Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Πάμε βιβλιοθήκη με θέμα “Παράθυρο στα επαγγέλματα”

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η Κυριακή 17 Απριλίου ήταν η τελευταία Κυριακή υλοποίησης του προγράμματος «Πάμε βιβλιοθήκη… για ένα παράθυρο στα επαγγέλματα;». Το πρόγραμμα έκλεισε με την παρουσία του κ. Ιωάννη Χουϊνάβα από το αστεροσκοπείο Λάρισας που μας έκανε ένα μαγευτικό «ταξίδι στον ανθισμένο ουρανό». Ξεκινήσαμε από το γεμάτο κρατήρες ετερόφωτο δορυφόρο της γης μας, τη Σελήνη, περάσαμε στον Ήλιο, το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος που είδαμε και με τηλεσκόπιο που στήσαμε στην πλατεία και καταλήξαμε στα αυτόφωτα και πολύχρωμα, όπως μάθαμε, άστρα. Την ομορφιά των άστρων, μας είπε κλείνοντας ο κ. Χουϊνάβας, μπορούμε να την απολαύσουμε με γυμνό οφθαλμό, με κιάλια, με επίγειο ή διαστημικό τηλεσκόπιο και με μη επανδρωμένες αποστολές για περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Όμως την νιώθουμε να αποκαλύπτεται μόνο με τα μάτια της ψυχής μας.
Ο κ. Ιωάννης Χουϊνάβας κατάγεται από το χωριό Νέσσων Λάρισας. Είναι φυσικός και εργάζεται στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας. Το αντικείμενο της εργασίας του περιλαμβάνει την πραγματοποίηση αστρονομικών παρατηρήσεων. Ιδιαίτερα ασχολείται με την παρατήρηση του Ηλίου και την καταγραφή της ηλιακής δραστηριότητας. Επίσης, έχει επιφορτιστεί με την ξενάγηση των επισκεπτών στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας και έχει πραγματοποιήσει πλήθος από αστρονομικές και σεισμολογικές ομιλίες στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολών του β’ ορόφου. Έχει παρακολουθήσει συνέδρια που σχετίζονται με την αστρονομία, όπως και αυτά που διοργανώνουν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και για τα έτη 1999 – 2007 ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΕΦ. Επίσης, είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και της American Association of Variable Star Observers. Είναι παντρεμένος με την κυρία Άννα Παζάρα από τη Βαλανίδα Ελασσόνας και έχουν δύο κόρες τη Βασιλίνα και την Ευαγγελία.
Κι εμείς όμως τελειώνοντας το φετινό μας πρόγραμμα, ζητήσαμε από τα παιδιά και τους γονείς να μας καταθέσουν συναισθήματα και σκέψεις για τα όσα παρακολούθησαν τις εννέα Κυριακές που διήρκεσε το πρόγραμμα. Για μας, τα μέλη της ομάδας, τα λόγια των παιδιών και των γονέων τους αποτελούν εφαλτήριο για τη συνέχιση της προσπάθειας που κάνουμε εδώ και τρία χρόνια ώστε να γίνει η βιβλιοθήκη δημιουργικό εργαστήρι και πόλος έλξης των παιδιών αλλά και όλων των πολιτών της Ελασσόνας.
Ας δούμε κάποια από αυτά που είπαν τα παιδιά:
Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό το πρόγραμμα γιατί μάθαμε καινούργια πράγματα, γνωρίσαμε νέους φίλους και φύγαμε ικανοποιημένοι. Μάθαμε να κάνουμε κατασκευές και στενοχωρήθηκα που φύγαμε.
Μου άρεσε ο Θεόφιλος ο Βιβλιόφιλος και η Θεοφιλία. Πού ήρθε ο τυπογράφος. Θα ήθελα του χρόνου να παίξουμε πολλά παιχνίδια.
Μου άρεσε πολύ ο γιατρός των βιβλίων. Έμαθα να κάνω ένα βιβλίο καλά αλλά έμαθα να το προσέχω για να μη χρειαστεί γιατρό. Όλες οι Κυριακές ήταν πολύ ωραίες και μακάρι να ξαναγίνουν.
[wpg_thumb]
Και κάποια από αυτά που κατέθεσαν οι γονείς:
Θέλω επίσης να πω ότι χαίρομαι που βλέπω τα παιδιά μου ευτυχισμένα, χαρούμενα και δημιουργικά όταν γυρίζουν στο σπίτι. Περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρονιά την έναρξη του προγράμματος..
Ως μαμά είμαι πολύ χαρούμενη που τα παιδιά μου μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να περνάνε όμορφες στιγμές στη βιβλιοθήκη και να μαθαίνουν..Θα ήθελα πολύ να συνεχίσετε.
Ως ομάδα νομίζουμε όμως πως είναι καιρός και η Δημοτική Αρχή να αφουγκραστεί τα μηνύματα των παιδιών και των γονέων και να επανδρώσει τη βιβλιοθήκη με προσωπικό ώστε αυτή να έχει τις πόρτες της πάντα ανοιχτές στους πολίτες της, μικρούς και μεγάλους. Εμείς είμαστε εδώ, θα καταθέτουμε τις ιδέες μας και θα διαθέτουμε το χρόνο μας για την υλοποίησή τους. Ελπίζουμε και ευχόμαστε επίσης να ξεκινήσει άμεσα την αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση της κτιριακής υποδομής της, όπως μας είπε στο ξεκίνημα του προγράμματός μας και μας γέμισε ελπίδες. Και σταδιακά να την εξοπλίσει με νέες εκδόσεις βιβλίων και άλλου έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για να αποτελεί χώρο με πολλαπλές επιρροές και ευκαιρίες στους επισκέπτες της.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Δημοτική Αρχή που παραχώρησε το χώρο και την υλικοτεχνική βοήθεια. Ευχαριστούμε επίσης τους επαγγελματίες που χωρίς αμοιβή αλλά με μεγάλη προθυμία δέχτηκαν να συνεργαστούν μαζί μας και να βρεθούν κοντά σε μας και τα παιδιά. Τέλος ευχαριστούμε τα παιδιά που επέλεγαν τα πρωινά της Κυριακής να μας συντροφεύουν στο χώρο της βιβλιοθήκης και τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας. Ευχόμαστε σε όλους καλό Πάσχα, καλό καλοκαίρι και ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να ξαναβρεθούμε στον ίδιο χώρο αλλά με πολύ καλύτερες συνθήκες.

Η ομάδα εθελοντών «Πάμε βιβλιοθήκη»
Διαμάντη Λαμπρινή
Κολοκυθοπούλου Ιωάννα
Ματούλα Βασιλική
Μπλιούμη Ελένη
Παναγιώτου Ευαγγελία
Σερλέτη Ευθυμία

Add Comment