Ερωτήσεις Μπαργιώτα (Ποτάμι): Περικοπές συντάξεων, προκηρύξεις ΚΕΕΛΠΝΟ, στήριξη αθλητών κ.α.

μπαργιωτασ

Σε ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχώρησαν οι βουλευτές του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης), σχετικά με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Μπορεί η Κυβέρνηση να υποσχόταν διατήρηση των συντάξεων, ωστόσο φαίνεται ότι προχωρά σε μειώσεις έως 38% σε έξι επικουρικά ταμεία. Από αύριο, 2 Σεπτεμβρίου, 150.000 συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων, που δεν προστατεύονται από το μεικτό όριο των 1.300 ευρώ, θα αντικρίσουν περικοπές, που μεσοσταθμικά θα ανέρχονται στα 60–70 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνουν έως και τα 140 ευρώ. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι από Οκτώβρη θα ακολουθήσει το τρίτο και τελευταίο κύμα επανακαθορισμού για άλλες 170.000 επικουρικές συντάξεις.

Με βάση, λοιπόν, όλα τα παραπάνω οι βουλευτές του Ποταμιού, ρωτούν τον κ. Κατρούγκαλο πώς θα κλείσει οριστικά ο κύκλος των αναπροσαρμογών, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται διαρκώς με περικοπές μόνο οι συνταξιούχοι; Τι γίνεται με την υλοποίηση των ισοδύναμων μέτρων, που θα λάβει η κυβέρνηση για αυτούς που απώλεσαν το ΕΚΑΣ και αν θα επιβληθεί εισφορά ασθένειας 6% στις προνοιακές συντάξεις των 360 ευρώ που χορηγεί ο ΟΓΑ.

«Εκποδών και πάλι η αξιοκρατία σε πέντε προκηρύξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Το έχουμε πει πολλές φορές. Η αριστεία δεν αρέσει στην πρώτη φορά αριστερά και την «χτυπάει» όπου και όποτε μπορεί. Εντός Αυγούστου το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε πέντε προκηρύξεις για την υλοποίηση της δράσης με τίτλο «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» και διάρκεια οκτώ μήνες για τους επαγγελματίες υγείας. Στο διάστημα αυτό καλούνται οι επαγγελματίες υγείας να παρέχουν υπηρεσίες με σύμβαση έργου, δηλαδή με «μπλοκάκι». Ενώ, λοιπόν, πρόκειται για πρόγραμμα μικρής διάρκειας και όχι για μία ολοκληρωμένη και διαρκή υγειονομική παρέμβαση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας –κατά την προσφιλή της τακτική- αποδύεται ήδη σε πανηγυρισμούς ότι έλυσε το υγειονομικό πρόβλημα των προσφύγων/μεταναστών στα κέντρα διαμονής.
Πέραν αυτού, υπάρχει και ένα «θολό» σημείο σε σχέση με τις προκηρύξεις. Ενώ έχουν τεθεί όλα τα κριτήρια του ΑΣΕΠ για το εποχικό προσωπικό, το ΚΕΕΛΠΝΟ «ξέχασε» ένα: το κριτήριο «Βαθμός βασικού τίτλου – πτυχίου» (για ΠΕ & ΤΕ οι μονάδες του βασικού τίτλου πολλαπλασιάζονται με το 40, ενώ για ΔΕ με το 20). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας απόφοιτος ΤΕΙ Νοσηλευτικής με βαθμό 5 θα πάρει 200 μόρια, ενώ ένας απόφοιτος με βαθμό 9 θα πάρει 360. Το κριτήριο αυτό, βεβαίως, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν το θεωρεί σημαντικό για την επιλογή των συνεργατών του. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η ιδεοληψία για την «καταπολέμηση» της αριστείας είναι πλέον συστηματική πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., έχοντας παράλληλα ως πολιτικό αφήγημα ότι χρησιμοποιούνται κριτήρια ΑΣΕΠ με κυρίαρχα αυτών, την ανεργία και διάφορα κοινωνικά κριτήρια. Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη. Ας ελπίσουμε να τη δει τουλάχιστον ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ που θα επικυρώσει τα αποτελέσματα. Εκτός εάν τα επικυρώσει από κοινού με τον κ. Πολάκη.

«Αθλητισμός: τι γίνεται όταν σβήνουν τα φώτα της γιορτής;»

Tην ώρα που η Βουλή των Ελλήνων ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Έλληνες Ολυμπιονίκες του Ρίο, μετά την αποδοχή της σχετικής πρότασης του Σταύρου Θεοδωράκη, ο ελληνικός αθλητισμός φυτοζωεί, ταλανιζόμενος από την οικονομική κρίση και την ανυπαρξία ενός σύγχρονου αναπτυξιακού σχεδίου.

