Κέλλας: “ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διέλυσαν τη μεταρρύθμιση στην υγεία”

ΚΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

κελλασ συνεδριο ιατρικησ

«Εάν θέλουμε να μιλάμε για ποιότητα στη Δημόσια Υγεία, θα πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων. Για να συμβεί αυτό είναι αναγκαίο επιτέλους να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μια μεταρρύθμιση, που δυστυχώς έχει προσκρούσει στις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις της “Πρώτης Φοράς Αριστερά” Κυβέρνησης.
Ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού, αποτελεί σημαντική τομή, που η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε νομοθετήσει τον Φεβρουάριο του 2014 (ν.4238, ΠΕΔΥ) και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την έχει παραπέμψει, όπως και τόσες άλλες, στις καλένδες. Η σημερινή Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε ούτε ένα βήμα για να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά κυριολεκτικά την έχει διαλύσει».
Με αυτή την αναφορά, ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση “Στρογγυλής Τραπέζης” του 28ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γενικής Ιατρικής που διεξάγεται στη Ρόδο, με θέμα “Οικογενειακός Ιατρός στην Ελλάδα. Επιτέλους πότε;”, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας. Ο Λαρισαίος πολιτικός καυτηρίασε τη στασιμότητα που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.
«Η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που θεσμοθέτησε τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, προχωρώντας σε ενοποίηση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ, με τον ΕΟΠΥΥ (πρώην μονάδες Υγείας ΙΚΑ), σε ένα ενιαίο οργανωτικό, διοικητικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο. Ο Ν.4238/2014 για το ΠΕΔΥ, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Task Force και έγκριτους ειδικούς επιστήμονες, συνοδευόταν από αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και από δημοσιονομική τεκμηρίωση για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη χώρα μας. Ένα απολύτως τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό και ποιοτικό σχέδιο, που θα έδινε λύσεις στον πολύπαθο χώρο της υγείας.

Μεγαλύτερη απόδειξη της ορθότητας της μεταρρύθμισης, αλλά και του απόλυτου λαϊκισμού που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός ενώ μέχρι τα τέλη του 2014 αντιδρούσε στη μεταρρύθμιση, ένα χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 2015 δήλωνε στη βουλή: “Τώρα που βλέπω τα πράγματα από απόσταση, ορθώς δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ και ορθώς μετατράπηκε σε αγοραστή Υπηρεσιών Υγείας”.
Δηλαδή αναγνωρίζει ξεκάθαρα ότι μια ολόκληρη μεταρρύθμιση διαλύθηκε και ένας ολόκληρος χώρος παραπαίει, για μικροπολιτικά παιχνίδια. Επικίνδυνοι και ανίκανοι», σημείωσε με νόημα ο Τομεάρχης Υγείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας, επεσήμανε ότι για την παράταξη της ΝΔ, η Πρωτοβάθμια Υγεία, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, ενώ αναφέρθηκε και στα σημεία της μεταρρύθμισης, που αφορούν τον θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού, υποσχόμενος ότι θα ξεκινήσουν άμεσα, από την επομένη που η ΝΔ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας:
Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς
Ηλεκτρονική παραπομπή των ασθενών
Τομεοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Χρηματοδότηση του συστήματος με 457 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
Εκπαίδευση των οικογενειακών γιατρών και τρόπος αποζημίωσής τους
Παράλληλα ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, είχε συνάντηση με τους Προέδρους και μέλη του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Ρόδου.

Add Comment