Κέλλας για αναπηρικές συντάξεις: “Συνεχίστε να τις καταβάλετε μέχρι την επανεξέταση”

ΚΕΛΛΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, κατέθεσαν από κοινού ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής Ν. Λέσβου, κ Χαράλαμπος Αθανασίου, με θέμα “Τις Υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. και τα προβλήματα που δημιουργεί η λήξη της ισχύς του Νόμου που έδινε την δυνατότητα σε όσους έληγε το συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω αναπηρίας, να μπορούν να το λαμβάνουν για άλλους έξι μήνες, μέχρι να επανεξεταστούν”.

Οι δύο πολιτικοί, έχοντας λάβει και σχετικό υπόμνημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία Ε.Σ.Α.μεΑ, κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη καθυστέρηση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να προστατεύσει τους ανθρώπους με αναπηρία, – που από τις 30/6 και μετά, αν λήξει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω αναπηρίας, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξη μέχρι την επανεξέτασή τους – , με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, με σοβαρά προβλήματα υγείας, να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Για άλλη μια φορά ζητείται από το Υπουργείο Εργασίας να δοθεί τέλος στο θέμα που ταλαιπωρεί χιλιάδες άτομα με αναπηρία κάθε χρόνο. Άνθρωποι με αναπηρία, που έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης, παρατεινόταν σύμφωνα με το άρθρο 55 του ν.4369/2016 (ΦΕΚ 33) για ένα εξάμηνο σε περίπτωση λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος τους, έως ότου ξαναπεράσουν από την ίδια ΄΄ταλαιπωρία΄΄ της διαδικασίας του ΚΕΠΑ και κριθούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας με ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας, και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησης τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Εάν, μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α., κριθεί ότι αυτοί δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από το προγενεστέρως κριθέν, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Το ίδιο ισχύει και για τα προνοιακά επιδόματα. Επιδόματα βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικά επιδόματα, απολύτου αναπηρίας, για συντάξεις θανάτου σε ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιά. Αυτό συμβαίνει και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η ισχύς του άρθρου αυτού, για όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του, έληγε στις 30/6/2016, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι των ανωτέρω παροχών, μετά τη λήξη της αναγραφόμενης ημερομηνίας, να μην μπορούν να κάνουν χρήση της εν λόγω ρύθμισης και να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Ενόψει των ανωτέρω ΕΡΩΤΑΣΘΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

Κατόπιν του ανωτέρου υπομνήματος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία Ε.Σ.Α.μεΑ. και τα εύλογα παράπονα των αναπήρων, προτίθεστε, και αν ναι με ποιον τρόπο, να δώσετε μόνιμη λύση μέσω νομοθετικής παρέμβασης για να παύσει η ταλαιπωρία και η αγωνία μεγάλου αριθμού πασχόντων συμπολιτών μας;

Add Comment