Οι μεγάλες επιτυχίες των αθλητών μας στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζουν, καθώς στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούν μάλλον αποτελέσματα σκληρής μοναχικής προσπάθειας παρά μιας ολοκληρωμένης αθλητικής πολιτικής. Είναι, βέβαια, παρήγορο το γεγονός ότι, στις παρούσες συνθήκες, ορισμένες ομοσπονδίες κατορθώνουν να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο οργάνωσης και πως παρά την υποχώρηση των χορηγιών, υψηλού επιπέδου αθλητές εξακολουθούν να υποστηρίζονται από τον ιδιωτικό τομέα, χάρη και στις εμπνευσμένες προσπάθειες της Ε.Ο.Ε.

Τα τρέχοντα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βουλευτές του Ποταμιού. Πίσω από τα μετάλλια του Ρίο κρύβονται η υποχρηματοδότηση με τη διαρκή μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, η εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων, ολυμπιακών και μη, η απουσία σχεδίου ανεύρεσης πόρων, η απροθυμία συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, η έλλειψη κινήτρων για τα νέα παιδιά, η μη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και του υγιούς ανταγωνισμού με την ανεπαρκή λειτουργία του εθνικού συστήματος αντιντόπινγκ. Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναλώνεται σε μια διελκυστίνδα με την Ε.Π.Ο. αντιλαμβανόμενη τον ελληνικό αθλητισμό ως μια παραφυάδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Το Ποτάμι, πιστό στην άποψη πως συμμετοχή στην πολιτική ζωή σημαίνει προτάσεις και όχι στείρα κριτική, αναδεικνύει σήμερα τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού και επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο μέσω αλλαγής παραδείγματος θα δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις στη σύγχρονη αθλητική και όχι μόνο πραγματικότητα.

«Για το Υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει ούτε νόμιμο ούτε ηθικό»

Μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σε σχέση με τους διορισμούς των υποδιοικητών νοσοκομείων σε τοπικά και πανελλήνια ΜΜΕ, ο κ. Μπαργιώτας έκανε την εξής δήλωση: «Τελικά από ό,τι φαίνεται το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκάθαρη άποψη στο περίφημο δίλημμα περί νόμιμου και ηθικού. Πιστεύει πως δεν χρειάζεται να ισχύει κανένα από τα δυο στους διορισμούς διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων. Η επιτροπή αξιολόγησης είχε πραγματικά ένα τιτάνιο έργο: να ικανοποιήσει πολύπλοκες ισορροπίες μεταξύ κυβερνητικών κομμάτων, συνεργαζόμενων και συνιστωσών. Έχουμε κατανόηση. Φαίνεται ,όμως, πως για να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές κι όλους τους κολλητούς, ξέχασε όχι μόνο την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, αλλά και τη νομιμότητα. Για τον διορισμό υποδιοικητών υπάρχει συγκεκριμένο, ισχύον νομικό πλαίσιο. Έως ότου ο κ. Πολάκης καταργήσει την Δικαιοσύνη, όπως την ξέρουμε, οι διορισμοί πρέπει να είναι τουλάχιστο νομιμοφανείς. Όχι για τα προσχήματα, αλλά επειδή αλλιώς ναρκοθετείται η στοιχειώδης λειτουργία των νοσοκομείων. Οφείλει το Υπουργείο να δώσει άμεσα πειστικές διευκρινήσεις στα βάσιμα ερωτήματα που έχουνε προκύψει – μεταξύ των οποίων και στη Λάρισα – ή να προβεί στις όποιες διορθωτικές κινήσεις».

Τι συμβαίνει με τα φάρμακα των ασθενών με κυστική ίνωση;

Στην ανάγκη για άμεση και έγκαιρη πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή των ασθενών με κυστική ίνωση αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας- Λάρισας.
Σύμφωνα με το Σύλλογο για την Κυστική Ίνωση, έχει παρατηρηθεί αποσπασματική προμήθεια σχετικών Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) – κάτι που εγκυμονεί επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των ασθενών. Επίσης, φαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ολοκληρωμένη καταγραφή των ασθενών και των αναγκών τους στα συγκεκριμένα φάρμακα. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν προβλέπεται να προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των ασθενών με κυστική ίνωση που τους έχουν συνταγογραφηθεί ΦΥΚ με σκοπό τη σωστή διαχείριση του αποθέματος σε φάρμακα, πώς θα δράσει σε περίπτωση έλλειψης αποθέματος και εάν πρόκειται να βρει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την εξόφληση των υφιστάμενων οφειλών προς την προμηθεύτρια εταιρία.

Add Comment