Συνέντευξη τύπου στη Λάρισα έδωσαν Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΡΙΣΑ (2)

Συνέντευξη τύπου για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλία στη Λάρισα την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τοποθετήσεις των βουλευτών έχουν ως εξής:

Τοποθέτηση Νίκου Παπαδόπουλου, βουλευτή Λάρισας
Μέσα από τον αγώνα τον αγροτών φάνηκε πρωτίστως η διαφορά μιας αριστερής κυβέρνησης σε σχέση με τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η πολιτική μας πηγάζει από τις επιταγές της κοινωνίας και όχι μέσα σε κλειστά γραφεία. Ένας αγώνας που έληξε με νίκη του κινήματος, χωρίς καταστολή και με δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από τον διάλογο και την σύνθεση απόψεων.
Από αυτή την δημοκρατική διαδικασία προέκυψε ένα ασφαλιστικό και φορολογικό σχέδιο συμπόρευσης, το οποίο και σε συνδυασμό με την νέα Π.Α.Α. θα αποτελέσει τον μπούσουλα και το εργαλείο για τον αναπροσανατολισμό της παραγωγής αλλά και την παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Ειδικότερα το ασφαλιστικό και φορολογικό διαρθρώνεται γύρω από τους εξής βασικούς άξονες:
-Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών και κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
-Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (δηλαδή για όσους το 51% του εισοδήματος τους προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες), σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
-Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση και να αφαιρείται αργότερα από το φορολογήσιμο εισόδημα.
– Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών και θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω η κυβέρνηση κατάφερε η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, να είναι μικρότερη από την σημερινή.
Επίσης θα στηριχθεί η αγροτική παραγωγή μέσα από μια δέσμη μέτρων με σημαντικότερα τα εξής:
-Ρύθμιση των οφειλών προς την Δ.Ε.Η. με τις ίδιες ρυθμίσεις που ισχύουν και στο οικιακό τιμολόγιο.
-Θέσπιση μητρώου αγροτών, ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων, στήριξη των νέων αγροτών, επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, κάρτα του αγρότη.
-Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, επιτυγχάνοντας έτσι την αφαίρεση από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
– Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανασύσταση των Συνεταιρισμών και την κατάργηση των ‘’Αγροτοδικείων’’.
Βέβαια δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην πολιτική και οργανωτική ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης να εκπονήσει από την μεριά της ένα σοβαρό σχέδιο της παραγωγικής ανασύστασης της χώρας, που αυτή κατέστρεψε με τις πολιτικές της. Είδαμε μία σειρά μέτρων γενικού περιεχομένου, χωρίς μελέτες, χωρίς αριθμούς και χωρίς να πατάνε σε μια λογική βάση. Μια ‘’δημιουργική ασάφεια’’ που κάποτε κατηγορούσαν. Μέτρα που τα μισά είναι πιστή αντιγραφή από την κυβερνητική πρόταση και τα άλλα μισά κενού ενδιαφέροντος. Μια πρόταση του ‘’ποδαριού’’ γραμμένη για να επαναφέρει ένα ζήτημα που έχει λυθεί. Επίσης προτείνουν οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας την παρακράτηση των εισφορών από τις επιδοτήσεις, χωρίς να σκέφτονται ότι θα υπάρχει παρακράτηση και για ασφαλιστικές οφειλές στερώντας από τον αγρότη την δυνατότητα να καλλιεργήσει. Εύλογα λοιπόν, αναρωτιόμαστε από ποια διαδικασία πρόεκυψαν αυτά, από ποιο διάλογο και με ποιους; Κλείνει μάλιστα το κείμενο τους λέγοντας ότι είναι αυτό είναι μέρος της πολιτικής τους πρότασης που θα ολοκληρωθεί κάποτε. Εφόσον λοιπόν δεν έχουν σχεδιασμό, ολοκληρωμένη πρόταση και πλάνο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στην επικείμενη ψηφοφορία στην βουλή τι θα κάνουν; Θα υπερψηφίσει η Ν.Δ. αυτά που αντέγραψε και θα καταψηφίσει αυτά για τα οποία δεν έχει αντιπρόταση; Θα καταψηφίσει το αφορολόγητο? Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την πορεία των πραγμάτων και την υποβάθμιση του πρωτογενή τομέα και αν πραγματικά τους νοιάζει η χώρα να συμβάλουν στον δημόσιο διάλογο. Ήρθε η ώρα για να γίνουν εκείνες οι τομές που χρειάζεται προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος.

