Συνεργασία Περιφέρειας – Δήμων για διανομή τροφίμων στους αστέγους – απόρους

Υπεγράφη το πρωτόκολλο συνεργασίας
Κώστας Αγοραστός: «Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας»

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ [800x600]

Υπεγράφη το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων της Θεσσαλίας για την ενεργοποίηση του Προγράμματος διανομής τροφίμων σε αστέγους – απόρους. Το πρόγραμμα αυτό, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ υλοποιείται στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εκτέλεση του έργου παροχής τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής (έλλειψη νερού, ρεύματος, κ.α).
[wpg_thumb]
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Ολοκληρώσαμε πρώτοι, χάριν στις μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιών μας αλλά και των υπηρεσιών των Δήμων όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Το πρόγραμμα το επισιτιστικό για τους αστέγους, άλλα και όσους ζουν κάτω από συνθήκες αστέγων. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ωφελεί 933 οικογένειες στη Θεσσαλία, ύψους περίπου 250.000 ευρώ. Το επόμενο χρονικό διάστημα, οι 19 Δήμοι οι οποίοι μας έστειλαν αιτήματα πρόκειται να μοιράσουν τα τρόφιμα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία. Είμαστε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα που το ολοκληρώσαμε με επιτυχία και το ολοκληρώσαμε γιατί υπήρχε καλή συνεργασία όλων. Το πρόγραμμα αυτό θα προσθέσει ένα λιθαράκι στην αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης που βιώνουμε όλοι σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας».

Όπως έγινε γνωστό:

1)Ο συνολικός προϋπολογισμός προμήθειας τροφίμων είναι 250.000,00 € (με το ΦΠΑ).

2)Οι Δήμοι που συμμετέχουν είναι 19 και το σύνολο των ωφελούμενων είναι 933 οικογένειες.

3)Η παράδοση των τροφίμων που θα διατεθούν στους δικαιούχους, θα γίνει απευθείας από τους προμηθευτές στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου ή σε χώρο κατάλληλο που έχει υποδείξει ο Δήμος (σε περίπτωση μη λειτουργίας κοινωνικού παντοπωλείου).

4)Η παράδοση των μη ευπαθών τροφίμων από τον προμηθευτή στο Δήμο, θα γίνει εφάπαξ εκτός από τα ευπαθή προϊόντα (κοτόπουλο, τυριά) τα οποία θα παραδοθούν ισόποσα και σε τρεις φάσεις σε συνεννόηση με το Δήμο.

5)Τα τρόφιμα που θα διατεθούν στο σύνολο της Περιφέρειας είναι σε τυποποιημένες συσκευασίες (τεμάχια) και είναι τα εξής:

Α/Α
ΕΙΔΗ
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
(σε τεμάχια-πακέτα)
1.
Μακαρόνια Νο 6 (συσκ. 500γρ)
18.437
2.
Ρύζι τύπου Καρολίνα (συσκ. 500 γρ)
9.536
3.
Φέτα Π.Ο.Π. (συσκ. 400γρ)
10.535
4.
Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. (συσκευασμένη)
7.001
5.
Νωπό κοτόπουλο συσκευασμένο ειδικής πτηνοτροφικής εκτροφής(με βάρος από 1,5 – 1,8 Kg)
7.646
6.
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (συσκ. 1 λίτρο)
6.928
7.
Γάλα εβαπορέ
28.731
8.
Ελιές (συσκευασμένες)
5.956
9.
Χαλβάς με ταχίνι (συσκ. 400γρ)
3.705

6)Σε κάθε οικογένεια περίπου αντιστοιχεί:

1. Μακαρόνια 20 πακέτα
2. Ρύζι τύπου Καρολίνα 10 πακέτα
3. Φέτα Π.Ο.Π. 12 συσκευασίες των 400 γρ.
4. Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. 8 συσκευασίες των 400 γρ.
5. Νωπό κοτόπουλο 8 κοτόπουλα
6. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 8 συσκευασίες του 1 λίτρου
7. Γάλα εβαπορέ 32 τεμάχια
8. Ελιές 7 συσκευσίες των 300γρ.
9. Χαλβάς με ταχίνι 4 συσκευασίες του 400 γρ.

7)Τα τρόφιμα που θα διατεθούν πληρούν όλους τους όρους του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις εκάστοτε Αγορανομικές και Υγειονομικές και Κοινοτικές διατάξεις.

8)Έχει γίνει συνάντηση εργασίας με τα μέλη των Επιτροπών Παραλαβής από υπαλλήλους κάθε Περιφερειακής Ενότητας με τις αντίστοιχες ειδικότητες (κτηνίατρο, επόπτη υγείας και τεχνολόγο τροφίμων) ώστε σε κάθε διανομή θα ελέγχονται τα τρόφιμα πριν την παράδοση για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών της διανομής και ιδιαίτερα της παραλαβής των τροφίμων.

9)Η διανομή των τροφίμων προς τους δικαιούχους θα γίνει σταδιακά

Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν παρόντες οι δήμαρχοι κ.κ: Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, Βόλου Θάνος Θεοδώρου, Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, Τεμπών Κώστας Κολλάτος, Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, Φαρκαδώνας Θανάσης Μεριβάκης, Πύλης Κώστας Μαράβας, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Μαμάρα, αντιδήμαρχοι όλων των Δήμων και υπηρεσιακά στελέχη.

Add Comment