Γ. Κατσιαντώνης: Η αναστολή του διευρυμένου ωραρίου ΕΛΤΑ ευνοεί τα ιδιωτικά κούριερ

Γιώργος Κατσιαντώνης: “Οικονομικό και κοινωνικό…σοκ θα επιφέρει η αναστολή του διευρυμένου ωραρίου στα 40 καταστήματα Ε.Λ.Τ.Α”.

ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Στη δραματική μείωση του συνολικού τζίρου των Ελληνικών Ταχυδρομείων της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που θα επέλθει με την αναστολή λειτουργίας του διευρυμένου ωραρίου σε 40 Ταχυδρομικά καταστήματα, μεταξύ των οποίων και της Λάρισας, αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ:”Καθολική μείωση εσόδων ΕΛ.ΤΑ. (Ελληνικών Ταχυδρομείων) από την αναστολή λειτουργίας του διευρυμένου ωραρίου Ταχυδρομικών Καταστημάτων- εύνοια αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των ιδιωτών παρόχων Ταχυδρομικών Υπηρεσιών”.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ) έλαβε απόφαση ανάκλησης του διευρυμένου ωραρίου, κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σάββατα, δεκάδων Ταχυδρομικών καταστημάτων, μεταξύ των οποίων στη Λάρισα, στην Αθήνα και σε τουριστικούς προορισμούς (Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη κλπ). Η απόφαση αυτή, τόσο από πλευράς σκοπιμότητας όσο και από πλευράς οικονομικών μεγεθών, μόνον προβλήματα και ερωτήματα περί της σκοπιμότητάς της γεννά, καθώς:
· Προδιαγράφει μείωση του συνολικού τζίρου των Ελληνικών Ταχυδρομείων τουλάχιστον κατά 30 εκατομμύρια ευρώ, καθώς με την απογευματινή λειτουργία είχε αυξηθεί κατά 20% αυτός, τα δε έσοδα περίπου στα 500.000 ευρώ μηνιαίως στην Αττική και γύρω στα 30 εκατ. ευρώ Πανελλαδικά.
· ευνοεί με αθέμιτο τρόπο τον ανταγωνισμό, καθώς οδηγεί σε δραματική μείωση των εσόδων του Εθνικού παρόχου Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, προσφέροντας συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιδιώτες παρόχους Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (ιδιωτικές εταιρείες courier), με το να τους παραχωρεί ζωτικό χώρο στην ταχυδρομική αγορά,
· καταργεί το βασικό στρατηγικό σχεδιασμό των ΕΛ.ΤΑ, που υπαγορεύεται από την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, των πελατών- επιχειρήσεων και της τουριστικής κίνησης,
· δεν προσβλέπει σε μείωση δαπανών μισθοδοσίας στον ταχυδρομικό φορέα, καθώς για την απογευματινή απασχόληση δεν καταβάλλονταν επιπλέον αποδοχές στο απασχολούμενο προσωπικό (το διευρυμένο ωράριο λειτουργούσε εκ των ενόντων)
· Η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων διευρυμένου ωραρίου δεν υπαγορεύτηκε από την έλλειψη προσωπικού.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ανασταλεί στο σύνολό της η ως άνω απόφαση της Διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, προκειμένου να μην επέλθουν στο σύνολό τους οι κατά τα άνω αναφερόμενες οικονομικές, κοινωνικές και στρατηγικής σημασίας, αρνητικές συνέπειες στα Ελληνικά Ταχυδρομεία?

Add Comment