[wpg_thumb]

Τοποθέτηση βουλευτή Καρδίτσας Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου

Η υγεία, όπως και οτιδήποτε έχει να κάνει με δαπάνες για την κοινωνία, ακριβέστερα με δαπάνες που αφορούν στον κόσμο της εργασίας, είναι τα μεγάλα θύματα των ιδεοληπτικών επιλογών των εγχώριων και των ξένων εκφραστών του νεοφιλελευθερισμού. Η επιδίωξη για τη συρρίκνωση των δαπανών αυτών βρήκε το πιο γόνιμο έδαφος στα χρόνια της κρίσης. Κι αυτό γιατί υποτίθεται ότι οι δαπάνες αυτές είναι αντιπαραγωγικές και ότι η εξοικονόμηση πόρων από αυτές τις πηγές θα κατευθυνθούν στην παραγωγή πλούτου και την ευημερία.
Το αποτέλεσμα από την εφαρμογή αυτής της αντίληψης, είναι ήδη ορατό: εκτός από την περιστολή της «σπατάλης», η οποία σε έναν βαθμό ήταν γεγονός, οι περικοπές πέρασαν στο κυρίως σώμα των κοινωνικών δαπανών. Ειδικά στην υγεία φτάσαμε στο σημείο της υποστελέχωσης, της έλλειψης εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού. Η ανασφάλεια των πολιτών είναι διάχυτη. Η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους έγινε καθημερινή πραγματικότητα. Πραγματικότητα επίσης και η αύξηση του ιδιωτικού κόστους για την υγεία. Δηλαδή, με λίγα λόγια, τα βάρη έπεσαν και γι αυτόν το λόγο στις πλάτες των πολλών για να γεμίσουν οι τσέπες των δανειστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι η εικόνα αυτή δεν διαφέρει καθόλου από αυτά που συμβαίνουν στη Θεσσαλία και ειδικά την Καρδίτσα που γνωρίζω καλλίτεραλόγω εντοπιότητας.
Εάν προσθέσουμε και τη διοικητική ανεπάρκεια και την ανικανότητα των μέχρι πρότινος διοικήσεων στους φορείς της υγείας, εύκολα γίνεται κατανοητή η θλιβερή κατάσταση που βιώνει η κοινωνία μας.
Για να ολοκληρώσω με τις διαπιστώσεις, οφείλω να τονίσω ότι οι κοινωνικές δαπάνες δεν είναι αντιπαραγωγικές. Αυτή είναι η αντίληψη που θέλει την υγεία να είναι εμπόρευμα. Για τη δική μας αντίληψη είναι ακριβώς το αντίθετο.
Οφείλω επίσης να σημειώσω με έμφαση, ότι από τις μέχρι σήμερα περικοπές δεν ευνοήθηκαν ούτε οι δημόσιες ούτε οι ιδιωτικές επενδύσεις. Ούτε καν στον τομέα της ίδιας της υγείας. Αυτό αποκαλύπτει τον προσχηματικό και υποκριτικό χαρακτήρα των επιχειρημάτων του νεοφιλελευθερισμού και της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Σημειολογικά, η τοποθέτηση στην αντιπροεδρία της Ν.Δ. του ανάλγητου   πρώην υπουργού υγείας, είναι επίσης αποκαλυπτική.
Αλλά για εμάς, τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή μας, οι κοινωνικές δαπάνες είναι παραγωγικές.  Γιατί συμβάλλουν όχι μόνο στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας αλλά και γιατί στηρίζουν την ίδια την ανθρώπινη ζωή που από μόνη της είναι υπέρτατη αξία. Και αυτό το αποδεικνύουμε έμπρακτα εφαρμόζοντας ήδη ένα μέρος του  Παράλληλου Προγράμματός μας.  
Με  την καθιέρωση της καθολικής πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας – ανεξάρτητα από το εάν ο πολίτης είναι ασφαλισμένος ή όχι.
 Με τη θέσπιση κινήτρων για να γίνουν τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. των άγονων περιοχών  ξανά πόλος έλξης για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Με τη διευκόλυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού στο χώρο της υγείας γενικά.
Με την επίλυση χρόνιων διαδικαστικών και διοικητικών θεμάτων που ταλαιπωρούσαν το υγειονομικό προσωπικό.
Με την άρση των εμποδίων που απέτρεπαν τους ειδικευόμενους γιατρούς να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα για  αυτά  της επαρχίας ,των άγονων και νησιωτικών περιοχών. 
