Μηνύματα συμφιλίωσης, αγάπης και κοσμοσυρροή στην Ελασσόνα!

Του Γιάννη Μουκίδη

ΑΝΑΣΤΑΣΗ 2016 ΕΛΑΣΣΟΝΑ (1)

Αναστάσιμα μηνύματα συμφιλίωσης, χαράς, αγάπης, συγχώρεσης, αδελφοσύνης, ελπίδας, αλληλεγγύης, στην περιοχή της Ελασσόνας, με σχετικά καλό καιρό, αλλά και με ιδιαίτερα μεγάλη κοσμοσυρροή επισκεπτών και «απόδημων» Ελασσονιτών, που βρέθηκαν για λίγες ημέρες στην περιοχή για να γιορτάσουν με συγγενείς και φίλους.
Στην πόλη της Ελασσόνας, το Αναστάσιμο μήνυμα έγινε δεκτό με το Άγιο Φως, που έφθασε με καθυστέρηση αργά το βράδυ το Μεγάλου Σαββάτου, μόλις λίγη ώρα πριν την Ανάσταση, στο Μητροπολιτικό Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.
Η κεντρική τελετή της Ανάστασης πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα, με την παρουσία των αρχών, στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων Ελασσονιτών και πολλών επισκεπτών. Το ίδιο αναστάσιμο «σκηνικό» και σε όλους τους ναούς της Ελασσόνας και της περιοχής. Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, πλαισιωμένος από τον κλήρο, ανήγγειλε το «Χριστός Ανέστη». Χαρακτηριστικό το μήνυμα του κ. Χαρίτωνος, όπου ανάμεσα στα άλλα τονίζει:
«Η ζωντανή ελπίδα και πίστη της Αναστάσεως μας δίδει την δύναμη να σηκώνουμε τις καθημερινές λύπες και δυσκολίες της ζωής για να βγούμε νικητές στον αγώνα στον αγώνα της ζωής αυτού του κόσμου. Η εορτή του Πάσχα είναι εορτή της χαράς και της συμφιλιώσεως των ανθρώπων. Αυτήν την άγια ημέρα δεν χωρούν μίση και διχόνοιες μεταξύ των Χριστιανών. Όλοι χαρούμενοι, αγαπημένοι και αδελφωμένοι εορτάζουμε την μεγάλη νίκη επί του θανάτου και συγχωρούμε ο ένας τον άλλον. Η μεγάλη και κοσμοχαρμόσυνος αυτή εορτή δεν είναι απλά και μόνον μία ανάμνηση της εκ νεκρών εγέρσεως του Κυρίου, αλλά μία ευκαιρία για να αντιληφθούμε και να ζήσουμε την Ανάσταση ως βίωμα και δύναμη στην πορεία της πνευματικής μας ζωής να γνωρίσουμε ποιός είναι ο Χριστός και η ανακαινιστική δύναμη της Αναστάσεως του».
[wpg_thumb]
Στις 12 τα μεσάνυχτα, οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και τα βεγγαλικά ζωντάνεψαν την ήδη γιορτινή ατμόσφαιρα, με «φόντο» συναισθήματα αγάπης, χαράς και ελπίδας. Όπως γίνεται κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος πολλοί αυτοί που δέχθηκαν το φως της Ανάστασης, τόσο στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, όσο και στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Συκέας Ποταμιάς, αλλά και στη Μονή Σπαρμού Ολύμπου, στη Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου, καθώς και στα άλλα μοναστήρια της επαρχίας Ελασσόνας.

