Παρεμβάσεις Κ. Μπαργιώτα για δελτίο υγείας μαθητή, ασφαλιστικά ταμεία και αντικαπνιστική εκστρατεία

μπαργιωτασ

«Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: τυπικό «χαρτί» αντί για ολοκληρωμένο προληπτικό έλεγχο»

Οι βουλευτές με το Ποτάμι Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Υγείας σχετικά με το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).
Η μη υποχρεωτική συμπερίληψη του πλήρους προληπτικού ελέγχου των μικρών μαθητών για καρδιολογικές, οφθαλμολογικές και οδοντολογικές παθήσεις, από τους αντίστοιχα ειδικευμένους ιατρούς, καθιστά τη συμπλήρωση του Α.Δ.Υ.Μ. περισσότερο ένα τυπικό έγγραφο παρά αφορμή για τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων υγείας.
Παρά τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάστηκαν στο παρελθόν με το σύστημα υποβολής ιατρικών πιστοποιητικών συμπληρωματικά του Α.Δ.Υ.Μ. για την εγγραφή των μαθητών, η μείωση της παιδικής νοσηρότητας που επετεύχθη αποτελεί απόδειξη για την ανάγκη επανεξέτασης της επαναφοράς του θεσμού, υιοθετώντας παράλληλα και τις συστάσεις της ιατρικής κοινότητας.

Η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία οδηγεί σε νέα μείωση συντάξεων;

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχώρησαν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που πλήττουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι οφειλές στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται να ξεπερνούν τα 16.6 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2016, ενώ παράλληλα οι οφειλέτες αδυνατούν να καταβάλουν τα χρέη, εξαιτίας της απένταξής τους από ρυθμίσεις αποπληρωμής. Σε συνδυασμό με πρόστιμα και προσαυξήσεις παλαιότερων χρεών, γίνεται σαφές ότι οι οφειλές προς τα Ταμεία εκτοξεύονται. Ωστόσο, οι Δ.Ο.Υ δεν προχωρούν στην διακοπή της δραστηριότητας επιχειρήσεων, που έχουν πτωχεύσει ή κλείσει και ο ΟΑΕΕ εξακολουθεί να χρεώνει εισφορές και πρόστιμα, τα οποία δεν θα εισπραχθούν ποτέ.

Για το λόγο αυτό, ρωτούν οι βουλευτές τους αρμόδιους Υπουργούς, με ποιον τρόπο σκοπεύουν να ομαλοποιήσουν την καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και πώς θα γίνουν ρεαλιστικότερες οι ρυθμίσεις αποπληρωμής. Επίσης, πότε και πώς θα επανενταχθούν σε ρυθμίσεις, όσοι είναι εκτός ρύθμισης, αν θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις λόγω άδειων ταμείων και ποιο είναι το μοντέλο βιωσιμότητας των Ταμείων που προκρίνει η κυβέρνηση. Τέλος, σε τι ενέργειες θα προχωρήσουν, προκειμένου να γίνει ρεαλιστικός και τεκμηριωμένος διαχωρισμός σε εισπράξιμες και μη εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες είσπραξης.

«Είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση της αντικαπνιστικής εκστρατείας»

«Δεν υπάρχει κάτι πιο σουρεαλιστικό από αυτά που συζητάμε σήμερα για την αυστηροποίηση των κανονισμών και για το αν θα πρέπει να επιτρέπεται δημοσίως ή όχι το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς χώρους, όταν είμαστε σε μία χώρα όπου καπνίζουν όλοι παντού και τα πάντα, χωρίς καμία παρέμβαση και αυτό περιλαμβάνει, δυστυχώς, τη Βουλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας μέσα στο Υπουργείο Υγείας» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τα προϊόντα καπνού.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του σχετικά με την ανεπαρκή εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας επεσήμανε την ανάγκη επικαιροποίησης της αντικαπνιστικής εκστρατείας μέσω μιας ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, λέγοντας «είναι κάτι που πρέπει να γίνει, ώστε να δούμε τι χρειάζεται για να αρχίσει κάποτε να εφαρμόζεται ο νόμος. Εδώ, δεν είναι μόνο το κάπνισμα είναι η εμπέδωση μιας λογικής ανομίας και παραβατικότητας. Μπορεί να συμφωνήσουμε να αλλάξουμε αυτόν το νόμο, δεν μπορούμε όμως να τον καταπατούμε ημιεπισήμως, αν όχι επισήμως. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που γνωρίζω, συμπεριλαμβανομένων και πολλών χωρών του Τρίτου Κόσμου, όπου υπάρχει νόμος αντικαπνιστικός και αγνοείται, με τον τρόπο που αγνοείται».
Σχολιάζοντας, τέλος, την απαγόρευση χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους τόνισε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αναπαράγει την εικόνα του καπνίσματος και πρέπει να επιβληθεί η απαγόρευσή του στους δημόσιους χώρους «το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει, όντως, ουσίες οι οποίες είναι τοξικές και εθιστικές, κυρίως νικοτίνη. Υπάρχουν και πολλά άλλα ερωτήματα στη βιβλιογραφία. Όμως, είναι ταυτόχρονα και ένας τρόπος, για να κόψεις το κάπνισμα και το πρότυπο του καπνιστή αναπαράγεται ταυτοχρόνως και μπορεί να είναι πύλη. Πολύ φοβάμαι ότι ισχύουν και τα δύο, για αυτό και νομίζω ότι η απαγόρευση στους δημόσιους χώρους πρέπει να επιβληθεί, καθώς οποιαδήποτε διαδικασία καπνίσματος που αναπαράγει την εικόνα του καπνίσματος πρέπει να επιβληθεί. Πρέπει, επίσης, να συζητήσουμε επιμέρους θέματα που έχουν να κάνουν με την εμπορία, τις επιμέρους απαγορεύσεις και τον έλεγχο της αγοράς».

Add Comment