Ανακοινώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για αγρότες και συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας

ampelia [800x600]

Διαχείριση αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος 2016

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) Π.Ε. Λάρισας σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με την με αρ. 1012/21063/18-2-2016 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 485Β), οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr), αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου από 1η Μαρτίου 2016 έως 15 Απριλίου 2016.
Η με αρ. 1012/21063/18-2-2016 Υ.Α. (ΦΕΚ 485Β) και οδηγίες σχετικά με την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (www.thessaly.gov.gr), ακολουθώντας τις επιλογές: «Ενημέρωση», «Γεωργικά θέματα», «Π.Ε. Λάρισας» και τέλος «Ενημέρωση», με ελεύθερη πρόσβαση.

Επιθεωρήσεις Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, ενημερώνει τους αγρότες της Π.Ε. Λάρισας, που διαθέτουν εξοπλισμό εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων(ψεκαστικά μηχανήματα) τα παρακάτω:
Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν.4036/2012 όλοι οι αγρότες που διαθέτουν εξοπλισμό εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων(ψεκαστικά μηχανήματα) υποχρεούνται μέχρι 26 Νοεμβρίου 2016 να κάνουν τουλάχιστον μία επιθεώρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ψεκαστικό).
Οι επιθεωρήσεις θα γίνονται από εξουσιοδοτημένους από την υπηρεσία μας Σταθμούς Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων. Τους εξουσιοδοτημένους Σταθμούς Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων από την Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας και Κτην/κής Π.Ε. Λάρισας θα τους βρείτε στο SITE της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ιστοσελίδα www.thessaly.gov.gr (Ενημέρωση-Γεωργικά Θέματα) από την οποία μπορείτε να ενημερωθείτε. Η κατάσταση αυτή θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τις νέες εξουσιοδοτήσεις.

Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2016-2017.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, σε εφαρμογή της με αρ. 3714/110476/4-9-2014 ΚΥΑ (2443Β), ενημερώνει του παραγωγούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2016-2017 ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως 15 Μαΐου 2015 στα κατά τόπους γραφεία της Υπηρεσίας.
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν δικαιώματα φύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της με αρ. 3714/110476/4-9-2014 ΚΥΑ (2443Β), οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα είναι η ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων με επαναφύτευση ή επανεμβολιασμό και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης τους (υποστύλωση), εφόσον συνδέονται με τους στόχους του προγράμματος. Δεν καλύπτεται η ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής δηλαδή η αναφύτευση μη παραγωγικών αμπελώνων.
Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμέτοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στο ένα στρέμμα. Δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο πρόγραμμα παραγωγοί που έχουν ενταχθεί τις τελευταίες δύο περιόδους εφαρμογής (2014-15 & 2015-16) και αμπελοτεμάχια που έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση κατά τις δέκα προηγούμενες οικονομικές περιόδους. Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον οκτώ ετών από το οικονομικό έτος πληρωμής. Τονίζεται ότι τα αμπέλια με σουλτανίνα δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να μετατραπούν σε οινάμπελα. Τέλος γίνεται σαφές ότι η έγκριση και η ένταξη στο πρόγραμμα των επιλέξιμων αιτήσεων και εκτάσεων ακολουθεί την Υπουργική Απόφαση κατανομής των διαθέσιμων κονδυλίων του αρμόδιου υπουργείου.
Για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία ή στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (αρχική σελίδα: www.thessaly.gov.gr → ενημέρωση → γεωργικά θέματα → ενημέρωση).

Συγκέντρωση ειδών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους πρόσφυγες και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης προς ευπαθείς ομάδες, αναλαμβάνει δράσεις στήριξης και συνδρομής στηρίζοντας τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται το τελευταίο διάστημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και λαμβάνει μέριμνα, προετοιμαζόμενη και για την αντιμετώπιση αναγκών, που ενδεχομένως να προκύψουν, από νέες τυχόν αφίξεις στην περιοχή μας.
Παράλληλες δράσεις αναλαμβάνονται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και δεν θα περιορίζονται μόνο στον προσφυγικό πληθυσμό, αλλά θα επεκταθούν στο σύνολο των ευπαθών ομάδων της περιοχής μας, με τις ήδη υλοποιούμενες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φτώχειας και με την γενικότερη κοινωνική στήριξη κάθε πολίτη που έχει ανάγκη. Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, καλούνται όλοι/ες οι Θεσσαλοί πολίτες που έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν:
είδη ένδυσης και υπόδησης, είτε καινούργια, είτε χρησιμοποιημένα, αλλά θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και καθαρά
είδη ατομικής υγιεινής για παιδιά, γυναίκες και βρέφη (μωρομάντηλα, πάνες, σερβιέτες, σαπούνι, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, χαρτί υγείας, κλπ)
κουβέρτες, υπνόσακοι, κλινοσκεπάσματα

