Μάξιμος για Πανορθόδοξη σύνοδο, αγροτικό πετρέλαιο, επαγγελματική κατάρτιση

ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ [800x600]
ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Πότε επιτέλους θα πληρώσετε το αγροτικό πετρέλαιο;
Από το 2014 αναμένουν οι αγρότες την επιστροφή του ΕΦΚ!

Πότε, επιτέλους, θα πληρωθούν οι αγρότες την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του ασκεί δριμεία κριτική για την ασυνέπεια λόγων και έργων προς τον αγροτικό κόσμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η ερώτηση του πρώην υπουργού έχει ως εξής:
«Η θεσμοθέτηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες στόχο είχε την στήριξη της αγροτικής παραγωγής με φθηνότερη ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα αποθάρρυνε το λαθρεμπόριο καυσίμων στον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, η “πρώτη φορά αριστερά” παρά τις εξαγγελίες της για μείωση του κόστους παραγωγής προχώρησε από την 1η Οκτωβρίου του 2016 στην πλήρη κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου που λάμβαναν οι αγρότες. Έτσι, καταργείται ένα σημαντικό βοήθημα στον αγροτικό κόσμο και ενδεχομένως ναρκοθετείται η προσπάθεια της πολιτείας για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Με δεδομένες τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα, τον αυξημένο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, το μέλλον του αγροτικού τομέα προβάλει δυσοίωνο. Εύλογα, λοιπόν, οι αγρότες διαμαρτύρονται, όταν μάλιστα υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε πληρωμές από πλευράς της πολιτείας, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2014 και 2015.
Σύμφωνα με απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Αλεξάδη, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή το Νοέμβριο του 2015, οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα μεριμνούσαν για την καταβολή της β δόσης για το 2014, ενώ για να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής της επιστροφής του ΕΦΚ για το 2015 πρέπει να υπάρξει ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς «Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η διαδικασία καταβολής της β΄ δόσης για το 2014 της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες; Υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα; Αν ναι ποιο είναι αυτό και πότε θα εκδοθεί η ΚΥΑ για τις πληρωμές του 2015;»

[wpg_thumb]
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Μέγα γεγονός η Πανορθόδοξη Σύνοδος!
– Έστω την υστάτη να προσέλθουν όλες οι εκκλησίες

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρακολούθησε με τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης, το συλλείτουργο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που τελέστηκε πριν την έναρξη των εργασιών της Πανορθοδόξου Συνόδου.
Μετά τη λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και την οποία παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Αισθήματα βαθιάς κατάνυξης διακατέχουν όλους μας, μετά το συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και όλων των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που ήρθαν στην Κρήτη για το μέγα Θρησκευτικό και Ιστορικό γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 
 
Η πνευματική και ιστορική σημασία της Πανορθοδόξου Συνόδου είναι βέβαιο ότι θα είναι τεραστία. Και όχι μόνον για τον Ορθόδοξο κόσμο. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχου έγινε δυνατή αυτή η συνάντηση που προετοιμαζόταν για πολλές δεκαετίες εν μέσω πολλαπλών δυσχερειών. Το γεγονός ότι με δική τους ευθύνη δεν παρευρίσκονται οι αντιπροσωπείες κάποιων Εκκλησιών αποδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ελπίζουμε -ακόμη και την υστάτη- όσες Εκκλησίες δεν είναι σήμερα εδώ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προσέλθουν.
 
Ο ρόλος της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο, ο οποίος τελεί σε σύγχυση, εκδηλώνοντας αδυναμία να δώσει απαντήσεις σε γεωπολιτικές, κοινωνικές και υπαρξιακές προκλήσεις, είναι πλέον αναβαθμισμένος. Συνιστά, ωστόσο, επείγουσα ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω συντονισμός όλων των Εκκλησιών και σαφήνεια των στόχων και των επιδιώξεων. Και είμαι βέβαιος ότι αυτές τις κατευθύνσεις θα δώσει και η Πανορθόδοξος Σύνοδος.

Εμείς είμαστε δίπλα στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και σε όλους τους Προκαθημένους και στις Ορθόδοξες Εκκλησίες, βέβαιοι όντες ότι με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος θα λάβουν αποφάσεις προς όφελος των απανταχού της γης Ορθοδόξων, όλων των Χριστιανών, αλλά και εν γένει της Ανθρωπότητας».

Εκτός του κ. Χαρακόπουλου, την ελληνική αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας που μετέβη στην Κρήτη για την Πανορθόδοξη αποτέλεσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο βουλευτής κ. Θανάσης Μπούρας και ο σύμβουλος της ΔΣΟ Κώστας Μυγδάλης.

