«Άρωμα» Ανατολής από τον ταξιδευτή Ηλία Βροχίδη!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Του Γιάννη Μουκίδη

Ήταν μια ιδιαίτερα σεμνή εκδήλωση, που έγινε με πρωτοβουλία της Φωτογραφικής Λέσχης Ελασσόνας, και που την καταχάρηκαν οι λίγοι που την παρακολούθησαν  στον εκπαιδευτικό Οργανισμό «Ορόσημο». Ήταν ένα οδοιπορικό ζωής, που έζησε βήμα – βήμα ο ταξιδευτής Ηλίας Βροχίδης, μια παρουσίαση ενός ταξιδιού 27 μηνών σε 14 χώρες …με μια μεταχειρισμένη μοτοσικλέτα Honda XR!


Ο Ηλίας Βροχίδης, από τον Απρίλιο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2010 ταξίδεψε σε 14 χώρες. Το ταξίδι ξεκίνησε στις 14 Απριλίου 2007 από τη Θεσσαλονίκη και διήρκεσε 800 μέρες. Ο 23χρόνος τότε ταξιδευτής, με συντροφιά μια μεταχειρισμένη μηχανή, λιγοστά υπάρχοντα και εξοπλισμό και τις γνώσεις του, έφτασε μέχρι τη μακρινή Ανατολή(!) διασχίζοντας 14 χώρες: Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κυργιζστάν, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Αρμενία και Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μίλησε για τα ταξίδια του, περιέγραψε την ζωή του και τις περιπέτειες που έζησε, ενώ παρουσίασε το βιβλίο του, που έγραψε, με όλες τις εμπειρίες του.
Πλαισιωμένος από τον Ελασσονίτη φίλο του Θανάση Δ. Αδάμου, ο Θεσσαλονικιός Ηλίας Βροχίδης ήταν ευδιάθετος, ανοιχτός, χαμογελαστός, έτοιμος να απαντήσει και να εξηγήσει εύλογες απορίες των ακροατών, που είχαν να κάνουν με το δύσκολο οδοιπορικό ζωής. Ο ταξιδιώτης Ηλίας Βροχίδης, με γλαφυρό και χιουμοριστικό τρόπο «ταξίδεψε» το ακροατήριο σε άλλους κόσμους και έδωσε μια γεύση από αυτό το μεγάλο ταξίδι του. Μετέφερε τις μοναδικές εικόνες που ο ίδιος βίωσε σε αυτό το μοναχικό, μακρύ και δύσκολο ταξίδι, που έκανε. Άφησε πολλά όμως τα οποία θα τα διαβάσει ο αναγνώστης  μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «27 πανσέληνοι στην Ανατολή»
Μιλώντας για το βιβλίο του, ανάμεσα στα άλλα είπε:
«Πρόκειται για ένα βιβλίο 352 σελίδων, που περιλαμβάνει ένα φωτογραφικό λεύκωμα με 70 συναρπαστικές φωτογραφίες από την Ασία. Όσα περιγράφονται σε αυτό είναι βασισμένα στο προσωπικό μου ημερολόγιο, που έγραφα κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου.
Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αυτού το έγραψα στην Αρμενία, όσο ξεχειμώνιαζα στο παγωμένο χωριό μας μαζί με την Ανδριάνα, την Αμερικανίδα εθελόντρια που γνώρισα εκεί. Το βιβλίο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε μοτοσικλετιστές, αν και βέβαια περιγράφονται οι περιπέτειες που έζησα με τη μοτοσικλέτα μου, αφού ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του ταξιδιού μου. Έχω συγκεντρώσει περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για τους μοτοσικλετιστές στο παράρτημα έτσι, ώστε να μην ενοχλήσουν τον αναγνώστη που δεν ενδιαφέρεται για τον μοτοσικλετισμό, αλλά να είναι διαθέσιμες γι’ αυτούς που ίσως να τους φανούν χρήσιμες. Ξεδιπλώνοντας το ταξίδι, προσπαθώ να εξοικειώσω τον αναγνώστη με τον πολιτισμό, την ιστορία, τη θρησκεία και τα προβλήματα των κοινωνιών που συναντώ, για να κατανοήσει και να βιώσει πιο ζωντανά αυτή τη μεταφορά σ’ έναν άλλο κόσμο».
Η παρουσίαση του Ηλία Βροχίδη ήταν διανθισμένη και με έκθεση εξαιρετικών φωτογραφιών από το μεγάλο ταξίδι του, που αποτύπωσε ο φωτογραφικός του φακός.

Add Comment