Μάξιμος για “κόφτη” δαπανών, καταστροφές στα Φάρσαλα, φορολόγηση μερισμάτων

ΣΚΑΙ [800x600]

“ΚΕΡΑΥΝΟΙ” ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Ο “κόφτης” είναι το βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας σας!
Καμαρώνετε για το “κοστούμι” που ράψατε στους αγρότες!

«Ο κόφτης είναι το βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ό,τι περιτύλιγμα και να βάλετε στα συμφωνηθέντα, ο λογαριασμός για τον τόπο είναι ασήκωτος. Μην έχετε αυταπάτες. Και τα νέα μέτρα του κόφτη δεν θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Αντιθέτως θα την οδηγήσουν ακόμη βαθύτερα στην ύφεση. Γι’ αυτό και τα καταψηφίζουμε». Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ομιλία του στη βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.
Ασκώντας σκληρή κριτική στη «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ είπε τα εξής: «μας κατηγορούσατε ότι πουλάμε τα ασημικά. Ποια ασημικά; Σήμερα, χωρίς αιδώ, χωρίς αναστολές, εσείς οι ίδιοι, κρεμάτε την ταμπέλα ‘‘Ξεπουλάμε’’. Με ένα ταμείο που δεν θα δίνει λόγο στο Κοινοβούλιο και λογαριασμό σε κανέναν. Εσείς, που “βάζατε φωτιά στα τόπια” κάθε φορά που προσπαθούσαμε να πετύχουμε μια επένδυση, μια αποκρατικοποίηση. Και φέρνετε μια συμφωνία που δεν είναι μόνο ένα ακόμη μνημόνιο, αλλά ένα υπερμνημόνιο, ένα μνημόνιο διαρκείας! Γιατί αυτό είναι ο περίφημος κόφτης. Πλέον, τα μέτρα δεν θα χρειάζεται να τα συζητούμε στη βουλή. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα πηγαίνουν κατευθείαν στην κλίνη του Προκρούστη».

Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός…
Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στην πολιτική σκηνή της χώρας, είναι ένα πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου. Οι άνθρωποι που με ασυγχώρητη ελαφρότητα έσπερναν τα ζιζάνια του διχασμού κατηγορώντας κάθε αντίπαλό τους ως γερμανοτσολιά, σήμερα δίνουν γη και ύδωρ στους δανειστές. Βεβαίως, μας λένε ότι το κάνουν με πόνο ψυχής. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιος κυνισμός δεν υπήρξε σε κανένα από τα προηγούμενα μνημόνια. Σε μέτρα ηπιότερα σε σχέση με αυτά που φέρατε υπήρξαν διαμαρτυρίες βουλευτών και πιέσεις για αλλαγές. Υπήρξαν παραιτήσεις υπουργών και διαγραφές βουλευτών. Σήμερα δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Μόνη σας έγνοια η εξουσία».

Σιμά κοντά είναι τα Γιάννενα…
Ειδικότερα για τα μέτρα που αφορούν του αγρότες ο Θεσσαλός πολιτικός είπε: «άκουγα χθες τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να καμαρώνει για το κουστούμι των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που έραψε για τους αγρότες, λέγοντας ότι δεν θίγουν το 95% του αγροτικού κόσμου. Σιμά κοντά είναι τα Γιάννενα. Σε λίγους μήνες,
όταν αγρότες και κτηνοτρόφοι κληθούν να πληρώσουν αυξημένες εισφορές,
όταν δουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ οι επιδοτήσεις,
όταν πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ για αγροτεμάχια και οικόπεδα,
όταν δεν ξαναδούν επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο,
όταν πληρώνουν ΦΠΑ για εφόδια 24%,
και όσοι ακόμη σας πιστεύουν θα προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα».

