αποτελούσε παραλία της τεκτονικής πλάκας της Αφρικής, και καταλήγει στο σήμερα, με την βοήθεια σύγχρονων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων αλλά και των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, Ησίοδο και Όμηρο.
Στην ομάδα της παραγωγής συμμετέχουν Έλληνες, Ελληνοαμερικανοί και Αμερικανοί, ενώ την μουσική του ντοκιμαντέρ έχει συνθέσει ο Γιώργος Χατζής. Αφηγητές είναι ο ηθοποιός Ντέιβιντ Γουάσιγκτον, γνωστός από τις αφηγήσεις του στο National Geographic και σε άλλα εξειδικευμένα κανάλια προβολής ντοκιμαντέρ της Αμερικής και ο Έλληνας ηθοποιός Ιωάννης Στρατάκης.
Το “Mt Olympus the Creation” αποτελεί το δεύτερο από τη σειρά των 12 ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένα στον Όλυμπο, τα οποία η Ellopia Films USA σκοπεύει να ολοκληρώσει μέχρι και το 2018.
Ήδη το ντοκιμαντέρ έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο από το Χόλυγγουντ “Αward of Recognition” Mt Olympus the Creation”. Το δεύτερο βραβείο ήρθε πριν μερικές ώρες. Δεύτερη θέση στα βραβεία «Global Music Awards» – Silver Medal Winners – Outstanding Achievement.

Ιδιαίτερες στιγμές πριν την έναρξη της προβολής του ντοκιμαντέρ στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», προσέφεραν με τις κιθάρες τους και τις κρυστάλλινες φωνές τους, δύο νέα παιδιά της πόλης μας, ο Βασίλης Τζήκας και η Βάγια Βαλιώτη, σε ένα ρεπερτόριο με ελληνικές και ξένες επιτυχίες, που καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Την 31η Αυγούστου 2016, την τρίτη μέρα του φεστιβάλ, άνοιξαν… οι ουρανοί. Δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, καθώς λίγα λεπτά πριν την έναρξη της παραδοσιακής χορευτικής παράστασης με τμήματα της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Μνήμες Προσφύγων» και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατινής Κοζάνης με τη συνοδεία των δεξιοτεχνών μουσικών της ορχήστρας του Κώστα Κωστούλη (κλαρίνο), Μάριο Σαρακατσιάνο στο λαούτο και το τραγούδι, τον Γιάννη Σαμόλαδο στα κρουστά και τον Λευτέρη Γάλλο στο βιολί, και τη συμμετοχή της παραδοσιακής χορωδίας της Λαογραφικής, εκδηλώθηκε ισχυρή καταιγίδα που ακύρωσε τις εκδηλώσεις της 3ης μέρας του 4ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή».
Την ίδια μέρα η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας είχε προγραμματίσει να βραβεύσει ένα άνθρωπο του πολιτισμού που έχει υπηρετήσει και την παράδοση, σε ένα νέο θεσμό που θέλει να καθιερώσει, της βράβευσης συνανθρώπων μας με μέγιστη προσφορά στον πολιτισμό και στην παράδοση, τον κ. Κώστα Τσιάνο, τον σκηνοθέτη του Θεσσαλικού Θεάτρου, ο οποίος έχει διαγράψει την δική του ξεχωριστή πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας παραδοσιακής μας κληρονομιάς. Μπορεί οι εκδηλώσεις να ακυρώθηκαν όμως η βράβευση του κ. Τσιάνου θα πραγματοποιηθεί σε άλλη εκδήλωση του συλλόγου.
Την 4η και τελευταία μέρα του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», η διεθνής χορευτική παράσταση με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και των 2 προσκεκλημένων χορευτικών συγκροτημάτων από το εξωτερικό. Του χορευτικού συγκροτήματος “ORO” από την πόλη Danilovgrad του Μαυροβουνίου και του χορευτικού συγκροτήματος “FOLKLOR KURUMU” από την Κωνσταντινούπολη. Συμμετείχε επίσης και η παραδοσιακή χορωδία της Λαογραφικής, που την ευθύνη έχει ο μουσικός, τραγουδιστής και μέλος του Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής «Μελωδία» κ. Μάριος Σαρακατσιάνος. Ήταν μια όμορφη βραδιά που αποδεικνύει πως ο χορός, το τραγούδι, η παράδοση και ο πολιτισμός γενικότερα φέρνει κοντά τους λαούς των χωρών. Στα χορευτικά συγκροτήματα δόθηκαν αναμνηστικά και προϊόντα από την αυλή του Ολύμπου και στο τέλος όλοι μαζί χόρεψαν στη σκηνή του θεάτρου αγκαλιασμένοι, κάτω από τους ήχους της ορχήστρας που πλαισίωναν οι: Λευτέρης Γάλλος – βιολί, Δήμητρα Καλιάρα – κανονάκι, Δημήτρης Μπίλης – κλαρίνο, Κώστας Αντωνίου – ακορντεόν, Ορέστης Μητσιμπόνας – κρουστά και Γιάννης Γκόγκος – μπουζούκι.
