ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας αναδεικνύει με ερώτησή του ο Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Η ιδεοληψία της κυβέρνησης είναι τέτοια που προτιμά να μην ολοκληρώνει μεγάλα έργα που θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για την περιοχή, όπως για παράδειγμα της Μεσοχώρας, που χρειάζεται ελάχιστες παρεμβάσεις. Για την ακρίβεια, απομένει μόνον η υπογραφή της ΑΕΠΟ από τον κ. Σκουρλέτη. Είναι ακατανόητη η εμμονή του Υπουργού να μην υπογράφει την ΑΕΠΟ, παρότι έχει δεσμευθεί, ώστε να μπει το έργο στην τελική ευθεία, και ενώ η ΔΕΗ έχει εκφραστεί θετικά για την ολοκλήρωση του και το ΣτΕ το έχει ξεχωρίσει από την εκτροπή του Αχελώου.
Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να αιτιολογήσουν την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει τα έργα χαρακτηρίζοντάς τα «φαραωνικά» και τασσόμενοι υπέρ μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων και παρεμβάσεων. Όμως, και αυτά τα έργα παραμένουν παγωμένα. Χαρακτηριστικό είναι το φράγμα του Αγιονερίου στην περιοχή της Ελασσόνας, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2000 και σταμάτησε εν μέσω δικαστικής διαμάχης και προβλημάτων στην χρηματοδότηση το 2006. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη δαπανηθεί 10 εκατομμύρια ευρώ με αλλεπάλληλες αποτυχημένες εργολαβίες και προσπάθειες ένταξης σε Πλαίσια Στήριξης, από το Β’ ΚΠΣ όπου εντάχθηκε αρχικά, μέχρι το «Απόστολος Μπαλτατζής» και την προηγούμενη περίοδο του ΕΣΠΑ, όπου δεν κατάφερε τελικά να ενταχθεί. Το εν λόγω έργο θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρδευση 25.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Ελασσόνας, εναλλακτικά δε στην ύδρευση της Λάρισας, η οποία αυτή τη στιγμή καλύπτει τις ανάγκες της σε νερό από γεωτρήσεις.
Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το σχέδιο της για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και για άλλα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είτε σε επίπεδο φυσικού αντικειμένου είτε σε επίπεδο μελετών. Ειδικότερα για την περιοχή της Λάρισας υπάρχουν προμελέτες με θέσεις για 23 φράγματα και 4 πεδινούς ταμιευτήρες που θα πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν, καθώς θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική. Το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, για να συνεχιστεί το ημιτελές φράγμα στο Αγιονέρι Ελασσόνας και εάν σκοπεύει να προβεί σε τροποποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων (ΦΕΚ 2561 Β/2014), που προβλέπει μεταφορά 250 εκ. m3 νερού ετησίως από τον Αχελώο προς την λεκάνη απορροής του Πηνειού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Θεσσαλίας».

Η περιοχή της Θεσσαλίας διαθέτει δυο λεκάνες υδατικών πόρων: του Πηνειού και του Άνω Αχελώου, οι οποίες βρίσκονται σε άνιση θέση από πλευράς υδατικού δυναμικού, καθώς του Πηνειού είναι ελλειμματική και του Αχελώου πλεονασματική. Η ελλειμματικότητα της λεκάνης του Πηνειού, μαζί με την υπεράντληση των υπογείων λεκανών που παρατηρείται σε όλο το Θεσσαλικό κάμπο, έχει οδηγήσει σε αγροτικές καλλιέργειες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, αλλά και περιβαλλοντική υποβάθμιση της Θεσσαλίας. Το πρόβλημα επιτείνει η ανεπάρκεια ικανού αριθμού μικρών έργων, όπως φραγμάτων, που και τα υπόγεια ύδατα θα μπορούσαν να εμπλουτίζουν, αλλά και να μην κατασπαταλούν τα μη – ανανεώσιμα υπόγεια νερά.
Δυστυχώς, η πλειονότητα των χρηματικών πόρων και της πολιτικής επιχειρηματολογίας αναλώθηκε στην εκτροπή του Αχελώου, που μετά από χρόνια ατέρμονων διαμαχών σε όλα τα επίπεδα, δείχνει να έχει παγώσει. Η ιδεοληψία της κυβέρνησης είναι τέτοια που προτιμά να μην ολοκληρώνει μεγάλα έργα που θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για την περιοχή, όπως για παράδειγμα της Μεσοχώρας, που χρειάζεται ελάχιστες παρεμβάσεις, για να ολοκληρωθεί. Για την ακρίβεια, απομένει μόνον η υπογραφή της ΑΕΠΟ από τον κ. Σκουρλέτη. Είναι ακατανόητη η εμμονή του Υπουργού να μην υπογράφει την ΑΕΠΟ, παρότι έχει δεσμευθεί, ώστε να μπει το έργο στην τελική ευθεία, και ενώ η ΔΕΗ έχει εκφραστεί θετικά για την ολοκλήρωση του και το ΣτΕ το έχει ξεχωρίσει από την εκτροπή του Αχελώου.
Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να αιτιολογήσουν την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει τα έργα χαρακτηρίζοντάς τα «φαραωνικά» και τασσόμενοι υπέρ μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων και παρεμβάσεων. Όμως, την ίδια στιγμή, κάποια μικρά έργα και φράγματα παραμένουν παγωμένα. Τέτοιο έργο είναι το φράγμα Αγιονερίου στην περιοχή της Ελασσόνας, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2000 και σταμάτησε το 2006 εν μέσω δικαστικής διαμάχης και προβλημάτων στην χρηματοδότηση. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη δαπανηθεί 10 εκατομμύρια ευρώ με αλλεπάλληλες αποτυχημένες εργολαβίες και προσπάθειες ένταξης σε Πλαίσια Στήριξης, από το Β’ ΚΠΣ όπου εντάχθηκε αρχικά, μέχρι το «Απόστολος Μπαλτατζής» και την προηγούμενη περίοδο του ΕΣΠΑ, όπου δεν κατάφερε τελικά να ενταχθεί. Το εν λόγω έργο θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρδευση 25.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Ελασσόνας, εναλλακτικά δε στην ύδρευση της Λάρισας, η οποία αυτή τη στιγμή καλύπτει τις ανάγκες της σε νερό από γεωτρήσεις.
Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια ποιο είναι το σχέδιο της για το συγκεκριμένο έργο – που είναι σχεδόν ολοκληρωμένο – αλλά και για άλλα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είτε σε επίπεδο φυσικού αντικειμένου είτε σε επίπεδο μελετών. Υπάρχουν προμελέτες με θέσεις για 23 φράγματα και 4 πεδινούς ταμιευτήρες στον Ν. Λάρισας που θα πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν.

