Παρεμβάσεις Μπαργιώτα για αγροτικούς ιατρούς, ΑμεΑ, Πολυδένδρι, ΕΟΠΥΥ

μπαργιωτασ

ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΕ ΑΓΟΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Το μείζον θέμα της ατελέσφορης πολιτικής των κινήτρων για την κατάληψη θέσεων ιατρών στις νησιωτικές και στις άγονες ή προβληματικές περιοχές αναδεικνύει με ερώτηση και ΑΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ρυθμίσεων του επονομαζόμενου «Παράλληλου Προγράμματος». Τα κίνητρα, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε ικανοποιητική κάλυψη των κενών, αλλά δημιούργησαν ανισότητες και ιατρούς «πολλών ταχυτήτων».
Ειδικότερα, η πρώτη ανισότητα συνδέεται με την προϋπηρεσία του ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου στις νησιωτικές περιοχές και στις άγονες ή προβληματικές περιοχές, που αναγνωρίζεται και υπολογίζεται στο πενταπλό σε σχέση με την προϋπηρεσία των υπολοίπων ιατρών, καθώς και με την προϋπηρεσία των επί θητεία ειδικευμένων ιατρών, που υπολογίζεται στο επταπλό (παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4368/2016). Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου ο υπογράφων είχε υπογραμμίσει ότι «Πρόκειται για ρύθμιση που θα οδηγήσει σε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Είμαστε υπέρ να δοθούν οικονομικά κίνητρα, κίνητρα προϋπηρεσίας κλπ, όμως το πενταπλό και επταπλό είναι τεράστιο το πρόβλημα. Καταστρέφει οποιαδήποτε έννοια ανταγωνισμού και ισότητας, γέρνει το δείκτη υπέρ αυτών που έχουν προϋπηρεσία στα νησιά. Είναι καλύτερα να πας δύο χρόνια αγροτικός στην Αμοργό παρά 4 χρόνια στο Χάρβαρντ».
Η δεύτερη ανισότητα συνδέεται με το μηνιαίο επίδομα των 400 ευρώ που χορηγείται δυνάμει ΚΥΑ (Αριθ. Πρωτ.: Α2γ/οικ.43080, 09-06-2016) στους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, υπόχρεους και επί θητεία, που διορίζονται στα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας, καθώς και στους ιατρούς που θα αιτηθούν παράταση θητείας, Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 400 ευρώ θα ενσωματώνεται στον μισθό των αγροτικών ιατρών και θα είναι ανεξάρτητο από άλλα κίνητρα που μπορεί να παρέχονται, π.χ. από την Περιφέρεια. Στις 29-01-2016 εκδόθηκε προκήρυξη (Αρίθµ. Πρωτ: Α2γ/οικ. 7237). Ωστόσο, το ενδιαφέρον υπήρξε αναιμικό και το Υπουργείο αναγκάστηκε να προβεί στις 29 -06-2016 σε έκδοση συμπληρωματικής προκήρυξης (Αριθ. Πρωτ.: Α2γ/οικ. 48789) για την κάλυψη 227 θέσεων ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου που δεν καλύφθηκαν αφενός από την αρ Α2γ/οικ. 7237/29-01-2016 προκήρυξη και αφετέρου από τα κενά που προέκυψαν σε νησιωτικές, άγονες και προβληματικές περιοχές. Στην πράξη το Υπουργείο Υγείας πριμοδοτεί μόνο τους αγροτικούς ιατρούς και όχι τους γενικούς. Το Ποτάμι ρωτά, αν σκοπεύει το Υπουργείο να επαναπροσδιορίσει την πολιτική των κινήτρων δεδομένου του μηδαμινού ενδιαφέροντος των ιατρών, πως θα αποκατασταθεί η άνιση μεταχείριση εις βάρος των γενικών ιατρών και ζητά ενημέρωση για το συνολικό αριθμό των επικουρικών ιατρών που υπηρετούν στο σύστημα υγείας.

Προβληματική εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για τα άτομα με αναπηρία

