Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Απαράδεκτο να μην πληρώνονται οι σπουδαστές ΙΕΚ στην πρακτική τους

ergatiko-kentro-Larisas3-864x400_c

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, καταγγέλλει την απαράδεκτη πολιτική του υπουργείου Παιδείας, με την οποία οι σπουδαστές των δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ, για την χρονιά που διανύουμε, είναι μεν υποχρεωμένοι να κάνουν εξάμηνη πρακτική (960 ώρες;) σε κάποια επιχείρηση ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα στην ειδικότητά τους, αλλά χωρίς να πληρώνονται και χωρίς ασφάλιση για τον κλάδο σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (παρά μόνο για ενδεχόμενο εργατικό ατύχημα στο χώρο της πρακτικής εργασίας).
Και όχι μόνο αυτό. Ταυτόχρονα υποχρηματοδοτεί τα δημόσια ΙΕΚ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει οικονομικά τους σπουδαστές των ΙΕΚ με την πληρωμή κανονικού εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστικό, υπεραστικό ΚΤΕΛ, ΟΣΕ), αφού δεν τους χορηγεί πάσο και τους υποχρεώνει να αγοράζουν τα αναλώσιμα για την εκπαιδευτική διαδικασία και για την προμήθεια των σημειώσεων, που όλα αυτά θα έπρεπε να ήταν δωρεάν από το κράτος. Ταυτόχρονα έχει απλήρωτους τους εκπαιδευτικούς επι μήνες, αλλά και σπουδαστές για πρακτική προηγούμενων ετών (2011).
Δηλαδή το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γενικότερα, πρωτοστατεί στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στην εξασφάλιση τζάμπα εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις για ένα εξάμηνο, αλλά και στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις εργατικές-λαικές οικογένειες που βιώνουν την τεράστια ανεργία που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικές διαχείρισής του, τις μεγάλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, αγροτικό εισόδημα, της άγριας φοροληστείας και συνολικά των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζει, όπως και οι προηγούμενες.
Είναι πρόκληση για τα παιδιά των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, την ίδια ώρα που έρχονται αντιμέτωπα με την ανεργία και την ανασφάλεια, που πασχίζουν για να μορφωθούν, η κυβέρνηση να δίνει δις. ευρώ στις τράπεζες και στους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη να επιβάλει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία των σπουδαστών των ΙΕΚ, να μην εξασφαλίζει την πλήρη χρηματοδότηση των δημοσίων ΙΕΚ, την δωρεάν εκπαίδευση, να έχει απλήρωτους εκπαιδευτικούς.

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, αξιώνει από το υπουργείο παιδείας και από την κυβέρνηση:
Την άμεση εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
Την άμεση κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία-πρακτική των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ.
Να υπάρξει νέα απόφαση, που θα προβλέπει την αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ (δημόσιων, ιδιωτικών) με τον βασικό μισθό, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της εργασίας-πρακτικής και για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη (συντάξιμος χρόνος, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
Άμεση πληρωμή όλων των εκπαιδευτικών που τους οφείλονται δεδουλευμένα και των χρημάτων της πρακτικής προηγούμενων περιόδων σε όσους σπουδαστές οφείλονται.
Σύγχρονα εργαστήρια, υποδομές, βιβλία και προγράμματα κατάρτισης.
Να δίνονται δωρεάν από το υπουργείο παιδείας, όλα τα αναλώσιμα, υλικά, σημειώσεις στους σπουδαστές.
Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλους τους σπουδαστές.
Δωρεάν στέγαση για όσους βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους.
Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και για την επόμενη χρονιά να ξεκινήσει από τώρα η προετοιμασία και όχι όπως έγινε για την τρέχουσα χρονιά που καθυστέρησαν πάνω από 1 μήνα να ξεκινήσουν.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αυτόν το μήνα, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την απόλυση των 147 εργαζομένων της ΕΑΣ Λάρισας, που ήρθε με το κλείσιμό της. Όμως ακόμα να πληρωθούν το μεγαλύτερο ποσό που αντιστοιχεί στα δεδουλευμένα και στις αποζημιώσεις τους οι απολυμένοι.
Και αντι η κυβέρνηση και το ελληνικό δημόσιο, να παρέμβουν για την επίσπευση της διαδικασίας εξόφλησης των οφειλόμενων προς τους απολυμένους, από τα έσοδα ενοικίασης ή πώλησης περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, μπλόκαραν τον λογαριασμό εκκαθάρισης στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να μην μπορούν να παίρνουν χρήματα οι απολυμένοι.
Το ΕΚΝΛ, καταγγέλλοντας αυτή την απαράδεκτη πρακτική του δημοσίου, αξιώνει:
Να ξεμπλοκαριστεί άμεσα από το ελληνικό δημόσιο ο λογαριασμός εκκαθάρισης στην Εθνική Τράπεζα, που κατατίθενται χρήματα από πώληση ή ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας.
Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων και αποζημιώσεων στους απολυμένους εργαζόμενους, είτε από την πώληση, είτε από την ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ.
Να επισπευσθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της επιχείρησης και ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της.

