Γιόρτασαν την εργατική Πρωτομαγιά στην Ελασσόνα, παρά τη μικρή συμμετοχή…

«ΦΩΝΑΞΑΝ» ΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΕΣ: «Όχι στην ταφόπλακα για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΠΡΩΤΟΜ. 3 [800x600]

Με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, όπως έχει «παγιωθεί» τα τελευταία χρόνια, αυτές του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας και του ΠΑΜΕ, γιορτάστηκε χθες και στην Ελασσόνα η Εργατική Πρωτομαγιά, με «φόντο» τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τη γενικότερη κινητικότητα και αναστάτωση που επικρατούν σε όλη τη χώρα, αλλά και στην κεντρική πολιτική «σκηνή», με αφορμή τη συζήτηση για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην κεντρική πλατεία, που είχε εμφανώς μικρή συμμετοχή, στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας Γιώργος Μπαμπάλης, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:
«Η Πρωτομαγιά είναι μέρα των εργαζομένων όλου του κόσμου και σαν τέτοια σηματοδοτεί τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε.
Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας τη δογματική εμμονή της, σε μέτρα και πολιτικές που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, με τακτικισμούς και επικοινωνιακά τεχνάσματα, ρίχνει την ταφόπλακα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι μεθοδεύσεις της δεν έχουν τελειωμό, φτάνοντας στο σημείο να μεταφέρει τον Εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ξεχνώντας ηθελημένα το ρόλο και τη σημασία της συγκεκριμένης ημέρας για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους.
[wpg_thumb]
Για τους Έλληνες εργαζόμενους η Πρωτομαγιά αποτελούσε και αποτελεί σταθμό και αφετηρία μνήμης, τιμής και αγώνα για τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας, των συνταξιούχων, των ανέργων.
Όλα αυτά μετά από έξι χρόνια σκληρών και αδιέξοδων πολιτικών, με νέα κυβερνητικά μέτρα, που δίνουν τη χαριστική βολή σε κοινωνία και οικονομία, που καταργούν κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας, που εντείνουν την ύφεση και τα αδιέξοδα. Σ΄ αυτές τις πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι ξεκάθαρη, ενωτική και αγωνιστική. Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε. Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση. Με ενότητα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε τα δίκαια αιτήματα μας, για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα μας!».
Στη συνέχεια, ο γραμματέας Οργανωτικού της διοίκησης του Ε.Κ. Ελασσόνας Στέλιος Κιτσούλης διάβασε το σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων και ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.
Παρόντες: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο αντιδήμαρχος Αναστ. Γκατζιούρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιαννούλας και Στέργιος Στούπας, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Ελασσόνας Δημ.
Δριστέλας, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαρία Παπαμαργαρίτη, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, κ.ά.
ΤΟ ΠΑΜΕ
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την ίδια σχεδόν ώρα, απέναντι από το Ταχυδρομείο, με πιο μαζική συμμετοχή εργαζομένων και κόσμου, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας Παναγιώτης Νούσιας, που επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα:
«Τότε, πριν 130 χρόνια, οι εργάτες του Σικάγο συγκρούστηκαν σφοδρά με την εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας το 8ωρο. Σε μια εποχή που η δουλειά μέτραγε 12 και 16 ώρες το 24ωρο, οι εργάτες διεκδίκησαν μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των απολαβών τους. «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, πολιτισμό, κοινωνική συμμετοχή» ήταν το σύνθημα του αγώνα τους.
Σήμερα, 130 χρόνια μετά, με την επιστημονική και την τεχνολογική πρόοδο στην παραγωγή να έχουν δημιουργήσει τέτοιες δυνατότητες όσο ποτέ άλλοτε, να ζει ο άνθρωπος μια ευτυχισμένη ζωή, να ικανοποιούνται οι ανάγκες του, στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 1,5 εκ. άνεργοι, ενώ στην Ε.Ε. πάνω από 18 εκατ. άνθρωποι που αναζητούν τροφή και σκουπίδια!
Στη χώρα μας, σήμερα η εργατική τάξη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. – κεφαλαίου, που εξαπολύει ωμή επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις, όπως είναι οι ΣΣΕ, ο σταθερός χρόνος εργασίας, το ίδιο το 8ωρο, τα εργασιακά δικαιώματα και τσακίζει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση. Το βαρύ πλήγμα που έφεραν με το ασφαλιστικό δεν αφήνει κανέναν ανέγγιχτο!
Αυτή η αντεργατική – αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος! Παζαρεύουν νέα μέτρα. Η κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο έχουν συμφωνήσει για απελευθέρωση των απολύσεων, νέα μείωση μισθών και μεροκάματων, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, πλειστηριασμούς για τα σπίτια του λαού.
Τώρα πια δεν χωρά καμία αυταπάτη και αναμονή. Δεν χωρά η μοιρολατρία, η λογική «τίποτα δεν γίνεται», που προσπαθούν να μας περάσουν η κυβέρνηση και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Η πείρα δείχνει ότι όπου κυριάρχησε αυτή η λογική, όπου οι εργαζόμενοι δεν αντέδρασαν στην αντεργατική επίθεση…δεν απέτρεψαν τελικά τα χειρότερα.
Πριν ακόμα ψηφίσουν αυτό εδώ το έκτρωμα, προετοιμάζουν νέα επίθεση στα εργασιακά – ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Έχουν αυταπάτες όσοι ελπίζουν η πιστεύουν ότι με το ξεπέρασμα της κρίσης τους θα επανέλθουν αυτομάτως οι κατακτήσεις τους η έστω κάποιες από αυτές! Για το λαό είναι σίγουρο ότι η κρίση θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τιμή στην εργατική πρωτομαγιά και τους νεκρούς της τάξης μας δεν μπορεί να αποτελέσει καμία τυπική επετειακή εκδήλωση. Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα, οργανώνοντας εδώ και τώρα την πάλη των εργαζόμενων με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!
Βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο, που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886 μέχρι ρις μέρες μας! Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας! Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο! Παλεύουμε για δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας!».
Ακολούθησε η καθιερωμένη πορεία – διαμαρτυρία με συνθήματα των μελών – φίλων του ΠΑΜΕ στον κεντρικό δρόμο της 6ης Οκτωβρίου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Παρόντες οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Αβρανάς και Νίκος Βακράτσας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, φίλοι του ΚΚΕ, κ.ά.

Add Comment