Στην έκθεση για τη Γενοκτονία των Ποντίων ο Μάξιμος – Ερώτηση για καταστροφές στην Τραπεζούντα

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ: “Η εξόντωση των Ποντίων ήταν μέρος συνολικού σχεδίου”
Χρέος μας η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας

Εκθεση Ποντίων 4 [800x600]

Αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Κ.Ο., βουλευτή Καρδίτσης, κ. Κώστα Τσιάρα και τον υπεύθυνο του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, επισκέφθηκε την Πολυθεματική Έκθεση για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στο Μετρό Συντάγματος. Μετά την ξενάγηση από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συγγραφέα του τόμου που εξέδωσε η βουλή για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, οι κύριοι Τσιάρας και Χαρακόπουλος έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι δύσκολο να εκφράσει κάποιος τα συναισθήματα τα οποία του γεννώνται όταν αντικρίζει τις εικόνες από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τα εκθέματα της έκθεσης συνιστούν αδιάψευστο μάρτυρα των δραματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην μαρτυρική γη του Πόντου. Θα πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη μας ότι αυτές οι θηριωδίες, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, οι βίαιοι εκτοπισμοί δεν ήσαν ούτε αυθόρμητες ούτε μεμονωμένες πράξεις. Ήταν μέρος ενός συνολικού σχεδίου που στόχευε στην εξάλειψη του συνόλου των Χριστιανών της Ανατολής και καθοδηγήθηκε από συγκεκριμένα κέντρα Και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να αμφισβητείται ο όρος Γενοκτονία, ούτε λόγω άγνοιας ούτε λόγω ιδεοληψιών.
Η Γενοκτονία των Ποντίων έβαλε ένα αιματηρό τέλος στη τρισχιλιετή και αδιάλειπτη ιστορική παρουσία των Ελλήνων σε αυτά τα χώματα που στάθηκαν φάροι πολιτισμού και προόδου. Χρέος όλων μας είναι σήμερα να συνεχίσουμε συντονισμένα και σθεναρά την προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και όλων των Χριστιανών της Ανατολής από τη διεθνή κοινότητα και την ίδια την Τουρκία. Γιατί γνωρίζουμε ότι η απόκρυψη της ιστορικής αλήθειας οδηγεί στην επανάληψη των τραγωδιών».

[wpg_thumb]

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟ-ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ: “Καταστροφές στην Αγία Σοφία Τραπεζούντος κατά τη μετατροπή της σε τζαμί!”

Αν προτίθεται η κυβέρνηση να θέσει στους διεθνείς οργανισμούς και στην Άγκυρα το ζήτημα των ζημιών που έχει υποστεί η Αγία Σοφία Τραπεζούντος κατά την αυθαίρετη μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος, ζητούν να πληροφορηθούν ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης με ερώτησή τους στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Αφορμή για την ερώτηση υπήρξε δημοσίευμα στον τουρκικό τύπο για καταστροφές που υπέστη ο ναός που αποτελεί ένα από τα μνημεία σύμβολα του ποντιακού ελληνισμού (κορυφαίο δείγμα βυζαντινής τέχνης του 13ου αιώνα, καθίδρυμα του Μανουήλ Α΄ του Μεγάλου Κομνηνού) κατά τη μετατροπή του από μουσείο σε τζαμί.
Οι μικρασιατικής καταγωγής βουλευτές στην ερώτησή τους σημειώνουν τα εξής:
«Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Απογευματινή” της Κωνσταντινούπολης (09.05.2016) η τουρκική εφημερίδα “Τζουμχουριέτ” δημοσίευσε μια είδηση με τίτλο “Καταστροφή στην Αγία Σοφία” και υπότιτλο “Σε κίνδυνο κτίριο 800 ετών”, στην οποία αναφέρεται εκτενώς σε καταστροφές που υπέστη ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα στη διάρκεια αναστήλωσής της και μετατροπής της σε τζαμί, που ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια.
Όπως είναι γνωστό, του τουρκικό κράτος ακολουθεί τα τελευταία χρόνια μια συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορικής μνήμης, εξαφανίζοντας τα στοιχεία από το χριστιανικό παρελθόν και μετατρέποντας βυζαντινές εκκλησίες σε ισλαμικά τεμένη. Ανάμεσα στους ναούς που έγιναν τζαμιά κατά αυθαίρετο και προκλητικό τρόπο είναι η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, όπου οι καταστροφές που έχει υποστεί το κτίριο ήταν τόσο σοβαρές που οδήγησε, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων να υποβάλλει αγωγή για το θέμα. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εγιούπ Μαχτσού είπε σε δηλώσεις του: “Αντί για μουσείο, έγινε τζαμί. Άλλαξε το σχέδιο στα πέριξ του μουσείου και έχτισαν τουαλέτες κι άλλες κατασκευές από μπετοναρμέ. Αρκετοί τοίχοι έχουν βαφτεί πράσινοι. Οι τοιχογραφίες (fresco) στο ταβάνι έχουν καλυφθεί με ξύλο. Τα μωσαϊκά στο πάτωμα καλύφθηκαν με χαλιά. Μωσαϊκά και εικόνες στους τοίχους που κατάφεραν να διατηρηθούν επί αιώνες μέχρι τις μέρες μας έχουν καταστραφεί”. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υποδιευθυντής των Βακουφίων Τραπεζούντας, Ισμέτ Τσαλίκ έχει χαρακτηρίσει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του Επιμελητηρίου.
Όπως έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει τέτοια συμπεριφορά, που αγνοεί κάθε διεθνή πρακτική κάθε σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά δεν συνάδει σε σύγχρονο κράτος δικαίου, πόσο δε μάλλον σε κράτος που υποτίθεται ότι επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:
1.Προτίθεσθε να θέσετε το ζήτημα της ζημιάς που έχει υποστεί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας κατά την αυθαίρετη μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος στους διεθνείς οργανισμούς και στην τουρκική κυβέρνηση;
2.Προτίθεσθε να αναδείξετε το ζήτημα της μετατροπής βυζαντινών εκκλησιών σε ισλαμικά τεμένη και να απαιτήσετε από την Τουρκία την καταδίκη αυτής της πρακτικής;»
Στη φωτογραφία οι βουλευτές κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης κατά την επίσκεψή τους το 2010 στην Αγία Σοφία Τραπεζούντος, όταν ακόμη ήταν μουσείο, κατά την πρώτη, μετά την μικρασιατική καταστροφή, πατριαρχική λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.

Add Comment