Το «τσίκνισαν» δεόντως και οι Ελασσονίτες

Του Γιάννη Μουκίδη

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2016

Το «τσίκνισαν» δεόντως οι Ελασσονίτες και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και εφέτος, παρά τα «καμώματα» του καιρού, που…δεν θύμισε Άνοιξη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν αρχίσει να ανάβουν οι φωτιές και τα κάρβουνα, σε γειτονιές, έξω από καταστήματα της αγοράς και όχι μόνο, σε πλατείες, σε υπαίθριους χώρους. Τα σουβλάκια, τα λουκάνικα, τα κρεατικά, είχαν την τιμητική τους. Και όλα αυτά με τη συνοδεία ντόπιου κρασιού και τσίπουρου και βέβαια μουσικής. Η «τσίκνα» και η μυρωδιά του ψησίματος των κρεάτων απλώθηκαν για τα καλά στο ουρανό της περιοχής.
Η δύσκολη καθημερινότητα και τα προβλήματα που δεν έχουν τελειωμό…πέρασαν για λίγες ώρες στο περιθώριο και ο κόσμος φρόντισε να το χαρεί.
Στην κεντρική πλατεία, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 4.30 το απόγευμα, ο Δήμος Ελασσόνας διοργάνωσε την εκδήλωση της Τσικνοπέμπτης, εκεί όπου δεκάδες Ελασσονίτες γεύθηκαν τα κρεατικά και το κρασί(…όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας), αντάλλαξαν ευχές για «καλή Σαρακοστή», υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του Γιάννη Ζιάκου, ενώ αρκετοί μερακλήδες χόρεψαν και γλέντησαν. Εκεί, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι, οι υπάλληλοι του Δήμου, φορείς και σύλλογοι της περιοχής. Ανάλογες εικόνες στην πλατεία του Βαροσίου, στα στέκια και στα μπαράκια της περιοχής, έως αργά το βράδυ.
[wpg_thumb]
Πάντως, αξίζει να θυμίσουμε, πως η παράδοση της Εκκλησίας λέει πως στην Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, είτε κρέας είναι αυτό, είτε κρασί. Για να μας θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Ανάστασης που πλησιάζει! Είναι μια ημέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν το Πάσχα, προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια στο να βιώσει ο καθένας τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Add Comment