Η παραλαβή των ειδών θα γίνεται στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Πρώην Νομαρχιακό μέγαρο) Πλ. Ρήγα Φεραίου Παπαναστασίου και Βελή, στο ισόγειο της αριστερής πτέρυγας, δίπλα από το ΚΕΠ. Ώρες παραλαβής από 8.00 έως 20.00. τις εργάσιμες ημέρες, Δευτέρα έως Παρασκευή, με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες στην Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Θεσσαλίας στα τηλ. 2413506280-1 (πρωί) και 2413506293 (απόγευμα) 2413506228 (πρωί-απόγευμα).

Ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνιακούς κ.α.) για τα νέα δεδομένα σχετικά με την Xylella fastidiosa:

Ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa έχει μολύνει έως σήμερα περίπου 1,1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα (10% στου συνόλου) στην περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία, ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε και στη Γαλλία. Στην Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου, όμως η διαπίστωση της παρουσίας του σε χώρες της Ε.Ε. οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην λήψη προληπτικών μέτρων (Εκτελεστική Απόφαση 2015/789/ΕΕ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) για να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσής του.

Με την απόφαση αυτή προβλέπονται μια σειρά αυστηρών μέτρων με εφαρμογή τόσο στη διακίνηση φυτών που μπορεί να είναι ξενιστές του οργανισμού και στην εισαγωγή φυτών ξενιστών από τρίτες χώρες στις οποίες έχει διαπιστωθεί η παρουσία του.

Η Xylella fastidiosa με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελαιοκαλλιέργειας και του αγροτικού οικοσυστήματος της Ελλάδας κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου. Η εγκατάστασή του στη χώρα μας θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες και τεράστιες επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα και τον τουρισμό της.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά, καθώς το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.
Στην Ιταλία έρευνες έδειξαν ότι τα συμπτωματικά ελαιόδενδρα είχαν προσβληθεί από ένα σύμπλοκο παθογόνων: X. fastidiosa, διάφορα είδη μυκήτων που ανήκουν στα γένη Phaeoacremonium and Phaemoniella, και το λεπιδόπτερο Zeuzera pyrina, και η ασθένεια ονομάστηκε «Σύμπλοκο της ταχείας αποξήρανσης της ελιάς».

Πληροφορίες για τα συμπτώματα καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει το έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: www.bpi.gr > ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ > Επισκοπήσεις > Κατευθυντήριες Οδηγίες Μακροσκοπικών Ελέγχων> Βακτήρια/Φυτοπλάσματα>ΟΔΗΓΙΕΣ Xylella fastidiosa

Η Υπηρεσία μας έχει αναρτήσει κατάλογο των φυτών ξενιστών του οργανισμού στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας:
www.thessaly.gov.gr>Ενημέρωση>Γεωργικά Θέματα>2016>ΠΕ Λάρισας>Ενημέρωση> Φυτά ξενιστές ευπαθή στον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa (15/2/2016)

Λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα μας, παρακαλούμε τους υπόχρεους να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας:

– Κατά την εισαγωγή φυτών στις φύτευση στη χώρα στις, από χώρες στις οποίες έχει γνωστοποιηθεί η παρουσία του, προκειμένου να διενεργηθούν οι επίσημοι έλεγχοι.
– Στην περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα (σε φυτά προς φύτευση στα φυτώρια και κατά τη διακίνησή τους, καθώς επίσης και στους οπωρώνες) όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Υπενθυμίζουμε ότι οι σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ. 365/2002-ΦΕΚ 307Α) οι υπόχρεοι οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια αρχή (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων ή κάθε άλλη ανωμαλία που αφορά τα φυτά.
Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (τηλέφωνα: 2413 511110, 511119, 511181).

Add Comment