Κρανιά Ελασσόνας: “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016” [πρόγραμμα]

ΠΑΤΟΥΝΑΣ ΚΡΑΝΕΑ

Οι φετινές εκδηλώσεις του “Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2016” στην Κρανιά Ελασσόνας θα έχουν ως εξής:

Στις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής, 5 Αυγούστου, στην περιοχή «Αλώνι» στο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά Ελασσόνας θα πραγματοποιηθεί συναυλία με ζωντανή μουσική. Θα ακουστούν τραγούδια έντεχνου και παραδοσιακού ρεπερτορίου.

Στις 13, 14 και 15 Αυγούστου, το βράδυ, στις 21.00, στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς θα αναβιώσει το «Νυχτέρι»όπως γινόταν παλιά. Γνέσιμο, ύφανση, παραμυθο – ιστορίες, τραγούδια και άλλα δρώμενα θα ξετυλίξουν το πολιτιστικό κουβάρι της παλιάς Κρανιάς.

Παράλληλα με το «Νυχτέρι», το Σάββατο, 13 Αυγούστου το βράδυ, θα διεξαχθούν και τα καλλιστεία για την ανάδειξη της «Γραμμένης της Κρανιάς». Κορίτσια με παραδοσιακές στολές θα εμφανιστούν στην εξέδρα συνοδευμένα από αγόρια/καπεταναίους με παραδοσιακές στολές. Τα κορίτσια θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα που έχουν σχέση με την ντοπιολαλιά της Κρανιάς και παραδοσιακές πρακτικές του χωριού μας όπως την παρασκευή ψωμιού, λαχανόπιτας ή το γνέσιμο και την ύφανση.

Την Κυριακή, 14 Αυγούστου, στο πλαίσιο του «Νυχτεριού» και πάλι, θα διεξαχθούν τα καλλιστεία των τράγων.Τσομπαναραίοι της Κρανιάς θα παρελάσουν ο καθένας με τον τράγο του για να ψηφιστεί ο καλύτερος τράγος στην κορμοστασιά, στο γένι κλπ.

Επίσης, κατά το τριήμερο του Δεκαπενταυγούστου, στην κεντρική πλατεία θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής.

Διοργάνωση εκδηλώσεων “Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2016”: Χρήστος Πατούνας (Κρανιώτης δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη).

* Φωτογραφία κειμένου: Από “τα αρραβωνιάσματα” που διοργάνωσε παλιότερα στην Κρανιά ο Χρήστος Πατούνας. Μέλη της θεατρικής ομάδας των εθελοντών μπροστά στο παλαιό σπίτι του παππού του “Χαλιάκα” (Ζαφείρη), πάνω από το Γυμνάσιο της Κρανιάς.

Πηγή: Κρανέα Ελασσόνας blog

Add Comment