Μπαργιώτας για την κατάσταση στα νοσοκομεία Λάρισας, Erasmus+, τιμές φαρμάκων

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Είμαστε το μοναδικό κράτος, που ακόμη βάζουμε γιατρούς να διοικούν τα νοσοκομεία»

«Ακολουθήθηκε ξανά η γνωστή διαδικασία του παλιού καλού πελατειακού κράτους, που επιλέγει στελέχη μέσα από τον κομματικό στρατό, χωρίς διαφάνεια, χωρίς προκηρύξεις και χωρίς καμία τεχνοκρατική υποστήριξη». Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε την παρέμβαση του στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα την ακρόαση των προτεινόμενων διοικητριών της 2ης και 7ης ΥΠΕ, ο Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Ο κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε στην προσχηματική διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο κατά τον ορισμό των δυο διοικητριών. Απόδειξη της αναποτελεσματικότητας του τρόπου που επιλέγονται οι διοικητές είναι το γεγονός ότι «σε λιγότερο από ένα χρόνο, καλούμαστε να αλλάξουμε τους δύο από τους επτά, γιατί ο ένας αναβαθμίστηκε κομματικά και δημιούργησε έξι μήνες κενό στην Κρήτη. Ένα σύστημα που παράγει διοικητές με τον τρόπο αυτό, παράγει αποτυχίες. Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, δεν περιέχει καμία προσωπική ευθύνη για κανέναν. Το σύστημα είναι φαύλο και προβληματικό, γιατί είναι κομματοκεντρικό και πελατειακό».
Στη συνέχεια συγκρίνοντας την ελληνική πρακτική με αυτή που ακολουθούν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τόνισε ότι «είμαστε το μοναδικό κράτος, που ακόμη βάζουμε γιατρούς να διοικούν νοσοκομεία. Σε όλο τον άλλο κόσμο αυτή τη δουλειά την κάνει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο συνήθως έχει οικονομικές σπουδές. Υπάρχουν πράγματα, όπως η οικονομική διαχείριση, το human resource management – η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων – τα οποία είναι επιστήμες, όσο επιστήμη είναι η αναισθησιολογία, η ορθοπεδική και η ιατρική. Οι γιατροί δεν μπορούν και δεν πρέπει να διοικούν τα νοσοκομεία. Στην ελληνική πραγματικότητα έχουμε την τάση να συντεχνιάζουμε και το σύστημα δεν πρέπει να είναι για τους γιατρούς, αλλά για τους ασθενείς».
Τέλος, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον κ. Πολάκη, ότι τα νοσοκομεία είναι χωρίς διοικητές επί ένα τετράμηνο. «Θα σας έκανα μια επίκαιρη ερώτηση, αλλά τον τελευταίο καιρό αποφεύγετε τη Βουλή, όποτε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος. Γιατί αλλάξατε την επιτροπή κρίσεων τελευταία στιγμή και αντικαταστήσατε τον κ. Μπερετάνο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, γιατί πέντε μήνες μεγάλα νοσοκομεία βρίσκονται χωρίς διοικητές και χωρίς Δ.Σ., όπως για παράδειγμα είναι το νοσοκομείο της Λάρισας».

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

Την αναστολή του Προγράμματος Erasmus+ Νεολαία από τον Δεκέμβριο 2014 αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του Ποταμιού, κκ Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), Γεώργιος Μαυρωτάς (Αττικής) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης). Το Πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε εκατομμύρια νέους να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, αλλά και να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού στο εξωτερικό. Με την ανεργία των νέων να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να έχει θέσει ως προτεραιότητα την λειτουργία του Προγράμματος. Τα τελευταία, όμως, δύο χρόνια διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έκαναν «μπαλάκι» την ευθύνη της διαχείρισης του Erasmus+ Νεολαία πηγαίνοντας από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ στο ΙΚΥ και πίσω στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. τέσσερις φορές.
Είναι προφανές ότι το Υπουργείο δεν είχε διασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις (π.χ. επάρκεια προσωπικού, ύπαρξη διαδικασιών και δομών) προκειμένου να μπορεί να γίνει ορθή και απρόσκοπτη υποστήριξη και διαχείριση του Προγράμματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν το Υπουργείο ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής προτάσεων για τον δεύτερο γύρο του 2016 (R2/2016), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δελτίο τύπου να ακυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης. Η ανικανότητα της κυβέρνησης για παραπάνω από ένα χρόνο να ορίσει υπεύθυνο Εθνικό Οργανισμό για το πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία έχει φέρει σε δύσκολη θέση Δήμους, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες νέων που χρησιμοποιούν το Erasmus+ Νεολαία και δεν μπορούν να λάβουν την προβλεπόμενη χρηματοδότηση για τα προγράμματα δράσης τους. Το Ποτάμι θέτει σειρά ερωτημάτων προς τον Υπουργό: Πότε εκτιμά ότι το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. θα είναι έτοιμο να υλοποιήσει την απρόσκοπτη διαχείριση του Erasmus+ Νεολαία; Πότε θα ξεκινήσει κανονικά η υποβολή προτάσεων για τον 2ο γύρο του 2016; Για ποιο λόγο το ΥΠΠΕΘ προχώρησε σε διαδοχικές αλλαγές ορισμού μεταξύ ΙΚΥ και Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.; Οι πόροι των γύρων του Προγράμματος που δεν πραγματοποιήθηκαν μπορούν να μεταφερθούν στους νέους κύκλους υποβολής προτάσεων;

ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να σταματήσει ο κατήφορος των νοσοκομείων μας

