Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον τουρισμό ηλικιωμένων υλοποιούν οι “Μέντορες”

SORT-logo

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ», σε συνεργασία με άλλους 6 εταίρους από χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σχεδίασαν το πρόγραμμα SORT (Seniors on Reciprocal Tourism – Ενήλικες σε Αμοιβαίο Τουρισμό), το οποίο εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COSME, του Εκτελεστικού Οργανισμού για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (EASME – Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο έχει διάρκεια 18 μήνες, από τον Μάρτιο 2016 έως τον Αύγουστο του 2017.
Στις μέρες μας, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικά ομάδες στην κοινωνία και μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη του τουρισμού. Ως εκ τούτου, το σχέδιο προβλέπει στην ανάπτυξη των τουριστικών πακέτων, ειδικά σχεδιασμένων για ηλικιωμένους, έχοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις προτιμήσεις τους.
Παρά το γεγονός ότι η γήρανση θεωρείται από πολλούς ως μια απειλή και ο αυξανόμενος αριθμός των ηλικιωμένων θεωρείται ως βάρος για τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας, αυτοί οι φόβοι παραμελούν το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός των ηλικιωμένων είναι καλά στην υγεία τους, έχουν πολύτιμες δεξιότητες και εμπειρία και είναι πρόθυμοι να κάνουν μια σημαντική συμβολή στην κοινωνία, μια συνεισφορά από τα οποία άλλα άτομα ή / και οι δομές μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό.
Η κεντρική ιδέα του προγράμματος «Ενήλικες σε Αμοιβαίο Τουρισμό – “SORT” Seniors on Reciprocal Tourism», είναι να σχεδιαστεί, να δοκιμαστεί, να αξιολογηθεί, να συγγραφεί, να διαχυθεί και αξιοποιηθεί, ένα νέο τουριστικό πακέτο και υπηρεσιών για τους τουρίστες άνω των 55 ετών.
Ο κύριος στόχος είναι να διευκολυνθεί η κινητικότητα των ηλικιωμένων έναντι των τοπικών κοινωνιών των εταίρων, παρέχοντάς τους τις ιδιότητες ενός περιπλανώμενου-φιλοξενούμενου, καθώς και εθελοντή. Οι ηλικιωμένοι τουρίστες, εκτός από τις τουριστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ο φιλοξενών εταίρος θα οργανώσει γι ‘αυτούς, θα τους δοθεί η ευκαιρία να μοιραστούν τις γνώσεις τους πάνω σε ένα πεδίο που γνωρίζουν, είτε επαγγελματικά είτε από χόμπι. Οι δέκτες της «γνώσης» θα είναι άτομα και ομάδες της τοπικής κοινότητας των εταίρων του έργου, όπως φοιτητές, νέοι, γυναίκες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο, μια νέα μορφή τουρισμού θα αναπτυχθεί, που θα περιλαμβάνει αμοιβαίο «δούναι και λαβείν». Οι εταίροι του έργου θα προσαρμόσει το μοντέλο στις συνήθεις δραστηριότητές τους, και αναμένεται να ενισχύσουν τη ροή των ηλικιωμένων τουριστών και να διευκολυνθεί η παράταση της χαμηλής τουριστικής εποχικότητας.
Ήδη η πρώτη συνάντηση των εταίρων, πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου φιλοξενήθηκαν οι υπεύθυνοι των οργανισμών και συζήτησαν για το έργο «Ενήλικες σε Αμοιβαίο Τουρισμό – “SORT” Seniors on Reciprocal Tourism» και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Ιούλιο του 2016, όπου ξανά θα φιλοξενηθούν στην πόλη της Λάρισας για να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν τα πακέτα φιλοξενίας για τους ενήλικες 55 +.
Στο έργο «Ενήλικες σε Αμοιβαίο Τουρισμό – “SORT” Seniors on Reciprocal Tourism» συμμετέχουν:
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ», Λάρισα, Ελλάδα, http://sort.mentores.eu/
Ÿ GORANOV I & V Ltd, Βάρνα, Βουλγαρία
Ÿ Chamber of Commerce and Industry Pécs-Baranya, Ουγγαρία
ANTROPOSERVICE Sas, Άσκολι, Ιταλία
ECOLOGICAL TOURISM ASSOCIATION ‘CAMENA’, Ντρομπέτα, Ρουμανία
JARINA Zadruga za razvoj podeželja z.o.o, Σλοβενία
Τuristička zajednica središnje Istre, Κροατία,
Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ελλάδα.

The Mentores Team
Kentavron 15, 41222, Larisa, Ellas
Tel.: (+30) 2410 259011
mentores.eu

Add Comment