Ρώσοι δημοσιογράφοι γοητεύθηκαν από τα μοναστήρια της Ελασσόνας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ Ι. ΜΟΝΕΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
Του Γιάννη Μουκίδη

ρωσοι 3 [800x600]

Επίσκεψη και ξενάγηση στην Ι. Μονή Παναγίας Ολύμπιώτισσας Ελασσόνας και στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου πραγματοποίησε πρόσφατα πολυμελής αντιπροσωπεία δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερς των μεγαλυτέρων μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας(εφημερίδων και ειδησεογραφικών πρακτορείων) που φιλοξένησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και τους ξενοδόχους της περιοχής μας.
Συνοδευόμενοι από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Θανάση Παιδή, οι Ρώσοι επισκέπτες(ανάμεσα τους και στελέχη της Γ.Γ. Τουρισμού) αρχικά επισκέφθηκαν την Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, εκεί όπου ξεναγήθηκαν από την γυναικεία αδελφότητα του μοναστηριού και έμαθαν για την ιστορία της Ι. Μονής, ενώ είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν εικόνες της Ελασσόνας και του κάμπου της από ψηλά.
Στη συνέχεια, οι Ρώσοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερς βρέθηκαν στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον καθηγούμενο της Μονής – αρχιμανδρίτη π. Νικάνορα Παπανικολάου και τους πατέρες της αδελφότητας, ενώ ακολούθησε ξενάγηση και ενημέρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται Ρώσοι την Ι. Μονή Σπαρμού Ολύμπου.
Οι Ρώσοι κατέγραφαν ό,τι έβλεπαν και οι φωτογραφικές μηχανές…είχαν «πάρει φωτιά», ενώ έδειχναν εντυπωσιασμένοι από τις μοναδικές εικόνες και το τοπίο του όγκου του μυθικού Ολύμπου, έστω και στην…καλοκαιρινή του διάσταση και βέβαια δεν έκρυψαν πως γοητεύθηκαν για τα μοναστήρια της Ελασσόνας.
Ανάμεσα στα άλλα, ειδικά για την Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου υπογράμμισαν πως το συγκεκριμένο μοναστήρι και η εικόνα του, στην τοποθεσία που βρίσκεται, βγάζει για τον επισκέπτη του μια μοναδική ενέργεια!
Φεύγοντας από την περιοχή της Ελασσόνας οι Ρώσοι επισκέπτες υποσχέθηκαν να μεταφέρουν τις εξαιρετικές εντυπώσεις που αποκόμισαν από τα μοναστήρια που επισκέφθηκαν στο ευρύ κοινό της Ρωσίας, μέσα από τις εικόνες και τα δημοσιεύματα τους, που θα προβληθούν στα εκεί μέσα ενημέρωσης.
Ας μην ξεχνάμε ότι η περιοχή της Ελασσόνας βρίσκεται πολύ κοντά στα Μετέωρα, που ήδη έχουν ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα από Ρώσους τουρίστες και επισκέπτες, με ό,τι αυτό συνειρμικά σχεδιάζεται για την περιοχή.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Θανάση Παιδή, λίγο μετά την επίσκεψη στις 2 ιερές μονές της περιοχής Ελασσόνας: «Είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε σε δύο ιστορικά μοναστήρια της περιοχής Ελασσόνας, της Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας και του Σπαρμού Ολύμπου, την αποστολή Ρώσων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ από τα μεγαλύτερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας. Ανάμεσα τους, η Πράβδα, το Πρακτορείο Ιντερφάξ, το Πρακτορείο ΤΑΣΣ. Οι εντυπώσεις τους, οι καταγραφές και οι εικόνες που πήραν από τις επισκέψεις τους θα απλωθούν σε όλο τον κόσμο. Θεωρώ πως ήταν ακόμη μία σημαντική ευκαιρία προβολής της περιοχής μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αγορά της Ρωσίας, που έχει τη δική της ξεχωριστή δυναμική στο θρησκευτικό τουρισμό. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει την προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του τουριστικού της προϊόντος διεθνώς».
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας διοργάνωσε το «3ο Ταξίδι εξοικίωσης» ομάδας Ρώσων δημοσιογράφων στο Θεσσαλικό χώρο, που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα εορτασμού του Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας(2016) και στην γενικότερη προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος διεθνώς από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Για την ιστορία, να αναφερθούν τα ονόματα των Ρώσων επισκεπτών και το μέσο που εκπροσωπούσαν:
BATENINS OLEGS – Πρακτορείο Ιντερφάξ / OGLOBLINA IULIIA – Πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι / FILIMONOVA ANASTASIA – Πρακτορείο ΤΑΣΣ / DERYABIN ALEXANDER – Ε/φ Nεζαβίσιμαγια / SHANTALOVA ALEKSANDRA – Πρακτορείο INF και Ρ/Σ / DUBINSKAYA SOFYA – πρόεδρος Περιφερειακών ΜΜΕ Ρωσίας / VOKHMINA LARISA – Ε/φ Τιουμένσκαγια Πράβδα / TODORENKO IRINA – Ε/φ Σότσινσκαγια Κουρόρτναγια Γκαζέτα / DVORIANOV VLADIMIR – Ε/φ Ούλιστα Μοσκόφσκαγια της πόλης Πένζα.

Και μια τελευταία λεπτομέρεια: η δημοσιογράφος από την Πράβδα, που ήταν στην αποστολή, συνοδεύει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Add Comment