Με την επίλυση των θεμάτων των εφημεριών.
 Με τη σύσταση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων των Ασθενών.
Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά μας περιθώρια εξακολουθούν να είναι στενά, στον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2016 προβλέψαμε αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά 830 εκατομμύρια.      300 εκατομμύρια  από αυτά θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε αύξηση των δαπανών αυτών μετά από 7 ολόκληρα χρόνια. Και  χωρίς να αντιμετωπίζουμε το σύνολο των προβλημάτων, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας,  συνολικά περίπου 3.200 θέσεις. Να επισημάνω ότι οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2009 ενώ το διάστημα 2009-20015 έγιναν 15.000 αποχωρήσεις υγειονομικού προσωπικού χωρίς να υπάρχει καμιά πρόσληψη. Επιπλέον διασφαλίζεται η παράταση της θητείας του υπηρετούντος προσωπικού μέχρι  30/9/2016 και η παραμονή ειδικευόμενων στα νοσοκομεία μετά τη λήξη του χρόνου ειδίκευσης. Γίνεταιεπίσης προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν οι διορισμοί ειδικευόμενων γιατρών πρώτης γραμμής, των ειδικών γιατρών των οποίων οι κρίσεις  είχαν περαιωθεί και οι διορισμοί  τους είχαν κολλήσει απ το 2008.Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία το επόμενο διάστημα Θα καλύψουμε κενά (μόνιμων γιατρών,  νοσηλευτικού, εργαστηριακού, διοικητικού και λοιπού  προσωπικού) σε όλες τις δομές υγείας της Θεσσαλίας, συνδυάζοντας τις ανάγκες τους, τον προγραμματισμό της 5ης ΥΠΕ και τις οικονομικές δυνατότητες που διαθέτουμε για την παρούσα χρονιά. Επίσης αναφορικά με  ένα σοβαρό θέμα που έχει σχέση με τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών ,απ το Σεπτέμβρη απέκτησαν τη συνήθη ροή τους. Μεγάλο μέρος θα καλυφτεί απ την επόμενη δόση των 5.5 δις που θα εκταμιευθεί στα πλαίσια της δανειακής συμφωνίας. Θα ομαλοποιηθεί  επίσης η προμήθεια υλικών. Ήδη στα Κ.Υ έχει δοθεί η δυνατότητα επέκτασης συμβάσεων για προμήθειες υλικού, που έχει σχέση με αντιδραστήρα, υγειονομικό υλικό και καύσιμα. Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας για να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας κάνει όλους τους Δημ.φορείς που εμπλέκονται στα θέματα περίθαλψης, έμμεσους ή άμεσους χορηγούς. Ενδεικτικά θα αναφέρω επίσης ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανυπαρξίας δράσεων που παραλάβαμε και αφορά την κεντρική υπηρεσία της 5ης ΥΠΕ όπου έλειπε το τμήμα διοίκησης, η  διαχείριση και δεν υπήρχε κεντρική αποθήκη. Ενα μεγάλο έργο επιτελέστηκε με τη συγκρότηση τμήματος διαχείρισης και την αγορά προγραμμάτων μισθοδοσίας ώστε να αποδεσμευτούν οι υπηρεσίες της ΥΠΕ με τα 34 Κ.Υ και τις 11μονάδες ΠΕΔΥ από τα Νοσοκομεία και ενοικιάστηκε αποθήκη για τις κεντρικές προμήθειες.
Τέλος, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία αντικατάστασης των διοικήσεων των νοσοκομείων με αξιοκρατικά κριτήρια.
Φίλες και φίλοι.
Δίνουμε χειροπιαστά δείγματα γραφής.
Αποδεικνύουμε στην πράξη τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής μας.
Ανοίγουμε το δρόμο για την ανάκτηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των πολιτών και ιδιαίτερα των θυμάτων που επλήγησαν βαρύτατα από την κρίση.
Διαμορφώνουμε το πλαίσιο ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου με έμφαση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τοποθέτηση Παναγιώτας Βράντζα