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και τα φτωχά λαικά στρώματα, βιώνουν τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, η κυβέρνηση με τις ελλείψεις και προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια υγεία, λόγω της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησής της, σπρώχνει όλο και περισσότερους στους ιδιώτες της υγείας, πληρώνοντας περισσότερα για την υγεία τους ή με κίνδυνο να χειροτερέψει η υγεία τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Πριν λίγοι καιρό δημοσιεύτηκε ότι δεν μπορούν να γίνουν κολονοσκοπήσεις στα νοσοκομεία της πόλης μας, άλλοτε δεν λειτουργούν στεφανιογράφου, αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι και τόσα άλλα προβλήματα και ελλείψεις σε εξοπλισμό, προσωπικό, αναλώσιμα, που οδηγούν τους ασθενείς στους ιδιώτες.
Τώρα για παράδειγμα, ασθενής στο Ν. Λάρισας, που έχει πρόβλημα οφθαλμολογικό και χρειάζεται επέμβαση, κινδυνεύει σοβαρά η όραση του, αφού στο ΓΝΛ υπάρχει πρόβλημα και δεν γίνονται επεμβάσεις αυτό το διάστημα, αλλά επιπλέον τα ραντεβού είναι κλεισμένα έως τέλος του Οκτώβρη, στο δε ΠΠΝΛ είναι μέχρι και τον Ιούλη.
Η άλλη επιλογή είναι να πάει σε ιδιώτη μέσω του ΕΟΠΥΥ και να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό ή αν δεν έχει ασφάλιση, να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, που είναι το πιθανότερο, είναι αναγκασμένος να περιμένει επι μήνες με όποιον κίνδυνο για την υγεία του.
Την ίδια ώρα, όμως δις. ευρώ κρατικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, διοχετεύονται σε τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας και γενικότερα. Γι’ αυτούς ψηφίζουν τα βάρβαρα μέτρα, γι’ αυτούς βιάζονται να κλείσουν την συμφωνία με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, για να τους εξασφαλίσουν νέα προνόμια και στήριξη.
Η υγεία και οι ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών λαικών στρωμάτων, δεν μπορεί να συνεχίσει να θυσιάζονται για τα κέρδη των λίγων. Το ΕΚΝΛ, καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, να διεκδικήσουν οργανωμένα και αγωνιστικά, να μπει ένα τέρμα σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Να διεκδικήσουμε από κοινού:
Άμεση γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, από τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των δημόσιων Νοσοκομείων, Κ.Υ, ΕΟΠΥΥ.
Άμεση κάλυψη των αναγκών στα Νοσοκομεία και Κ.Υ, όλων των ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με την πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού.
Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, ώστε να μην αναβάλλονται χειρουργεία, εξετάσεις, νοσηλεία, να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες δωρεάν σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλους, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
Κατάργηση κάθε χαρατσιού και κάθε πληρωμής στην Υγεία, στο φάρμακο και στις εξετάσεις, να διαγραφούν τα χρέη όλων των ασθενών, πλήρης ανάπτυξη των κλινικών που υπολειτουργούν ή είναι κλειστές στα Νοσοκομεία, των Κ.Υ και των πολυατρείων του ΕΟΠΥΥ.
Η Διοίκηση

Add Comment