Μπαργιώτας για αναμονές στα νοσοκομεία, ηλεκτρονική υγεία και φορολόγηση επιδομάτων αναπηρίας

μπαργιωτασ

«Ικανοποιημένος ο Πολάκης από τις αναμονές για ακτινοθεραπείες. Ουδέν νεώτερον για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος»

Αυτή ήταν εν ολίγοις η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, κ. Κώστα Μπαργιώτα, σχετικά με τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπείες και τον κίνδυνο να χαθεί η δωρεά επτά επιταχυντών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Ο βουλευτής περιέγραψε τη ζοφερή πραγματικότητα «Αν η αναμονή για τους καρκινοπαθείς στον «Άγιο Σάββα» φτάνει τους 6 μήνες, στην επαρχία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα χρόνος και πρόσβαση. Τα 2/3 των νοσούντων αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο κέντρο και τις περισσότερες φορές απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα, με πρόσθετο κόστος, παρόλο που τα ιδιωτικά κέντρα αμείβονται από τα Ταμεία στο 100%. Τα στοιχεία λένε ότι τα μηχανήματά ακτινοθεραπείας είναι λίγα. Το δημόσιο έχει μόλις 24 από τα συνολικά 42 της χώρας, έναντι των 60 που χρειάζεται συνολικά η χώρα. Από τα 24 μηχανήματα του δημοσίου, κατά πάγια τακτική, τα 3 δεν λειτουργούν, παρόλο που είναι καινούρια, γιατί δεν έχουν προσωπικό, και τα 12 είναι απαρχαιωμένα και πρακτικά τελειωμένα. Ενδεικτικά, στη Λάρισα, το μηχάνημα που υπάρχει, ο γραμμικός επιταχυντής, είναι πραγματικά αρχαίος και είναι συνήθως χαλασμένος. Μεγάλο ιδιωτικό κέντρο της περιοχής εγκαθιστά ήδη επιταχυντή, ο οποίος θα λειτουργήσει πριν από τον καινούριο επιταχυντή, αν και όταν ολοκληρωθεί η προσφορά του Νιάρχου. Για τη Θεσσαλία, και τα δύο καινούρια μηχανήματα σε καθημερινές δεκάωρες βάρδιες δεν φτάνουν να καλύψουν το κενό που υπάρχει». Ο Αναπληρωτής Υπουργός αρκέστηκε σε γενικόλογη τοποθέτηση, «αραδιάζοντας» για πολλοστή φορά τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ήδη από το 2015. Καμία συγκεκριμένη απάντηση για τα νοσοκομεία της επαρχίας ούτε για το χρόνο ολοκλήρωσης των προσλήψεων.
Σε σχέση με τον κίνδυνο να χαθεί η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ο κ. Μπαργιώτας ανέφερε «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το Ίδρυμα να αποσύρει την προσφορά, συνολικά ενδεχομένως, αν δεν ολοκληρωθούν οι 42 προσλήψεις. Η Αλεξανδρούπολη φαίνεται ότι το χάνει οριστικά, καθώς είναι εκτός κάθε σχεδιασμού κι αυτό έχει μία συμβολική αξία. Υπάρχει ανησυχία και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, κυρίως γιατί οι περισσότερες προσλήψεις είναι επικουρικού προσωπικού που δεν είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν τις προδιαγραφές του Τζονς Χόπκινς, το οποίο είναι ο σύμβουλος του «Νιάρχου» για τη συγκεκριμένη δωρεά. Υπάρχει γενικευμένη προχειρότητα και ένας δονκιχωτισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Υγείας, ο οποίος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε 42 προσλήψεις. Επίσης, για τα υπόλοιπα μηχανήματα- τρία εκ των οποίων καινούρια, πληρωμένα από το ΕΣΠΑ που παραμένουν κλειδωμένα λόγω έλλειψης προσωπικού – χρειάζονται άλλοι 89, σύνολο 131. Κατά την άποψη μου, στις περίφημες προκηρύξεις 4Κ και 5Κ θα έπρεπε να είναι και οι 131 θέσεις για τα μηχανήματα. Αφήστε που 3 εκατομμύρια είναι το ΦΠΑ της δωρεάς του Ιδρύματος, πράγμα που σημαίνει ότι με μία απλή διαίρεση και οι 131 θέσεις που χρειάζονται καλύπτονται για ένα τουλάχιστον χρόνο –αν το δει κανείς μπακαλίστικα- μόνο και μόνο από το έσοδο που θα έχει το Δημόσιο από την προσφορά». Ο Αναπληρωτής Υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει «Δεν θα χαθεί η δωρεά. Θα καλυφθούν οι θέσεις, έτσι όπως πρέπει και όταν πρέπει».

