Διαδικασία πιστοποίησης για προϊόντα ΠΟΠ «Αρνάκι – Κατσικάκι Ελασσόνας»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ, 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Του Γιάννη Μουκίδη

Ενημερωτική και σαφώς χρήσιμη ημερίδα με θέμα «Διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» και «Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» θα πραγματοποιήσει στις 2 Νοεμβρίου στην Ελασσόνα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με αφορμή την πρόσφατη καταχώριση των δύο τοπικών προϊόντων στο κοινοτικό μητρώο των Π.Ο.Π. Αυτό έγινε γνωστό σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα  Καραλαριώτου, τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλο και τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Ελασσόνας κ. Αθαν. Στούπα.

Η προαναγγελθείσα εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας, την ΕΑΣ Ελασσόνας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο του Δήμου Ελασσόνας, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής για τις διαδικασίες που προβλέπονται, έτσι ώστε να μπορούν να διαθέσουν στην αγορά τα προϊόντα τους με τις συγκεκριμένες Προστατευόμενες Ονομασίες.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Στην τοποθέτηση του, ο κ. Αγοραστός  ανέφερε: «Η περιοχή της Ελασσόνας έχει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και την πιστοποίηση έτσι ώστε το αρνάκι και το κατσικάκι να είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Από εδώ και πέρα χρειάζεται να ακολουθηθεί μια διαδικασία από τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους ώστε η προστιθέμενη αξία της ονομασίας ΠΟΠ να έλθει ως αμοιβή στο προϊόν τους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Δήμος Ελασσόνας, ξεκινάμε μια σειρά ενημερωτικών επαφών με τους κτηνοτρόφους για να τους εξηγήσουμε αναλυτικά για τον τρόπο με τον οποίο θα ακολουθήσουν τη διαδικασία της πιστοποίησης από εδώ και πέρα. Είναι μια σημαντική διαδικασία, καθώς στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τα προϊόντα ΠΟΠ θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και υψηλότερες τιμές. Έτσι δίδεται η δυνατότητα στην Ελασσόνα να έχει ποιοτικά προϊόντα ΠΟΠ και σαν αιρετή Περιφέρεια θα βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή».

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλαριώτου δήλωσε: «Μέσα από την ένταξή τους  στο μητρώο των Π.Ο.Π., το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας θα βοηθήσουν στην  ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους καταναλωτές να γευθούν πιστοποιημένα προϊόντα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα βρισκόμαστε σε συνεργασία τόσο με το Δήμο, την Ε.Α.Σ.  και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο  Ελασσόνας, ώστε να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια. Μέλημά μας είναι να προωθούμε  δράσεις που στηρίζουν την «υγιή» ανάπτυξη της Ελασσόνας».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Γ. ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος αφού ευχαρίστησε τόσο τον κ. Αγοραστό όσο και την κ. Καραλαριώτου  για την πρωτοβουλία τους ανέφερε τα παρακάτω: « Η βαριά βιομηχανία της επαρχίας μας που είναι η κτηνοτροφία αποκτά ακόμα ένα σημαντικό «όπλο» καθώς πλέον ξεκινάει η διαδικασία της πιστοποίησης που είναι και το τελικό στάδιο. Πλέον κάνουμε πράξη αυτή τη μεγάλη κατάκτηση και με συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου και ΕΑΣ Ελασσόνας θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο σε μια δύσκολη διαδικασία που ολοκληρώνεται μετά από προσπάθεια περίπου 10 ετών».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΑΘ. ΣΤΟΥΠΑΣ
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ελασσόνας Αθ. Στούπας τόνισε: «Η ΕΑΣ Ελασσόνας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους εργάστηκαν αυτά τα δέκα χρόνια για να έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα. Από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε κάθε κτηνοτρόφο που θέλει να ενταχθεί στη διαδικασία, η οποία απαιτεί αυστηρή συμμόρφωση στους κανόνες και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) των ονομασιών «Αρνάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» και «Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» είναι το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας δέκα και πλέον χρόνων, τόσο όλων των τοπικών φορέων του Ν. Λάρισας όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μάλιστα, οι παραπάνω ονομασίες είναι οι πρώτες Ελληνικών προϊόντων που καταχωρίζονται ως ΠΟΠ στην κλάση 1.1. «Νωπά Κρέατα» και η έκδοση μιας τέτοιας απόφασης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι αφορά σε έναν πολύ σημαντικό αριθμό κτηνοτρόφων της περιοχής Ελασσόνας που στηρίζουν την τοπική οικονομία.
Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και εστιάζεται πλέον στην κατεύθυνση της τοποθέτησης στην αγορά των παραπάνω προϊόντων από τους προβατοτρόφους και τους αιγοτρόφους της περιοχής Ελασσόνας με την χρήση των συγκεκριμένων ονομασιών, την ένδειξη ΠΟΠ και τη χρήση του κοινοτικού συμβόλου (όπως προβλέπεται από τις σχετικές Υπουργικές αποφάσεις: ΚΥΑ 261611/07-03-2007 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και τον Κανονισμό του ΟΠΕΓΕΠ – AGROCERT).
Η καταχώριση των ονομασιών «Αρνάκι Ελασσόνας» και «Κατσικάκι Ελασσόνας» στο κοινοτικό μητρώο των ΠΟΠ, θα προωθήσει και θα αναδείξει τα προϊόντα αυτά στις εγχώριες και ξένες αγορές, με συνέπεια τη βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της κατ΄ εξοχήν κτηνοτροφικής περιοχής του Δήμου Ελασσόνας, ενώ παράλληλα θα ικανοποιήσει τους καταναλωτές που θα έχουν πλέον στη διάθεση τους δυο βασικά τρόφιμα πιστοποιημένα, με εγγυήσεις για την προέλευση τους και τον τρόπο παραγωγής τους. Το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας έρχονται να προστεθούν στα ήδη αναγνωρισμένα Π.Ο.Π. τυροκομικά της περιοχής (φέτα, κασέρι, μανούρι) δίνοντας συνολικά μία ουσιαστική ώθηση στην υγιή ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου  κ. Χρ. Λιάπης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Μαμάρα, Χρ.  Σιδερόπουλος, Αθαν. Παιδής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ελασσόνας Αναστ. Αντωνίου και υπηρεσιακά στελέχη της ΕΑΣ και της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Add Comment