Τέλος, υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία:
«Αποδείξατε ότι δεν είχατε κανένα πρόγραμμα. Και τώρα, μετά από το πολύμηνο σήριαλ της διαπραγμάτευσης έρχεσθε με μια συμφωνία-κόλαφο:
Που αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο ορκιζόσασταν ότι θα καταργήσετε.
Που αυξάνει τον ΦΠΑ στο 24% κάνοντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Που αυξάνει το φόρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης -προφανώς ξεχάσατε τι λέγατε για τα μαγκάλια.
Που παγώνει τα ειδικά μισθολόγια.
Που αυξάνει το κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία.
Που τιμωρεί όσους έχουν τηλέφωνο ή συνδρομητική τηλεόραση.
Που αντιμετωπίζει ως πλουσίους όσους έχουν αυτοκίνητο.
Που καταργεί το ΕΚΑΣ –και μάλιστα αναδρομικά- γιατί όπως μας είπε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όσοι το ελάμβαναν ήταν φοροφυγάδες».

Μάξιμος Χαρακόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα βρεθούμε μπροστά σε “τοίχο” και τότε θα είναι η ώρα του “κόφτη”

Με σκληρή γλώσσα επιτίθεται στην κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την χαρακτηρίζει ανεύθυνη και ανεπαρκή και εκτιμά ότι το μοντέλο της πολιτικής που εφαρμόζει θα αποτύχει. Για τη σημερινή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή λέει ότι η στάση της ΝΔ υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και κάνει λόγο για φοροκαταιγίδα που θα χτυπήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες παραγωγούς. Επ’ αυτού προσθέτει μάλιστα ότι «θα βρεθούμε μπροστά σε “τοίχο” και τότε θα είναι η ώρα του “κόφτη”». Με την ιδιότητα του τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ ο κ. Χαρακόπουλος επικρίνει και την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα της εκπαίδευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα έργα και οι ημέρες ΣΥΡΙΖΑ θα γραφτούν με τα μελανότερα χρώματα». Παράλληλα επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για τους χειρισμούς της στην αγροτική πολιτική.

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Μάξιμος: Για δεύτερη φορά χτυπιούνται από βροχοπτώσεις

Απλήρωτοι για ζημιές Οκτωβρίου 2015

Πότε θα γίνουν εκτιμήσεις των ζημιών από την έντονη βροχόπτωση σε καλλιέργειες της επαρχίας Φαρσάλων, προκειμένου να γνωρίζουν οι παραγωγοί και ιδιαίτερα οι βαμβκοκαλλιεργητές αν πρέπει να προχωρήσουν σε επανασπορά, ρωτά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Ταυτόχρονα, ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθυμίζει ότι πολλοί από τους πληγέντες παραγωγούς είναι ίδιοι με εκείνους που επλήγησαν από βροχοπτώσεις και τον Οκτώβριο του 2015 (ζήτημα που είχε αναδείξει στη βουλή) και μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ!
Η ερώτηση του πρώην υπουργού έχει ως εξής:
«Την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε, οι άστατες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους αγρότες της περιοχής. Μετά τον ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα απότομες και έντονες βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πλημμύρισαν χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα στην επαρχία Φαρσάλων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των αγροτών, η βροχόπτωση ήταν πολύ έντονη, με αποτέλεσμα να φουσκώσουν και να σπάσουν ρέματα που καταλήγουν στον Ενιππέα σε διάφορα σημεία. Ο όγκος νερού που κατέληξε στις παρακείμενες καλλιέργειες ήταν μεγάλος με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη και 2 ημέρες μετά νερό στα χωράφια.
Η καταστροφή εστιάζεται στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Φαρσάλων, κατά μήκος της λεκάνης του Ενιππέα από την Υπέρεια, το Σταυρό, το Κατωχώρι και τον Αγ. Γεώργιο, μέχρι το Αχίλλειο το Δίλοφο, το Ναρθάκι, τον Παλαιόμυλο, το Σιτόχωρο, τη Βαμβακού έως και το Ευίδριο, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης των Φαρσάλων, όπου πλημμύρισαν οικίες.
Για τους αγρότες της περιοχής που καλλιεργούν βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα, το πλήγμα ήταν καίριο καθώς έγινε κακή αρχή, λίγο μετά τη σπορά, για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ενώ οι καλλιεργητές σιτηρών κινδυνεύουν να χάσουν τη σοδειά τους, λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή. Επίσης σημαντικές είναι οι ζημιές και σε υποδομές, όπως οδικό και στραγγιστικό δίκτυο.
Δυστυχώς, η ζημιά αυτή έρχεται σε συνέχεια της περυσινής ζημιάς κατά την περίοδο της συγκομιδής, για την οποία δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες της περιοχής».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1.Προτίθεστε να εξετάσετε άμεσα την αποτύπωση της ζημιάς, ώστε να μπορούν οι αγρότες της περιοχής και ειδικά οι βαμβακοκαλλιεργητές, να προγραμματίσουν ευκολότερα τι θα πράξουν την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε;
2.Πότε θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς;
3.Για ποιο λόγο δεν αποζημιώθηκαν ακόμα οι πληγέντες από βροχόπτωση την περίοδο της συγκομιδής τον Οκτώβριο του 2015;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αντιαναπτυξιακή η αύξηση φόρου στα μερίσματα επιχειρήσεων
Το ασταθές φορολογικό πλαίσιο διώχνει τις επενδύσεις!