«Ηλεκτρονική Υγεία … με εκτυπώσεις εντύπων και χαρτοκιβώτια στον ΕΟΠΥΥ»

Το θέμα αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Δεκαπέντε μήνες τώρα το Υπουργείο Υγείας εξαγγέλλει απογραφειοκρατικοποίηση, απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών. Στην πράξη, όμως, η πρόοδος σε θέματα ηλεκτρονικής υγείας (e-health), ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των συναλλαγών είναι μηδενική. Σύμφωνα με την παρ. 7α του άρθρου 90 του ν. 4368/2016 οι δαπάνες των παρόχων υγείας, πλην φαρμακοποιών, που πραγματοποιήθηκαν από την 1.1.2016 και υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εκκαθαρίζονται με δειγματοληψία, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αφορά ποσοστό μικρότερο του πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού αριθμού των υποβαλλομένων δικαιολογητικών δαπανών ασφαλισμένων εκάστου παρόχου και κατ’ ελάχιστο αριθμό 10 δικαιολογητικών δαπάνης.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ προς το σύνολο των συμβεβλημένων Παρόχων Υπηρεσιών Υγείας αναφέρεται, μεταξύ άλλων «Οι συμβεβλημένοι πάροχοι, οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν το φυσικό αρχείο των παραστατικών τους στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.), από τον μήνα Μάρτιο 2016 και μετά, ΔΕΝ θα το υποβάλλουν στις κατά τόπους ΠΕ.ΔΙ. Οι Πάροχοι για τις υποβολές του μηνός Μαρτίου οφείλουν να αποστείλουν, με δικά τους έξοδα, το φυσικό αρχείο στην διεύθυνση: Λ. Ειρήνης 54, Πεύκη 15121 (Διεύθυνση Ελέγχου και Εκκαθάρισης ΕΟΠΥΥ), εντός προκαθορισμένου φακέλου ή χαρτοκιβωτίου στο οποίο θα έχει επικολληθεί εξωτερικά το ειδικό έντυπο που εκτυπώνει πλέον το e-ΔΑΠΥ, με κάθε υποβολή λογαριασμών του μήνα». Μάλιστα, δίνονται και αναλυτικές οδηγίες για τις διαστάσεις που πρέπει να έχουν οι φάκελοι και τα χαρτοκιβώτια. Το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό Υγείας πως εννοεί την απογραφειοκρατικοποίηση και την ψηφιοποίηση στο χώρο της υγείας και με ποιο τρόπο «ο ΕΟΠΥΥ γυρίζει σελίδα και εισέρχεται σε μια νέα εποχή», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού, όταν η διαδικασία που ακολουθείται είναι η πλέον χρονοβόρα, κοστοβόρα και γραφειοκρατική.

Τελικά φορολογούνται τα επιδόματα αναπηρίας και πρόνοιας;

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που φορολογούνται τα επιδόματα αναπηρίας και πρόνοιας, μετά τη σύγχυση που έχει προκύψει από την προσυμπλήρωση των ποσών σε άλλο κωδικό στις φορολογικές δηλώσεις, ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Χάρης Θεοχάρης (Β’ Αθηνών).
Σύμφωνα με παλαιότερες εγκυκλίους, τα επιδόματα και βοηθήματα που δίνονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών αναγκών, όπως είναι κατεξοχήν τα επιδόματα αναπηρίας, δεν αποτελούν εισόδημα.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η αναγραφή των εν λόγω ποσών σε συγκεκριμένους κωδικούς αυτούς σημαίνει ότι ενδεχομένως θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα χιλιάδων ατόμων με αναπηρία με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, να χάσουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και να δημιουργηθούν προβλήματα στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για μια άλλη σειρά από παροχές (όπως το ΕΚΑΣ και τα οικογενειακά επιδόματα του εντύπου Α21).
Ρωτούν, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των επιδομάτων αυτών, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει ένας γενικότερος εξορθολογισμός της φορολογικής αντιμετώπισης των επιδομάτων ανάλογα με τη φύση τους και το σκοπό για τον οποίο δίνονται αλλά και οριστική διευθέτηση του ζητήματος του διαχωρισμού των επιδομάτων.

Add Comment