Για την ολοκλήρωση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας “πιέζει” η Άννα Βαγενά

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΓΕΝΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (2) [800x600]

Υπομνήματα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό απέστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ν. Λάρισας Άννα Βαγενά με θέμα την ολοκλήρωση των εργασιών του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

Ακολουθούν τα υπομνήματα:

Προς: Κον Περιφερειάρχη Θεσσαλιασ, Κων/νο Αγοραστο
Θέμα: Ολοκλήρωση Εργασιών στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης μας και Προτεραιότητα υποστήριξης της συνέχισής τους μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020

Όπως είναι γνωστό το έργο της αναστήλωσης – συντήρησης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας οφείλει την υλοποίησή του και στην ένταξή του («Συντήρηση – αποκατάσταση και ανάδειξη Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας Δ΄ φάση») στο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013. Εκείνο το οποίο προέχει μετά την ολοκλήρωση των βασικών εργασιών συντήρησης του Θεάτρου είναι 1. αφενός μεν η παράδοσή του στο κοινό με δυνατότητα φιλοξενίας στο κοίλο τουλάχιστον 800 θεατών και 2. η διερεύνηση του ενδεχομένου συνέχισης της υπαγωγής του έργου στους αναπτυξιακούς στόχους του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, το οποίο μεταξύ των προτεραιοτήτων του θέτει την προαγωγή, ανάδειξη και ενίσχυση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα το έργο, εμπίπτει στην κανονιστική εμβέλεια του εξής ΑΠ και ΕΣ:
ΑΠ υπ’ αριθμ. (3): Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον.
ΕΣ υπ’ αριθμ. (28): Βελτίωση της ελκυστικότητας των πολιτιστικών και φυσικών πόρων της Περιφέρειας.
Η εξακολούθηση των εργασιών κρίνεται άκρως επιτακτική ενόψει της τεχνικής αλλά κι αρχαιολογικής εργασίας που πρέπει να διεκπεραιωθεί προκειμένου του έργο να φθάσει στην πληρότητα της δυναμικής του ενισχύοντας την πολιτιστική δραστηριότητα αλλά και την τοπική οικονομία τόσο σε επίπεδο άμεσων ροών (παραστάσεις, δρώμενα) αλλά κι έμμεσων (ενίσχυση τουρισμού, περιμετρικές ροές στην ευρύτερη περιοχή λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας, δημιουργία τουριστικών επιχειρήσεων, τριγωνικές ροές μέσω της επιστροφής τμήματος της δαπάνης στην τοπική οικονομία).