Αν έχει υπολογίσει η κυβέρνηση τα προσδοκώμενα έσοδα από την επιβολή αυξημένου συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων που διανέμονται από τις επιχειρήσεις και αν τα παραπάνω έσοδα θα αντισταθμίσουν τις απώλειες, που προκαλεί η αστάθεια του φορολογικού πλαισίου, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που συνυπογράφει με συναδέλφους του.
Η ερώτηση, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη, αναφέρει ότι «Με το άρθρο 112 παρ. 7 του ν. 4387/2016 (Α’ 85) “Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας, Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις” υπονομεύεται για άλλη μια φόρα από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα με το παραπάνω άρθρο ψηφίστηκε η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων που διανέμονται από τις επιχειρήσεις από 10% σε 15%, ο οποίος είχε μειωθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 25% στο 10% το 2013 ως μέσο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας».
Οι υπογράφοντες βουλευτές υποστηρίζουν ότι:
H αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων για τις επιχειρήσεις αποτελεί αντιεπενδυτικό μέτρο στη προσπάθειά τους να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους.
H τελική φορολογική επιβάρυνση για φορολογικό κάτοικο Ελλάδος που λαμβάνει μερίσματα από εταιρεία εγκατεστημένη στην Κύπρο θα ανέλθει στο 2,5% (15-12,5%), όπως προκύπτει από έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) το οποίο ερμηνεύει τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αναφορικά με τα μερίσματα και την πίστωση του κυπριακού φόρου έναντι του ελληνικού.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση για αγορά μετοχών, καθώς περιορίζει την καθαρή μερισματική απόδοση που προσδοκά να καρπωθεί ένας επενδυτής σε δεδομένο επίπεδο τιμής ενός τίτλου.
Λίγες εταιρείες διανέμουν μέρισμα κάθε χρόνο και εξ αυτών ορισμένες (π.χ. ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ) έχουν ως βασικότερο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, με αποτέλεσμα το δημόσιο να εισπράττει από το Δημόσιο.
Η αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη αποτελεί πραγματικό πλήγμα στις επενδύσεις, καθώς η επιβεβαίωση της αστάθειας του φορολογικού πλαισίου επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική εξέλιξη της φορολογητέας ύλης με αποτέλεσμα το όποιο σχετικά μικρό φορολογικό όφελος να αποδεικνύεται βραχύβιο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός στην από 08.05.2016 ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ισχυρίστηκε, ότι ζητούμενο για την ανάπτυξη της χώρας είναι το σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Add Comment