Ν. Παπαδόπουλος για συνεταιρισμούς: “Δίνουμε δύναμη στον παραγωγό”

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ, ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για παρέμβαση στην λειτουργία των συνεταιρισμών. Μίλησαν για κομματοκρατία και κρατισμό. Κατηγορούν εμάς για κρατισμό οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν δεθεί και αγκαλιαστεί με όλο αυτό το σύστημα. Συνάδελφοι, να μιλάτε πρώτα στον καθρέφτη και να απευθύνεστε στον εαυτό σας όταν ισχυρίζεστε αυτά. Μην τα απευθύνετε σε εμάς.
Εσείς μιλάτε για αναγκαστικούς συνεταιρισμούς; Ο Πρόεδρός σας το ξέρει ότι στηρίζετε τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς; Αν το στηρίζετε, κάντε πρόταση όλοι να γίνουν αναγκαστικοί. Μην έρχεστε από τη διπλανή πόρτα.
Καθαρές κουβέντες, συνάδελφοι. Όχι τέτοια κόλπα σε εμάς. Αν κάναμε εμείς τον αναγκαστικό συνεταιρισμό, θα λέγατε ότι κάνουμε κολχόζ (συνεταιριστικά αγροκτήματα). Σταθεροποιηθείτε και κάντε εποικοδομητική αντιπολίτευση για να πάμε μπροστά.
Σχετικά με τον εκλογικό νόμο. Κοιτάξτε τι σας πείραξε εδώ τώρα διότι αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Ήταν πλειοψηφικός και τι κάνατε; Όπου είχε δυνάμεις η Νέα Δημοκρατία, είχε απόλυτη πλειοψηφία, όπου είχε το ΠΑΣΟΚ βγαίνατε και μοιράζατε την πίτα. Φτάσατε στην ΠΑΣΕΓΕΣ και δεν μπορούσατε να την μοιράσετε. Μεταξύ σας είστε αλληλένδετα κομμάτια. Τέτοια θέλετε να κάνετε.
Εμείς, θεσμοθετώντας την συμμετοχή του ενός τρίτου, έχουμε σκοπό να σας χαλάσουμε αυτή τη «σούπα», να μπουν κι άλλες δυνάμεις μέσα. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που φέρνει ο συνεταιριστικός νόμος. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Το ένα τρίτο σημαίνει ακριβώς ότι οι συνεταιρισμοί θα είναι δημοκρατικοί και θα υπάρχει μέσα και η μειοψηφία που θα έχει λόγο. Τη μειοψηφία την είχατε πεθάνει. Πείτε μου τον συσχετισμό δύναμης στην ΠΑΣΕΓΕΣ.
Μιλάτε για συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Ποιες συνεταιριστικές επιχειρήσεις έκλεισαν; Τι ήθελε να κάνει το σύστημα του Μητσοτάκη; Έκλεισαν στη Καρδίτσα. Έκλεισαν την Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης με τρία εργοστάσια ντοματοπελτέ, μεταποιητικές βιομηχανίες. Έκλεισαν τα εργοστάσια ζάχαρης, τη μεγαλύτερη βιομηχανία μεταποιητικών προϊόντων.
Θυμάστε την ΚΥΔΕΠ; Εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν ξέρετε και τι σημαίνουν τα αρχικά ΚΥΔΕΠ. Γιατί κλείσατε την ΚΥΔΕΠ; Γιατί η ΚΥΔΕΠ έκανε αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς τώρα. Η ΚΥΔΕΠ ήθελε να έχει συγκέντρωση προϊόντος για να μπορέσει ο αγρότης να πάρει τιμή. Διότι αν δεν υπάρχει ικανή συγκέντρωση προϊόντος, δεν μπορείς να διαπραγματευτείς. Να τα αποτελέσματα με το γάλα. Να τι προκάλεσε το κλείσιμο της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Τι έρχεστε να μας πείτε εδώ; Ότι έχουμε ελεύθερη αγορά. Πιστεύετε στην ελεύθερη αγορά. Τι πρέπει να κάνουμε; Να κάνουμε διατίμηση στο γάλα; Γιατί δώσαμε τη ΔΩΔΩΝΗ; Γιατί δώσαμε τον ΟΛΥΜΠΟ; Γιατί, γιατί, γιατί; Με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά αυτά πληρώνουμε τώρα.
Τι θέλουμε να κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο;
Πρώτον, με τους συνεταιρισμούς θέλουμε ο παραγωγός να συγκεντρώσει το προϊόν του για να έχει δύναμη. Κοιτάξτε να δείτε, η ΚΑΠ, κάθε χρόνο θα μειώνει το εισόδημα του αγρότη παραγωγού. Αυτό πρέπει να συμπληρωθεί. Από πού θα συμπληρωθεί; Κρατικές ενισχύσεις δεν δίνονται. Άρα, πρέπει ο αγρότης να το πάρει από την αγορά. Για να το πάρει από την αγορά, για να διαπραγματευθεί, πρέπει να έχει δύναμη, να έχει όγκο. Όσο μεγάλος παραγωγός κι αν είμαι, όση δύναμη κι αν έχω, αν δεν έχω μια συγκεντρωμένη μάζα, δεν μπορώ να διαπραγματευθώ.
Γι’ αυτό έφερα το παράδειγμα της ΚΥΔΕΠ. Η ΚΥΔΕΠ είναι η Κεντρική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχώριας Παραγωγής. Τι έκανε η ΚΥΔΕΠ; Μάζευε όλα τα προϊόντα και όποιος ήθελε να αγοράσει σιτάρι και κριθάρι περνούσε από τον ‘’πάγκο’’. Γινόταν διαπραγμάτευση. Και η συμβολαιακή γεωργία είναι διαπραγμάτευση δύο μερών. Συμβολαιακή γεωργία ήταν και η βιομηχανία ζάχαρης που έλεγε: «Η τιμή είναι τόσο. Αν θέλεις, έλα σπείρε».
Συμβολαιακή γεωργία δεν είναι αυτό που γίνεται τώρα με τις τράπεζες που λέει: «Έλα, άμα θες. Αυτό είναι.». Συμβολαιακή γεωργία είναι δύο μέρη που συναλλάσσονται. Όταν, όμως, ο παραγωγός είναι μόνος του, δεν έχει δύναμη. Γι’ αυτό θέλουμε συνεταιρισμούς. Και θέλουμε το 80% της παραγωγής -κι εγώ θα προτιμούσα το 100%- να διακινείται μέσα από τους συνεταιρισμούς για να έχει δύναμη, για να μπορέσει να πάρει τον κόπο του ο αγρότης. Χωρίς τον κόπο του αγρότη, τιμές δεν μπορούν να επιτευχθούν σε καμιά περίπτωση. Η αγορά είναι αμείλικτη. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά.
Άρα, η δύναμή μας είναι στην ενότητα και το αγροτικό κίνημα θα το αγκαλιάσει.
Βεβαίως, οι δυνάμεις της Αριστεράς, όπως ήταν διαμορφωμένη η πολιτική κατάσταση στους συνεταιρισμούς με το πλειοψηφικό σύστημα, ήταν απέξω. Τους χαλάσαμε τη «σούπα» που βάλαμε το ένα τρίτο και θα τους κάνουμε δημοκρατικούς. Τέρμα οι πλειοψηφίες. Θα μπουν όλοι στη δημοκρατική λειτουργία.»

Add Comment