Προς 1.Υπουργό Οικονομίασ, Ανάπτυξησ & Τουρισμου,
Κον Σταθάκη Γεώργιο
2.Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
Κον Αριστείδη Μπαλτά
Θέμα: Ενδιάμεση Χρηματοδότηση του Έργου Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας μεταξύ Ιανουάριου 2016 – Μαΐου 2016 (Χρηματοδότηση Γέφυρα) ενόψει της Λήξης Εισροών από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 κι εν Αναμονή της Έναρξης του ΕΣΠΑ 2014-2020
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Το σημαντικότερο ίσως έργο συντήρησης και αποκατάστασης αρχαιολογικού χώρου στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας είναι εκείνο που αφορά το Α’ Αρχαίο Θέατρο. Ο άξονας βασικών εργασιών ολοκληρώνεται τέλη Δεκεμβρίου 2015. Κατά την ίδια περίοδο λήγει, όπως πληροφορήθηκα από τους εμπλεκόμενους φορείς, και η χρηματοδότηση του έργου από το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013. Είναι πλέον ή βέβαιο, όπως με έχει ενημερώσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ότι το κρίσιμο έργο θα ενταχθεί στον πολιτιστικό Αναπτυξιακό Πυλώνα του ΕΣΠΑ 2014-2020 το οποίο διαχειρίζεται ως ενδιάμεση αρχή η Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020).
Ωστόσο, εκείνο για το οποίο δεν έχει γίνει μέριμνα είναι η κάλυψη των δαπανών τακτικής συντήρησης του έργου έως ότου ξεκινήσουν οι εισροές από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο δεν αφορά αυτοτελώς το Α’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης της Λάρισας, αλλά τη δημιουργία ενός «δρόμου πολιτισμού» (δηλ. διασύνδεση του μνημείου με άλλα παρόμοια στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας). Αναμένεται ότι οι στρόφιγγες του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν πρόκειται να ανοίξουν άμεσα (μέσος χρόνος αναμονής τουλάχιστον το ένα έτος) και ιδίως ότι η μη τακτική συντήρηση του έργου για τον ενδιάμεσο χρόνο (πρώτιστα Ιανουάριος 2016 – Μάιος 2016) θα αποκλείσει κάθε πιθανότητα παράδοσης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας στο κοινό με σκοπό την διεξαγωγή δραματουργικού φεστιβάλ, δράση η οποία προγραμματίζεται για το Θέρος του 2016. Εάν η τακτική συντήρηση του έργου εξακολουθήσει, το Θέατρο θα μπορέσει να φιλοξενήσει πάνω από χίλιους (1000) θεατές ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την παράδοση αυτού στο κοινό και την πραγματοποίηση παραστάσεων εντός αυτού.
Όπως μου έγινε γνωστό σήμερα από τον αρμόδιο τεχνικό φορέα το κονδύλιο που θα απαιτηθεί για την τακτική συντήρηση [εργασίες παρεμβατικές-βελτιωτικές: ανύψωση/ισοστάθμιση σημείων καθίζησης, μέτρα μείωσης κινδύνων ατυχημάτων – κατάσταση του εδάφους ισοπέδου, ένθεση κατασκευών για τη γεφύρωση μικρών χασμάτων ή ασυνεχειών, ελάχιστη συντήρηση μαρμάρων κλπ.] περιλαμβάνει κατά προσέγγιση τα εξής κεφάλαια:
Α. Δαπάνη Προσωπικού 10 άτομα πρπ.
€ 1.500,00/άτομο, ήτοι € 15.000,00
Β. Δαπάνη Τεχνικού Εξοπλισμού (δηλ. ενός γερανού)
€ 10.000,00 έως € 12.000,00
Άρα συνολικά σε ΜΗΝΙΑΙΑ βάση € 27.000,00 έως € 30.000,00
ΕΠΟΜΕΝΩΣ για χρονικό πλαίσιο υπολογισμού πέντε (5) μηνών [Ιανουάριος 2016 – Μάιος 2016] θα απαιτηθεί ολικό ποσό (€ 30.000,00 × 5 μήνες =) εξ Ευρώ Εκατόν Πενήντα Χιλιάδες (€ 150.000,00).

ΕΠΕΙΔΗ υφίσταται αποδεδειγμένη αναγκαιότητα διασφάλισης της χρηματοδότησης των τακτικών εργασιών συντήρησης του έργου με σκοπό να μην χαθεί η εργασία όλων αυτών των ετών εξαιτίας ενός κενού χρηματοδότησης μέχρι να εκκινήσει ξανά η εισροή κονδυλίων από το νέο πρόγραμμα (ΕΣΠΑ 2014-2020, ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020).
ΕΠΕΙΔΗ είναι αποδεδειγμένο ότι η μη εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης θα οδηγήσει στην αδυναμία παράδοσης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου στο κοινό εντός του Καλοκαιριού του έτους 2016, παρά το γεγονός ότι οι βασικές εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015 κι εκείνο που θα απομένει δεν αποτελεί παρά την αναγκαία προπαίδεια προκειμένου το Θέατρο να καταστεί απόλυτα λειτουργικό.
ΕΠΕΙΔΗ η τοπική κοινωνία έχει γνωρίσει αρκετές ματαιώσεις σε ό,τι αφορά την παράδοση του Θεάτρου στο κοινό και είναι πια πιεστικό το αίτημα έναρξης της λειτουργίας του.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ όπως μεριμνήσετε αρμοδίως για την εξασφάλιση της αναγκαίας ενδιάμεσης χρηματοδότησης ποσού εξ Ευρώ Εκατόν Πενήντα Χιλιάδες (€ 150.000,00) αξιοποιώντας ενδεχομένως διαθέσιμα ενωσιακά (κοινοτικά) κονδύλια με σκοπό να μπορέσουν οι πολίτες της Λάρισας αλλά και ευρύτερα οι φίλοι του Θεάτρου να απολαύσουν εγκαίρως το ασύγκριτης αξίας τούτο πολιτισμικό αγαθό.

Με εκτίμηση
Άννα Βαγενά
βουλ. ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας

Add Comment