Τιμή στον Ελασσονίτη δωρητή Αντώνη Κύρκο από το Δήμο Ελασσόνας

«Έδειξε τον δρόμο της προσφοράς και της αλληλεγγύης στο κοινωνικό σύνολο»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΚΥΡΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ [800x600]

Με μια λιτή εκδήλωση γεμάτη μηνύματα, λίγο μετά τις εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου, ο Δήμος Ελασσόνας τίμησε τον Ελασσονίτη δωρητή Αντώνη Κύρκο, που «έφυγε» από τη ζωή στις 30 Απριλίου του 2014, φροντίζοντας να δωρίσει στον Δήμο Ελασσόνας και συγκεκριμένα στον Οργανισμό Μέριμνας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ελασσόνας(Ο.Μ.Κ.Α.Δ.Ε.) κατάστημα του εμβαδού 154 τ.μ., στο κέντρο της Ελασσόνας, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται η Εθνική Τράπεζα Ελασσόνας! Η χειρονομία – δωρεά του Ελασσονίτη προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση και δεν πέρασε απαρατήρητη, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ανακοινώθηκε επίσημα η δωρεά έγινε λόγος για «δωρεά μεγάλης αξίας και πρωτόγνωρη για τον Δήμο Ελασσόνας».
Αρχικά, έξω από το δωρηθέν ακίνητο, τελέσθηκε από τον σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του δωρητή Αντ. Κύρκου και στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας, σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος δωρητή.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου υπογράμμισε:
«Βρισκόμαστε σήμερα στον χώρο αυτό για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που με την πράξη του έδειξε τον δρόμο της προσφοράς και της αλληλεγγύης στο κοινωνικό σύνολο, επιτυγχάνοντας έτσι την μνημόνευση του ονόματός του μετά θάνατον, κάτι όχι σύνηθες για τους περισσότερους.
[wpg_thumb]
Ο Αντώνης Κύρκος, επίλεκτο μέλος της Ελασσονίτικης κοινωνίας, ευπατρίδης και αγωνιστής, μέλος της Εθνικής Αντίστασης στην ομάδα πόλεως, άνθρωπος της προσφοράς, έκανε όσα ήθελε χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δώρισε το κτίριο αυτό στον δήμο Ελασσόνας, έζησε και την ζωή του: πράττοντας αυτό που θεωρούσε ο ίδιος πρέπον και υπεύθυνο.
Η σημερινή μέρα προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα. Είναι από τη μια ο εορτασμός της επετείου της μεγάλης επανάστασης του 1821 που στέλνει μήνυμα εθνικής ενότητας, πάλης για τα δίκαια του λαού μας, ομοψυχίας και υψηλού αγωνιστικού φρονήματος. Είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Προστάτιδας του λαού και της πίστης μας, κρίκος συνδετικός ανάμεσα στις προαιώνιες παραδόσεις μας και στο μέλλον. Είναι όμως σήμερα, για μας εδώ στην Ελασσόνα, και η αναγνώριση μιας πράξης που στέλνει τα δικά της μηνύματα, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη για όλους μας περίοδο.
Από την πρώτη μέρα που όλοι εσείς μου κάνατε την τιμή να εμπιστευτείτε το τιμόνι του δήμου στα χέρια μου κατέθεσα ως ταυτότητα της σκέψης μου πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της μικρής μας κοινωνίας, αν πραγματικά θέλουμε να πάμε τον τόπο μας ένα βήμα πιο μπροστά.
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Αυτά που έχουμε μπροστά μας είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αν υπάρχει ένα δρόμος ασφαλείας που μπορούμε να βαδίσουμε όλοι μαζί, αυτός είναι της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και του αμοιβαίου σεβασμού. Τα στοιχεία αυτά περικλείονται και στην πράξη του Αντώνη Κύρκου. Κανένα άψυχο αντικείμενο, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν μπορεί να δώσει επιπλέον προστιθέμενη αξία, αν δεν χρησιμοποιηθεί για το κοινό καλό. Και αυτό ακριβώς κατάφερε με την ενέργειά του ο Αντώνης Κύρκος.
Οφείλω, με τη σημερινή ευκαιρία, να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους τους συμπολίτες μας που διέθεσαν χώρους στην δημοτική αρχή για δωρεάν πάρκινγκ, βοηθώντας μας ουσιαστικά να αρχίσουμε την υλοποίηση τους σχεδίου μας για μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα στον κεντρικό της ιστό.
Οι πράξεις αυτές κινούνται στο ίδιο πνεύμα που άφησε παρακαταθήκη ο Αντώνης Κύρκος. Αν λοιπόν μπορώ κάτι να ευχηθώ σήμερα, είναι η πράξη αυτή να βρει μιμητές ώστε όλα να γίνουν καλύτερα, τόσο για μας, μα πολύ περισσότερο για τις γενιές που έρχονται.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι Χρόνια Πολλά».

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αντώνη Κύρκο, έδωσαν το «παρών»:

Οι βουλευτές κ.κ. Κων. Μπαργιώτας και Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Αναστ. Γκατζιούρας, Νικ. Γκουτζουρέλας, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο αντισμήναρχος του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας κ. Παναγ. Δοροδοκίδης, ο φρούραρχος Ελασσόνας κ. Ιωάν. Τσιλοφίτης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Ο.Μ.Κ.Α.Δ.Ε. κ. Νικ. Τσιμπόλης, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος και Ελευθ. Κυριακού, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, η πρόεδρος του Τ.Σ. Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, εκπρόσωποι φορέων και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

Add Comment