Ερώτηση σχετικά με πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που φαίνεται να ζητά από ασθενείς με αναπηρία απόφαση δικαστικής συμπαράστασης για να μπορούν να προμηθεύονται αναλώσιμα υλικά και σκευάσματα ειδικής διατροφής κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), σε συνεργασία με τον Τομέα Πρόνοιας & Αναπηρίας του Ποταμιού.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος εσφαλμένα συνδέει την έλλειψη δικαιοπρακτικής ικανότητας με συγκεκριμένες ασθένειες ενώ καλεί τους υπαλλήλους του ΠΕΔΙ-ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να ελέγχουν τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά ως προς τη δικαιοπρακτική ικανότητα των δικαιούχων, χωρίς βέβαια να ορίζεται με ποιόν τρόπο θα γίνεται αυτός ο έλεγχος και με ποια κριτήρια. Επιπλέον, η εν λόγω εγκύκλιος εξεδόθη εν αγνοία του εκπροσώπου της ΕΣΑΜΕΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, καθιστώντας ουσιαστικά άνευ αντικειμένου την εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία στον Οργανισμό.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο ΕΟΠΥΥ σαφώς οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την πάταξη της σπατάλης, με τρόπο όμως που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους ασθενείς, ιδίως τους χρονίως πάσχοντες, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στοχοποιεί τα άτομα με αναπηρία, εισάγοντας δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος τους και αντιμετωπίζοντάς τα ως δυνάμει «απατεώνες».
Ρωτούν, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να αποσύρουν την ανωτέρω εγκύκλιο, η οποία, όπως είναι διατυπωμένη, εισάγει δυσμενή διακριτική μεταχείριση εις βάρος των ατόμων με αναπηρία καθώς και ποια περιστατικά οδήγησαν στην έκδοσή της και αν ζητήθηκε η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με την από 17/2/2016 υπ. αρίθμ. 3251 ερώτηση μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέδειξα το θέμα της εγκατάλειψης του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Πολυδένδρι Λάρισας.
Το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης δήλωσε αναρμόδιο να απαντήσει, αν και υπεύθυνο για την διαχείριση του Κτήματος, και με παρέπεμψε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Με την από 2/6/2016/αρ.πρωτ 318 απάντηση, θεωρούν – και το Υπουργείο αλλά και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση – ότι το μόνο πρόβλημα της διαχείρισης του Κτήματος, είναι η έλλειψη πόρων λόγω της οικονομικής κρίσης και ότι αν υπήρχαν αυτοί, όλα θα λειτουργούσαν στην εντέλεια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης «το ζήτημα της αξιοποίησης[…]του Βασιλικού Κτήματος Πολυδενδρίου είναι η εξεύρεση πιστώσεων εν μέσω οικονομική δυσκολίας και όχι ο φορέας διαχείρισής του». Είναι μια αντίστοιχη λογική με αυτή που επικρατεί και στην Υγεία, όπου και εκεί, η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι οι χρηματικοί πόροι είναι το μόνο που χρειάζεται, χωρίς να απαιτείται καμία βαθύτερη και ουσιαστικότερη αλλαγή. Η τοπική δασική υπηρεσία κάνει όντως το καλύτερο που μπορεί με τα λιγοστά μέσα που έχει στη διάθεσή της, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία που θα επιτρέψουν η εργασία τους να έχει κάποιο αντίκρισμα. Η εποχή του παντοδύναμου κράτους που μπορούσε να δίνει απλόχερα χρήματα έχει περάσει και πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από χώρες που αξιοποιούν τουριστικά στο έπακρο την πολιτιστική τους κληρονομιά, όπως η Ιταλία και η Αυστρία και έχουν προχωρήσει στην ανάμιξη των ιδιωτών στα μεγάλα Μουσεία τους.
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Βουλευτής Λάρισας

«Θαύμα, θαύμα!»

«Και ξαφνικά ο υπερχρεωμένος ΕΟΠΠΥ γίνεται με Υπουργική Απόφαση …. πλεονασματικός! Πολύ απλά το Υπουργείο διέγραψε χρέη παρελθόντων ετών προς τα νοσοκομεία τα οποία πρέπει να ανταπεξέλθουν με μηδενικά αποθεματικά, τεράστια χρέη και την ισχνή επιδότηση. Στο μεταξύ, σήμερα μερικά δεν έχουν ούτε ένα ευρώ, για να αγοράσουν γάζες. Σύντομα δεν θα έχουν ούτε χρήματα να πληρώσουν τους μισθούς των επικουρικών που στέλνει κατά κύματα ο κ. Πολάκης. Αρκεί που ο ΕΟΠΠΥ διέγραψε 4,5 δις χρέος. Σημασία έχει η δημιουργική λογιστική, όχι το χάος των νοσοκομείων. Ούτε το γεγονός ότι πολύ σύντομα με αυτή την πολιτική και το χρέος θα επανέλθει δριμύτερο και τα νοσοκομεία θα διαλυθούν. Πάντως, αφού είναι τόσο απλό, καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναθέσει τη διαχείριση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στον κ. Πολάκη. Θα το διαγράψει με μια απλή τροπολογία. ‘Η θα περπατήσει επί των υδάτων. Γιατί όχι;».

Κώστας Μπαργιώτας
Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι
Υπεύθυνος του τομέα υγείας

Add Comment