Μέχρι σήμερα προσπάθησα να βοηθήσω τα νοσοκομεία μας αφανώς, αφήνοντας τα έξω από την δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. Όμως, δυστυχώς, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τον τελευταίο χρόνο, με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ολοκληρώθηκε η αποδιοργάνωση και η διάλυση που σοβούσε επί χρόνια και οξύνθηκε με την κρίση.
Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, η διάλυση δεν οφείλεται μόνο σε οικονομικούς λόγους, αλλά και σε μια πρωτοφανή αποδιοργάνωση των διοικητικών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επέδειξε εμμονική επιμονή στην αποπομπή των διοικητών των νοσοκομείων. Επέλεξε να αφήσει ακυβέρνητα, τέσσερις μήνες τώρα, όλα τα νοσοκομεία της χώρας μόνο και μόνο για να μπορέσει να διορίσει τα δικά της παιδιά. Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της κακοδιοίκησης και του νεποτισμού που διαχρονικά ταλανίζει το Εθνικό σύστημα Υγείας και όχι μόνο. Ακόμα και το πολυδιαφημισμένο «Παράλληλο Πρόγραμμα» δεν είναι παρά νομοθέτηση μικροεξυπηρετήσεων και προθέσεων, όπως στο παράδειγμα των ανασφάλιστων και της λίστας χειρουργείων.
Τοπικά, στη Λάρισα, η κατάσταση είναι κάκιστη. Τα νοσοκομεία παρέμειναν ακέφαλα, χωρίς Διοικητή ή Διοικητικό Συμβούλιο για τους περισσότερους μήνες του 2015, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εβδομάδες που έμειναν εντελώς αδιοίκητα: Ούτε Διοικητής ούτε ΔΣ. Ποιοι λησμόνησαν πως αρχές Φεβρουαρίου έληγε η θητεία του ΔΣ; Γιατί χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας χάους, για να παρθεί μια απόφαση; Στο μεταξύ χειρουργεία αναβάλλονται, επειδή δεν υπάρχει κανείς να εγκρίνει προμήθειες και διαγωνισμούς που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα νοσοκομεία αδυνατούν να παραγγείλουν ή να πληρώσουν και το παραμικρό υλικό, σύριγγες και γάζες για παράδειγμα, αλλά όπως φαίνεται κανείς δεν συγκινείται. Υπουργείο και περιφερικές δομές έχουν υιοθετήσει το ρόλο του πυροσβέστη: πρέπει πρώτα να συμβεί η καταστροφή, για να επέμβουν.
Η Θεσσαλία ολόκληρη παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης του ΕΣΥ και διαθέτει υποδεέστερες δημόσιες δομές σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας. Η Λάρισα χρειάζεται και τα δυο της νοσοκομεία σε πλήρη λειτουργία. Για να εξασφαλιστεί αυτό χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός και διαρκής συνεργασία όλων. Στόχοι, στρατηγικός σχεδιασμός και προγραμματισμός τριμήνου, είναι επί του παρόντος άγνωστες λέξεις.
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν σταθερή, άξια διοίκηση και διαχείριση με βάση τις αντικειμενικές ανάγκες και όχι τα κομματικά συμφέροντα. Είναι ανάγκη επείγουσα να στηριχθούν τα νοσοκομεία της πόλης που έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. Δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο το διοικητικό αλαλούμ. Υπουργείο και ΥΠΕ έχουν σοβαρότατες ευθύνες.

ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Στις 16-02-2016 με Κοινή Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, η οποία διαπραγματεύεται με όλους τους συμβαλλόμενους παρόχους τις αμοιβές τους, τους όρους των συμβάσεων του Οργανισμού, τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων κλπ. Η διαπραγμάτευση της Επιτροπής με τις φαρμακευτικές εταιρείες αφορά «εκπτώσεις» στις τιμές των φαρμάκων που προμηθεύεται ο ΕΟΠΥΥ με στόχο την εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης του Οργανισμού. Με την από 14-05-2015 ΚΥΑ οι διαπραγματεύσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τις εταιρείες φαρμάκου είναι απόρρητες. Όπως αναφέρεται «Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης καθώς και των σχετικών υποεπιτροπών της δεν χορηγούνται κατά το τμήμα που περιλαμβάνουν στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με ζητήματα εμπορικού ή βιομηχανικού απορρήτου, ήτοι ιδίως σχέδια ή κανόνες τεχνικής φύσεως, οδηγίες, τύπους και πρότυπα, πηγές προμήθειας ή παραγωγής προϊόντων, καθώς και οποιαδήποτε εμπιστευτικής φύσεως αναφορά έχει οικονομική αξία για την ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος». Με άλλα λόγια, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Ο Υπουργός Υγείας διορίζει κυριολεκτικά όποιον θέλει στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στη συνέχεια η εν λόγω επιτροπή των υπουργικών φίλων διαπραγματεύεται με τις εταιρείες.
Η μυστικότητα δίχως καμία ασφαλιστική δικλείδα –όπως ορίζεται στην ΚΥΑ- γεννά υπόνοιες και καλλιεργεί αρνητικό κλίμα. Εξάλλου, είναι ασύμβατη με την κοινή ευρωπαϊκή τιμολόγηση. Η μόνη χώρα στο σύστημα τιμολόγησης με τις τρεις φτηνότερες που έχει μυστικές διαπραγματεύσεις είναι η Γερμανία, η οποία έχει δεσμευτεί να τις καταργήσει.  Επειδή η κακώς εννοούμενη μυστικότητα και η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι έννοιες ασύμβατες, το Ποτάμι ρωτά ποια είναι η σκοπιμότητα της μυστικότητας, όπως ορίζεται στην ΚΥΑ, και γιατί δεν τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες.

Add Comment