ΖΗΤΑ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Αποκατάσταση ζημιών στα Φάρσαλα από πλημμύρες Μαΐου

Την έγκριση της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στον ποταμό Ενιπέα και στην περιοχή του Δήμου Φαρσάλων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαν ως αποτέλεσμα τις πλημμύρες κατά την 20η και 21ηΜαίου 2016 ζητά με αναφορά του στη Βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με την Αναφορά του συνηγορεί στο σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που υπογράφει ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη.  
Ο κ. Χαρακόπουλος έχει καταθέσει αντίστοιχη ερώτηση στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες των αγροτών της ευρύτερης περιοχής των Φαρσάλων από την πρωτόγνωρης έντασης βροχόπτωση. 
Στην επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας αναφέρεται ότι από τις βροχοπτώσεις στην περιοχή των Φαρσάλων και το πλημμυρικό φαινόμενο στην κοίτη του Ενιπέα κήρυξε τις Δημοτικές Ενότητες που επλήγησαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μετά από την καταγραφή των βλαβών που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες εστάλη στις 10 Ιουνίου αίτημα στο υπουργείο Οικονομίας για την έγκριση του ποσού του 1.588.100 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
Όπως τονίζεται στο έγγραφο της Περιφέρειας «τα έργα αφορούν την άμεση αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές λόγω φυσικής καταστροφής που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης, στο φυσικό περιβάλλον και την οικονομία της Περιφέρειας Θεσσαλίας»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΔ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Ο Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών, διοργανώνουν την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 στις 10:00 π.μ. ημερίδα στο ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7) με θέμα:
“Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση,
Πυλώνες για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση”
Στην ημερίδα θα αναπτυχθεί προβληματισμός για το πώς η επαγγελματική εκπαίδευση, η κατάρτιση και η διά βίου μάθηση μπορούν να συμβάλλουν στον αναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Θα καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων και επιμελητηρίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και θεσμικών φορέων του χώρου της εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Εναρκτήριες ομιλίες

Χαρακόπουλος Μάξιμος, Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Λαρίσης
Κράτσα Ρόδη, Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής

Χαιρετισμοί

Μίχαλος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ
Χατζηδάκης Κωστής, Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Βουλευτής Β’ Αθηνών
Φορτσάκης Θεόδωρος, Συντονιστής ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ, Βουλευτής Επικρατείας.
Κορκίδης Βασίλειος, Πρόεδρος ΕΣΕΕ
Ασμάτογλου Γεώργιος, Αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

1η Θεματική Ενότητα – Η αναμόρφωση της διά βίου μάθησης για νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
Συντονιστής: Μπογδάνος Κωνσταντίνος, δημοσιογράφος
Ομιλητές
Αγοραστός Κωνσταντίνος, Πρόεδρος ΕΝΠΕ – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Θέμα: περιφερειακή διάσταση Διά Βίου Μάθησης.
Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης, Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου – πρώην Προεδρεύων Συνόδου Πρυτάνεων.
Θέμα: O ρόλος των ΑΕΙ στη Διά Βίου Μάθηση.
Βουτσινάς Ιωάννης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΕΟΠΠΕΠ.
Θέμα: πιστοποίηση προσόντων – βασική προϋπόθεση για την κινητικότητα στην αγορά εργασίας.
Σιοτρόπου Ιωάννα, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Κέντρων Διά Βίου Μάθησης.
Θέμα: Προβληματισμοί των Φορέων Διά Βίου Μάθησης για το σήμερα και το αύριο.
Συζήτηση με το κοινό

2η Θεματική Ενότητα – Επαγγελματική εκπαίδευση, μαθητεία και κατάρτιση.
Συντονιστής: Ζαχαράκης Ευάγγελος, Επικεφαλής Ομάδας Εργασίας Διά Βίου Μάθησης Τομέα Παιδείας ΝΔ, πρώην Ειδικός Γραμματέας Υπ. Παιδείας.
Ομιλητές:
Αμπατζόγλου Θεόδωρος, πρώην Διοικητής του ΟΑΕΔ, Υπεύθυνος απασχόλησης του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ν.Δ.
Θέμα: Σύνδεση αγοράς εργασίας με μαθητεία.
Χαριλάου Δημήτριος, Πρόεδρος Εκπαιδευτών Δημοσίων ΙΕΚ.
Θέμα: Οι προοπτικές της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης – Το ΙΕΚ του αύριο.
Φωτόπουλος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Επιστημονικός Σύμβουλος ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ.
Θέμα: Επαγγελματική Εκπαίδευση – Κατάρτιση, Απασχόληση και Εκπαιδευτική Πολιτική.
Ζαμπέτογλου Λία, Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ινστιτούτου ΣΕΤΕ.
Θέμα: Τουρισμός και Επαγγελματική Κατάρτιση.
Ρουσβανίδου Δήμητρα, Διευθύντρια DEKRA Akademie ΕΠΕ
Θέμα: Βέλτιστη Πρακτική για την αναβάθμιση των επαγγελμάτων του τουριστικού κλάδου. Το παράδειγμα του προγράμματος MENDI (Mentoring Dual International).
Συζήτηση με το κοινό

Κλείσιμο Ημερίδας & Συμπεράσματα, Ζαχαράκης Ευάγγελος

Add Comment