Επειδή έργα για τα οποία έχουν δαπανηθεί χρήματα των ελλήνων και ευρωπαίων φορολογουμένων δεν πρέπει να χαθούν,
Επειδή η βιώσιμη διαχείριση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων είναι επιτακτική ανάγκη, εάν θέλουμε ο αγροτικός τομέας να έχει βιώσιμο μέλλον,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Με δεδομένη την θετική στάση της κυβέρνησης για μικρά φράγματα και υδροηλεκτρικά έργα, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση, για να συνεχιστεί το ημιτελές φράγμα στο Αγιονέρι Ελασσόνας;
2.Σκοπεύετε να προβείτε σε τροποποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων (ΦΕΚ 2561 Β/2014), που προβλέπει μεταφορά 250εκ. m3 νερού ετησίως από τον Αχελώο προς την λεκάνη απορροής του Πηνειού; Εάν ναι, ποια είναι η στρατηγική σας, ώστε να υπάρχει υδατική επάρκεια για την κάλυψη των αγροτικών δραστηριοτήτων στην εν λόγω λεκάνη;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ – ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΟΛΥΜΗΝΕΣ ΑΝΑΜΟΝΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

«Ο Πολάκης δεν απαντά, να δώσει απαντήσεις ο Πρωθυπουργός»

Για το μείζον και κατεπείγον θέμα των πολύμηνων αναμονών ασθενών για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί χθες (07/04) επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του Ποταμιού και Υπεύθυνου του Τομέα Υγείας του κινήματος, κ. Κώστα Μπαργιώτα. Για πολλοστή φορά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης, δήλωσε κώλυμα. Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνείται συστηματικά να απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις, απαξιώνοντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Μάλιστα, για το θέμα ο κ. Μπαργιώτας είχε απευθύνει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής (αριθμ. πρωτ. 146, 15/01/2016), χωρίς ανταπόκριση.
Τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κωφεύει, ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες και ο τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος. Ειδικά στην επαρχία η κατάσταση είναι τραγική και οι ελλείψεις τεράστιες. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. Τα 14 από αυτά είναι πεπαλαιωμένα, παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες ή δεν υποστηρίζονται πλέον από τις εταιρίες. Από την ολιγωρία του Υπουργείου κινδυνεύει και η μεγάλη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους 16 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την προμήθεια 7 γραμμικών επιταχυντών σε ισάριθμα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς για να προχωρήσει, το ίδρυμα έχει εύλογα θέσει ως μοναδικό όρο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως προσλήψεις κλπ., ώστε να λειτουργήσουν πλήρως.
Το Υπουργείο υπόσχεται και πάλι προσλήψεις, απαντώντας σε πρόσφατη επιστολή του ΙΣΑ (28/03/2016). Ωστόσο, ανακοινώνονται 11 προσλήψεις σε 6 νοσοκομεία που δεν έχουν ακτινοθεραπευτικά τμήματα, ενώ δεν έχουν συμπεριληφθεί νοσοκομεία της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα. Επειδή οι διαρκείς υπουργικές εξαγγελίες για προσλήψεις στο ΕΣΥ συνιστούν δηλώσεις προθέσεων, αλλά per se δεν λύνουν το πρόβλημα, το Ποτάμι ζητά απαντήσεις πλέον από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί ήδη από το 2015 (4Κ, ΦΕΚ 5/15-10-2015 και 5Κ, ΦΕΚ 6/27-10-2015); Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των νοσοκομείων που θα στελεχωθούν με πρόσθετο προσωπικό; Στα νοσοκομεία της επαρχίας δεν υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες; Με ποια λογική προκηρύσσονται θέσεις σε νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχουν ακτινοθεραπευτικά τμήματα; Έχουν δρομολογηθεί οι 42 απαραίτητες προσλήψεις για την υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»; Εάν ναι, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι τέλος Ιουνίου, που είναι η καταληκτική προθεσμία;

Θέματα #Ελασσόνα #Μπαργιώτας #ποτάμι #ΥΔΑΤΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ #ΦΡΑΓΜΑ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