Γ. Κατσιαντώνης: Σε “κώμα” το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας

ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Τους κινδύνους που προκαλεί η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας επισημαίνει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο , τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, και τον Αν. Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη , ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης. Κάνει λόγο για ραγδαία “επιδείνωση” της λειτουργίας του, λόγω έλλειψης στρατιωτικού προσωπικού με συνέπεια την πιθανή έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των πολιτών που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη μονάδα Υγείας. Ο Γιώργος Κατσιαντώνης ζητά να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα βγάλουν από το “κώμα” το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί με τον καλύτερο τρόπο το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, που είναι η υγεία του.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Θέμα: «Φυλλορροεί» το ιατρικό δυναμικό του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας – επικείμενη καθολική υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του με πιθανολογούμενη έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των ανθρώπων που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη μονάδα υγείας.

Βαθμιαία εικόνα υποβάθμισης, που οδηγεί σε σταδιακή απαξίωση, παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στο 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς πλέον του 1/3 του προσωπικού του μετατίθεται χωρίς να αναπληρώνεται, και όλα αυτά ενώ εκκρεμούν προς ανακοίνωση μεταθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες βάσιμα πιθανολογείται ότι θα επιδεινώσουν τη λειψανδρία του Νοσοκομείου. Ήδη, μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο των μειώσεων των ραντεβού και της υποχρεωτικής, λόγω των ανωτέρω ελλείψεων, ακύρωσης και επαναπρογραμματισμού των χειρουργείων.
Με δεδομένο ότι ο ενεργός στρατιωτικός πληθυσμός στα γεωγραφικά όρια του 404 ΓΣΝ ανέρχεται, σύμφωνα με δημοσιευμένα καταγεγραμμένα στοιχεία, σε περίπου 17.000 άτομα, ασφαλώς προκύπτει ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί στην πλειοψηφία σημαντικό αριθμό στρατιωτικών (εν ενεργεία και αποστράτων μετά των οικογενειών τους), πλέον δε τούτων εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση και πολίτες της περιοχής, ιδιαίτερα τα διαστήματα που καίρια μηχανήματα του εξοπλισμού των άλλων Νοσοκομείων της πόλης παρουσιάζουν βλάβες ή ελλείψεις. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, ολόκληρο αυτόν τον όγκο δουλειάς, καλούνται να φέρουν σε πέρας μόλις 21 γιατροί, μετά τις παραιτήσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία, τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειωθεί μια σημαντική ποσοτική αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στο 404 ΓΣΝ, που είχε ως αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός εξυπηρέτησης ασθενών ανά έτος, φτάνοντας να εξυπηρετούνται μέχρι και 58.000 ασθενείς το χρόνο.
Με βάση όλα τα ανωτέρω, προφανώς ορατός διαφαίνεται ο κίνδυνος οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του 404 ΓΣΝ να υποβαθμιστούν σε επίπεδο υπηρεσιών ενός Κέντρου Υγείας, με άλλα λόγια θα είναι αδύνατο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του στρατιωτικού προσωπικού (αλλά και των πολιτών) της περιφέρειας του Νομού Λάρισας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, σε θέματα δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας παροχής υγείας, γεγονός που θα σημαίνει την πιθανολογούμενη έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των ανθρώπων που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη μονάδα υγείας.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.- τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη λειτουργία του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας ?
2.- σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να εξασφαλίσετε την επαρκή στελέχωση του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και την ενίσχυσή του σε εξοπλισμό, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας παροχής υγείας στους πολίτες?

Add Comment