[ΕΡΤ] Η πρόσβαση στον Όλυμπο άναψε …φωτιές

ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ - ΛΙΤΟΧΩΡΟ
ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ – ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του δημάρχου Ελασσόνας στο αίτημα του δημάρχου Λιτοχώρου κ. Δημόπουλου που ζήτησε από τον υπουργό κ. Γ. Τσιρώνη κατά τη διάρκεια σύσκεψης με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, να μεριμνήσει ώστε να καταργηθεί ο δρόμος που οδηγεί από την πλευρά της Ελασσόνας, από το καταφύγιο Κτιστάκη στον Μύτικα, επικαλούμενος περιβαλλοντικούς όρους.

Αναφερόμενος στην χθεσινή συζήτηση και μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου υποστήριξε ότι «ο Όλυμπος πρέπει να μας ενώνει και τέτοιες διχαστικές παρεμβάσεις δεν ωφελούν κανέναν». Σε κλειστή σύσκεψη που ακολούθησε των εγκαινίων ο υπουργός λειτούργησες πυροσβεστικά τονίζοντας ότι θα υπάρξει νομική εξέταση του ζητήματος, σημείωσε ο κ. Ευαγγέλου που εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν ο Όλυμπος βρισκόταν σε άλλο σημείο του κόσμου, τότε θα γίνονταν εγκαίρως όλα όσα πρέπει για να εξελιχθεί σε νούμερο ένα τουριστικό προορισμό παγκοσμίως».

ο κ. Ευαγγέλου επανέλαβε τη θέση του, τονίζοντας ότι «ο Όλυμπος πρέπει να μας ενώνει και τέτοιες πρακτικές δεν βοηθούν κανέναν. Μπορούσαμε κι εμείς να πούμε ότι αυτό που ζήτησε ο δήμαρχος Λιτοχώρου από τον υπουργό, να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος πρόσβασης προς τον Μύτικα στη Β΄ ζώνη δεν επιτρέπεται. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η πρόσβαση από την δική μας την πλευρά είναι ευκολότερη ενώ από την πλευρά του Λιτοχώρου μπορείς να κάνεις και μια ημέρα. Εμείς δεν λειτουργούμε διασπαστικά, ούτε κοιτάμε μόνο τα δικά μας συμφέροντα. Λειτουργούμε ενωτικά γιατί πιστεύουμε ότι αυτό βοηθάει όλους. Πάντως το ξεκαθαρίζουμε ότι από εδώ και στο εξής θα κοιτάξουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποβλέπουν στην αξιοποίηση του Όλυμπου και από την Θεσσαλική πλευρά. Βέβαια πολλά θα λυθούν με το Π.Δ. που προβλέπει δημιουργία Δ ζώνης. Ο κ. Τσιρώνης εμφανίστηκε θετικός στη δημιουργία Δ ζώνης».

Για το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθώς και τη συζήτηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνη μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας και ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου κ. Απόστολος Μπέμπης ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, συνεχάρη την αντιπεριφερειάρχη Μακεδονίας κ. Μαυρίδου για την άριστη συνεργασία που είχαν οι δύο περιφέρειες προς όφελος του Κέντρου Πληροφόρησης και γενικότερα για τον Όλυμπο και υπενθύμιση ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας και ο ίδιος θα συνεχίσουν τη συλλογική προσπάθεια για να αποκτήσει ο Όλυμπος όσα του ανήκουν. Κατέληξε δε πως «η έκδοση του προεδρικού διατάγματος είναι πολύ σημαντική και θα βοηθήσει στα μέγιστα για την ανάπτυξη του μυθικού βουνού, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος». Ο κ. Μπέμπης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να λειτουργήσει Κέντρο Πληροφόρησης και από την πλευρά της Ελασσόνας.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου, ο οποίος στη σύσκεψη που ακολούθησε με τον υπουργό ζήτησε να στηριχθεί η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για να δημιουργηθούν δύο νέες πύλες εισόδου προς τον Όλυμπο, μέσω των δύο αστικών κέντρων σε Γόννους και Πυργετό, με προορισμό την Καλλιπεύκη. Όλα αυτά συνδυαστικά με τον κόμβο του Πυργετού , την ολοκλήρωση των έργων της ΠΑΘΕ, την ανασύσταση της λίμνης τα Καλλιπεύκης.
Το θέμα του Ολύμπου αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου από τους φορείς της Θεσσαλίας, αναμένοντας και την έγκριση του Π.Δ. που θα επιτρέπει ήπιες παρεμβάσεις, ωστόσο σημαντικές για την αξιοποίηση του Ολύμπου και των παραγόμενων προϊόντων.

ΠΗΓΗ: ERT.GR

Add Comment