Ελασσόνα: Έμαθαν και εξετάστηκαν για την οστεοπόρωση

«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ»
Του Γιάννη Μουκίδη

ενημερωτικη εκδηλωση οστεοπορωση Ελασσόνα (3)

Ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία «έτρεξε» προχθές, από το μεσημέρι έως το βράδυ, στην πόλη της Ελασσόνας ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», με τη συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας, πρωτοβουλία που «αγκαλιάστηκε» από αρκετό κόσμο, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή.
Πρόκειται για εκδήλωση προληπτικού ελέγχου και ενημέρωσης για την οστεοπόρωση με γενικό θέμα: «Σύγχρονες αντιλήψεις για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης». Κύριος στόχος της ανοιχτής εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κόσμου από εξειδικευμένους επιστήμονες, σχετικά με την οστεοπόρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της.
Αρχικά, στο χώρο της αίθουσας συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου, γύρω στις 3 το απόγευμα, ξεκίνησαν από ειδικούς επιστήμονες δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας για άνδρες και γυναίκες, που συνεχίστηκαν έως τις βραδινές ώρες.
Ακολούθησε έλεγχος των εξετάσεων και ενημέρωση – παρουσίαση του θέματος από τον ιατρό κ. Διονύσιο Παρίδη, ορθοπαιδικό χειρουργό – επιστημονικό συνεργάτη της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής Θεσσαλίας.
Ο γνωστός επιστήμονας, με απλό και κατανοητό τρόπο, αναφέρθηκε, ανάμεσα στα άλλα, σε μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με την πρόληψη της οστεοπόρωσης και όχι μόνο, με αναφορές στη μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, στα κατάγματα, στην αντιμετώπιση της νόσου και στην έγκαιρη πρόληψη της.
[wpg_thumb]
«Η πρόληψη της οστεοπόρωσης θα πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία και να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Δυστυχώς, τα παιδιά σήμερα έχουν υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο ζωής και διατροφής…», επεσήμανε με νόημα ο κ. Διον. Παρίδης, ενώ στάθηκε στην αναγκαιότητα πρόσληψης ασβεστίου μέσω της διατροφής μας, που θα βοηθήσει στην καλή σκελετική υγεία, αλλά και στην αναγκαιότητα άσκησης.
Όπως επισημαίνουν σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα οι άνθρωποι του διοργανωτή Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», «κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κόσμου από εξειδικευμένους επιστήμονες σχετικά με την οστεοπόρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της. Η εκδήλωση αφορούσε άτομα κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για ένα σοβαρό θέμα υγείας όπως η οστεοπόρωση, για ένα θέμα υγείας που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις. Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα πρεσβεύει πως η ενημέρωση αποτελεί την αρχή της πρόληψης και της σωστής αποκατάστασης και συμβουλεύει τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους να παρακολουθούν θέματα υγείας ακόμη κι αν δεν τους αφορούν άμεσα. Ο συγκεκριμένος σύλλογος αριθμεί 7.500 και πλέον μέλη, και αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο το οποίο σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση του κοινού γύρω από την οστεοπόρωση, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη και την σκελετική υγεία. Η δράση του Συλλόγου επεκτείνεται τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση καθώς και με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών της Ιατρικής Σχολής. Ο Σύλλογος σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες προκειμένου να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν στοιχεία για την χρόνια αυτή νόσο. Επίσης δραστηριοποιείται στην διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων και στην έκδοση εντύπων». 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη ζέστη, 50 και πλέον άτομα από την περιοχή της Ελασσόνας(στην πλειονότητα τους γυναίκες) προσήλθαν να εξεταστούν για την οστεοπόρωση και να ενημερωθούν, κάτι που δείχνει παρήγορο και δεν περνάει απαρατήρητο.

Add Comment