Λάκης Λαζόπουλος: «Για μένα ήταν μάθημα οι κουβέντες που άκουσα στην Ελασσόνα»

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΑΝΑΠ. 2 [800x600]

Λόγια καρδιάς και συγκίνηση, ευαισθησίες και μηνύματα αναδείχθηκαν στην ξεχωριστή εκδήλωση ευαισθητοποίησης στην Αναπηρία, χθες το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας.
Η εκδήλωση «Κάνε ένα βήμα…να κάνω εγώ το επόμενο», αν μη τι άλλο, ευαισθητοποίησε τον κόσμο, που σε συνδυασμό και με την παρουσία του Λάκη Λαζόπουλου, παρακολούθησε με έκδηλο ενδιαφέρον την εκδήλωση.
«Οφείλουμε σεβασμό, τιμή και αγάπη στα άτομα με αναπηρία», υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, στην αρχή της εκδήλωσης ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων, ενώ η ψυχολόγος κ. Χρυσούλα Πιτένη, που επιμελήθηκε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στους στόχους της, επικεντρώνοντας και στην προβολή Αμεα, που κατάφεραν να υπερβούν τον φραγμό του σώματος τους, και έχουν διακριθεί σε διάφορους τομείς.
Πιο συγκεκριμένα, ακολούθησαν βιωματικές ομιλίες από την κ. Τζένη Ράπτη(χορεύτρια αγωνιστικού χορού με αναπηρικό αμαξίδιο), κ. Κωσταντίνο Βαζούρα(Παραολυμπιονίκη Tennis με αναπηρικό αμαξίδιο), κ. Χαράλαμπο Βαρυτιμίδη(πρωταθλητή ακοντισμού), κ. Χριστίνα Σαρρή(μαθήτρια Λυκείου με αισθητηριακή αναπηρία).
Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν ο διευθυντής της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας κ. Δημ. Τσιαβές με τους συνεργάτες του κ. Παναγ. Μπαλανίκα και κ. Ευλαμπία Ντούλα και με την παιδική χορωδία της Μουσικής Σχολής Δ.Τσιαβέ.
Ιδιαίτερα συγκινητικές οι στιγμές και ασταμάτητο χειροκρότημα όταν η μαθήτρια Χριστίνα Σαρρή ερμήνευσε με τον Λάκη Λαζόπουλο το τραγούδι «Όταν έχω εσένα»(του Σταμ. Κραουνάκη σε στίχους Λάκη Λαζόπουλου).
[wpg_thumb]
Με τη σειρά του, ο Λάκης Λαζόπουλος έστειλε τα δικά του μηνύματα. «Σταχυολογώντας» από τα όσα είπε:
«Έπρεπε να έρθω στην Ελασσόνα για να δω την σκέψη και την ψυχή της Ελλάδος. Ο καθένας χρειάζεται ένα άλλο άνθρωπο κάθε φορά, οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Αν υπάρχει μια μορφή αναπηρίας, είναι η ψυχική αναπηρία, για αυτούς που δεν έχουν αγάπη για τους συγκεκριμένους. Παίρνεις περισσότερη δύναμη από ανθρώπους που έχουν περάσει δύσκολα, παρά από ανθρώπους που επιφανειακά νοιώθεις πως έχουν όλα τα καλά, αλλά έχουν αυτό το λίγο, αυτό που τους τρώει. Στη χώρα αυτή δεν θα έπρεπε να παρακαλάμε για μία ράμπα, για μία πρόσβαση. Δεν μπορείς να στερείς από κανένα αυτό. Για μένα ήταν μάθημα αυτές οι κουβέντες που άκουσα σ΄ αυτή την αίθουσα. Είπαν αλήθειες οι άνθρωποι. Μέσα στη δυσκολία, μας δυσκολεύουν. Μην μας επιβαρύνετε και άλλο. Φταίμε εμείς που δεν μάθαμε στα παιδιά μας την αλήθεια. Ωραιότερο πράγμα από την αλήθεια δεν υπάρχει.
Μας έκαναν να αισθανθούμε κάπως περίεργα. Αισθάνθηκα πάρα πολύ αδύναμος, βλέποντας αυτούς που έχουν την ψυχική δύναμη να ξεπερνάνε τα πάντα.
Έχω περπατήσει όλα αυτά τα μέρη. Ξέρω τις φωνές, τους ήχους, ξέρω πως μιλάμε. Τα χωριά, η επαρχία, η Θεσσαλία έχει μια δύναμη ψυχής. Μας βοηθάει ο κάμπος να βλέπουμε πιο καθαρά τα πράγματα. Ευχαριστώ την Χρυσούλα Πιτένη, τον δήμαρχο, ευχαριστώ όλους αυτούς που μίλησαν, τους ευχαριστώ για την δύναμη που πήρα σήμερα από τα λόγια τους. Ό,τι μπορώ να κάνω, πάντα θα το κάνω για τα άτομα με αναπηρία!».
Ακολούθησε δράση στο δρόμο με προσομοίωση κινητικής αναπηρίας με αναπηρικά αμαξίδια με εκπαιδευτές τα Αμεα και προσομοίωση αισθητηριακής αναπηρίας(τύφλωσης) την ώρα του δείπνου.

Στη μεστή εκδήλωση έδωσαν το «παρών»: ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, οι βουλευτές κ.κ. Βασ. Κόκκαλης και Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθ. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι, δημοτ. σύμβουλοι, κληρικοί, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Κ. Γεώργ. Μιχαλόπουλος, η πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Στέλλα Μπίζιου, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.

Add Comment