«Αγκάλιασαν» την πρόληψη στην Ελασσόνα!

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΩΜΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μια σημαντική πρωτοβουλία «τρέχει» από χθες Τρίτη ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» στην Ελασσόνα, με την συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας, πρωτοβουλία που συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη.
Πρόκειται για τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος.
Αρχικά, χθες το πρωί, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Δέρματος και Μελάνωμα. Πρόληψη και Θεραπεία». Εισηγητές ήταν ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος(ιατρός Ογκολόγος Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας) και η κ. Κωνσταντίνα Κιμπούρη(ιατρός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος και μέλος της ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.).
Την ημερίδα παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι του Δήμου Ελασσόνας, δεκάδες πολίτες, καθώς και μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, που ενημερώθηκαν από «πρώτο χέρι» για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στον καρκίνο του δέρματος που σώζει ζωές και για το μελάνωμα.
[wpg_thumb]
Αμέσως μετά, ακολούθησε εξέταση πολιτών για ελιές που έχουν στο σώμα τους από ειδικούς γιατρούς και δόθηκαν οδηγίες και συμβουλές.
Χθες, πρώτη μέρα της σχετικής ενημέρωσης στην Ελασσόνα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι 60 και πλέον πολίτες προσήλθαν να εξεταστούν.
Η ενημέρωση – εξέταση συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου, στην Ελασσόνα, όπου από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο «φουαγιέ» της Αίθουσας Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» οι πολίτες θα μπορούν να εξετάζονται από ιατρούς δερματολόγους για τυχόν ελιές που έχουν στο σώμα τους.
Όπως επισημαίνουν σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα οι εθελοντές του διοργανωτή Ομίλου, «στόχος της εκστρατείας είναι η πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού, για τον καρκίνο του δέρματος και για την σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Στην φετινή μας καμπάνια θέλουμε να τονίσουμε πως τα προληπτικά μέτρα δεν μας αφορούν μόνο όταν πηγαίνουμε στην παραλία αλλά και όταν δουλεύουμε στην ύπαιθρο. Έτσι, ενημερώνουμε αγρότες οι οποίοι, λόγω της φύσης της εργασίας τους, συχνά ξεχνούν τους κινδύνους από την ηλιακή ακτινοβολία ή νομίζουν πως δεν κινδυνεύουν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος θα πραγματοποιηθεί σε έξι πόλεις (5 Δήμους) της χώρας(Ιούνιο και Ιούλιο). Οι πόλεις είναι: Ελασσόνα, Ορεστιάδα, Ελευθερούπολη και Ν. Πέραμος, Αριδαία, και Μοίρες Ηρακλείου. Οι συμμετέχουσες πόλεις έχουν επιλεγεί βάσει του αγροτικού τους χαρακτήρα, όπου ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί έναν βασικό εχθρό των αγροτικών επαγγελμάτων.
Τέλος, η εκστρατεία πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους και την ευγενική χορηγία των εταιρειών: Bristol-Myers Squibb, Roche Hellas και LEO Pharma.

Add Comment