Την επιμέλεια των χορευτικών τμημάτων της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας είχαν οι : Εύη Ανδρέου, Νανά Νατσιούλη, Γιώργος Παπαχρήστου και Ιωάννης Σαμώτας. Την παρουσίαση των εκδηλώσεων έκανε η Σοφία Πουλιώτη.
Τις εκδηλώσεις όλων των ημερών, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Ευαγγέλου, ο αρχιερατικός επίτροπος και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη πατήρ Δημήτριος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γκατζιούρας, Γκουτζουρέλας, Χαλκίδης, η εντεταλμένη σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής δημοτική σύμβουλος κα Καρκαβανίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιαννούλας, Στούπας, Γάτσας κ.α., πλήθος κόσμου, μέλη και φίλοι του συλλόγου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες της στο Δήμο Ελασσόνας και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Ευαγγέλου για την υλική και ηθική στήριξη των εκδηλώσεων, στο προσωπικό του δήμου Ελασσόνας και στους υπεύθυνους αντιδημάρχους για την βοήθειά τους, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στον Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό και στους αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Παπαδημόπουλο και Παιδή καθώς και την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο την κα Μαρία Μαμάρα για την συνεχή στήριξή τους στο Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή».
Ιδιαίτερες ευχαριστίες και μπράβο, ανήκουν και στους χορευτές του συλλόγου, στα μέλη του συλλόγου και στους εθελοντές που βοήθησαν στην υλοποίηση των εκδηλώσεων. Όλοι μαζί δίνουμε ραντεβού για το 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «…στου Ολύμπου την αυλή», στις 28 – 29 και 30 Αυγούστου 2017.
Επίσης το τμήμα Τροχαίας Ελασσόνας για την βοήθειά του, όπως και τους πολιτιστικούς και μορφωτικούς συλλόγους : Δρυμού Ελασσόνας, Γυναικών Τσαριτσάνης, Ευαγγελισμού, Αμπέλια Βερδικούσιας, Αραδοσιβίων, Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών, Βιοτεχνία Παραδοσιακών Στολών «ΖΑΡΩΤΗ ΕΛΕΝΗ», Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης και Δήμο Ελασσόνας.
Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας που αυτούς τους δύσκολους καιρούς μας στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΤΖΗΚΑΣ» (ΑΦΡΟΔΙΤΗ – TOP GUN – TZHKAS KIDS), ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕΖΙΛΗ – «RIVER SIDE», ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ «ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ», ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΙΠΛΩΝ «MODECO», ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΕΛΑΣ TOURS», ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΘΕΩΡΗΜΑ», ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ «ΤΡΟΥΜΠΟΥΚΗΣ», ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ «ΑΛΚΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ», ΕΠΙΠΛΑ «ΤΣΟΥΡΕΚΑΣ», «ΣΚΡΕΤΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ», ΑΡΤΟΣ – ΓΛΥΚΟ «ΧΑΛΚΙΔΗΣ», ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ – ΛΑΔΙΑ – ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ «ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ», ΚΑΦΕ «ΛΕΥΚΟ», ΤΑΒΕΡΝΑ «ΣΤΟΥ ΘΩΜΑ», ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ & ΛΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΜΕΛΩΔΙΑ», ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ «ΓΕΡΑΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», ΜΠΥΡΑΡΙΑ – ΚΑΦΕ “MES QUE UN PUB”, ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟ “FOTORAMA”, ΚΑΦΕ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ «ΜΠΕΗ ΓΕΩΡΓΙΑ», ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΤΣΙΑΤΣΙΚΑ ΚΥΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ», ΚΑΦΕ «MARCHE», ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ «COMPULEARN», ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «ΤΑ 5 Φ», «ΟΛΥΜΠΟΥ ΒΟΤΑΝΑ», ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΔΡΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ «ΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΗ», ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ – ΚΑΒΑ «ΠΡΟΠΟΣΙΣ» ΑΝΝΑ ΠΙΠΙΛΗ-ΤΡΑΝΟΥ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ «ΖΑΝΕΤ», ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΩΡΩΝ – ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΙΑΠΗ», ΤΑΒΕΡΝΑ – ΟΥΖΕΡΙ «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ», ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ «TOUCH HAIR SALOON», ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ», FAST FOOD «ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ», FAST FOOD «ΝΟΣΤΙΜΟ», ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ», ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ «ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ».

Add Comment