Ανήμερα του Πάσχα, ευτυχώς ο σχετικά καλός καιρός, χωρίς βροχές έως το μεσημέρι και τις απογευματινές ώρες, έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να χαρεί χωρίς προβλήματα το ψήσιμο του οβελία, το γεμάτο Πασχαλινό τραπέζι και τη διασκέδαση που ακολούθησε σε αυλές και γειτονιές και οικογενειακές στιγμές με συγγενείς και φίλους, σε μια καθαρά οικογενειακή γιορτή, όπως είναι το Πάσχα.
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, το «Χριστός Ανέστη» ξανακούστηκε στην Ελασσόνα, τη φορά αυτή στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, όπου σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και κατάνυξης, κάτω από τις ψαλμωδίες πλειάδας κληρικών και ιεροψαλτών, τελέσθηκε στον εσωτερικό χώρο του μοναστηριού ο καθιερωμένος, εδώ και πολλά χρόνια, Εσπερινός της Αγάπης(Δεύτερη Ανάσταση). Εκεί χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Ισαάκ Τσαπόγλου(ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου Βαλέτσικο Τσαριτσάνης), π. Βησσαρίων Καραλάσκος(προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. ναού), π. Χριστόφορος Παπανικολάου(της Μονής Σπαρμού), ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς και διάκονοι της περιοχής, με την παρουσία δεκάδων πιστών από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και πολλών επισκεπτών.
Με τη σειρά του, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων ανέγνωσε το Πασχαλινό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου:
«Ατυχώς, σήμερον η τρομοκρατία, οι πόλεμοι και γενικώτερον η αφαίρεσις της ζωής ανθρώπων συνεχίζονται.
Ο θρήνος και η αγωνία των θυμάτων, διαδιδόμενοι μάλιστα ταχύτατα διά των συγχρόνων τεχνολογικων μέσων, διασχίζουν την ατμόσφαιραν και σπαράσσουν την καρδίαν μας. Διά τούτο οι ηγέται της ανθρωπότητος, πολιτικοί και πνευματικοί και εκκλησιαστικοί, έχομεν καθήκον και χρέος αγάπης να ενεργώμεν παν ο,τι ενδείκνυται διά την αποφυγήν αυτών των εκρύθμων καταστάσεων. Εν μέσω αυτού του σημερινού «κόσμου του παραλόγου», ημείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί καλούμεθα να δώσωμεν την καλήν μαρτυρίαν της αγάπης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπον, αγάπης και μόνον. Το Πάσχα δεν είναι διά τους Ορθοδόξους πιστούς μία στιγμιαία απόδρασις από την στυγνήν πραγματικότητα του κακού εν τω κόσμω, είναι η ακλόνητος βεβαιότης ότι ο θανάτω θάνατον πατήσας και αναστάς εκ νεκρών Χριστός είναι μεθ΄ ημών «πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματ. κη΄, 20). Αυτό, τέκνα και αδελφοί, είναι και εφέτος το αναστάσιμον μήνυμα του Αγιωτάτου Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου, του Ιερού της Ορθοδοξίας Κέντρου, προς όλους τους συνανθρώπους μας: ότι ανέστη Χριστός και κατήργηται το κράτος του θανάτου το κράτος της εξουσίας του ισχυρού επί του αδυνάτου και ότι μόνον «ζωή πολιτεύεται» και αγάπης θαλπωρή και ελέους άβυσσος και Χάριτος ακενώτου του Αναστάντος Χριστού, η οποία καλύπτει πάσαν την οικουμένην, απ΄ άκρου εις άκρον αρκεί οι άνθρωποι να κατανοήσωμεν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι το φως το αληθινόν και ότι εν αυτώ ζωή ην, και η ζωή ην το φως των ανθρώπων. Αυτό είναι το μήνυμα ημών προς πάντας τους πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτας του κόσμου τούτου», επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα, με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Στο τέλος, όπως έχει καθιερωθεί, στο αρχονταρίκι της Μονής της Παναγίας Ολυμπιώτισσας τηρήθηκε το έθιμο και ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων ευχήθηκε και μοίρασε κόκκινα αυγά στον κλήρο και σε εκατοντάδες άτομα.
Τέλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου στις Πασχαλινές ευχές του σημειώνει: «Στον Γολγοθά της καθημερινότητας μας ας είναι το φως της Ανάστασης οδηγός ελπίδας και πίστης για το τέλος που θα σημάνει μια νέα αρχή. Εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση».

Add Comment