Είμαστε σήμερα εδώ, 14 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Πριν ξεκινήσω την τοποθέτηση μου θα αναφερθώ σύντομα στην κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τη χώρα τον Ιανουάριο του 2015.
Μια οικονομία κατεστραμμένη με το ΑΕΠ μειωμένο κατά 25%, μια κρατική μηχανή δυσκίνητη, ένα σύστημα διαφθοράς καλά οργανωμένο και η παραγωγική διαδικασία απολύτως αποδιοργανωμένη.

Το στοίχημα για τη χώρα, και όχι για τo ΣΥΡΙΖΑ, συνοψίζεται κατά τη γνώμη μου σε 4 άξονες:

– Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
– Θεσμική θωράκιση της ισονομίας και της δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών.
– Άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.
– Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά την καταπολέμηση της διαπλοκής, και συνεχίζουμε (Λίστες , κύκλωμα εκβιαστών κτλ.)
Έχουν παρθεί επίσης σημαντικά μέτρα για τη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (κάρτα σίτισης, επίδομα ενοικίου κτλ.) και μέσα στον επόμενο μήνα θα ανακοινωθούν τα κέντρα κοινότητας για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (παιδιά ηλικιωμένοι ,ευάλωτες ομάδες, ΑΜΕΑ, εξαρτημένους, άστεγους, άπορους, Ρομά)

Όσον αφορά την κοινοβουλευτική δουλειά, έχουν γίνει σημαντικά πράγματα το 2015. Πρέπει εδώ, να γίνει ξεχωριστή αναφορά στο νόμο για τη δημόσια διοίκηση.
Θεσπίζεται για πρώτη φορά το μητρώο των επιτελικών στελεχών, για την κάλυψη των θέσεων υψηλής ευθύνης αλλά και η στοχοθεσία, η κοινωνική λογοδοσία και η αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα. Θα δημιουργηθεί έτσι μια στέρεη βάση πάνω στην οποία θα κτισθεί η ανάπτυξη και η ευημερία των πολιτών .

Η μητέρα όμως των μαχών αφορά στην κατάρτιση ενός ρεαλιστικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Είμαστε στη Θεσσαλία για αυτό και θα αναφερθώ κυρίως στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στον οποίο θα χτιστεί το μέλλον της χώρας.
Η ανάπτυξη θα στηριχθεί στις εξής παραδοχές.
Θέλουμε αγροτικό εισόδημα που στηρίζεται στην παραγωγή και όχι στις επιδοτήσεις. Θέλουμε ποιοτικά προϊόντα. Θέλουμε υγιή συνεργατικά σχήματα.
Θέλουμε αγρότες εκπαιδευμένους. Και τέλος θέλουμε σύνδεση της παραγωγής της επιστήμης και της αγοράς.
Γι’ αυτό και συνεχίζουμε με το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και η εταιρία διαχείρισης της δημόσιας γης.
Ετοιμαζόμαστε για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με πρόταση για μια πιο δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων. Οργανώνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να διανέμουμε τις επιδοτήσεις με διαφάνεια και συνέπεια, ήδη το Δεκέμβριο πληρώθηκαν οφειλές στους παραγωγούς από το 2008! και σχεδιάζουμε ώστε οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται απ’ ευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Και τέλος, είναι έτοιμο προς υλοποίηση το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα πρόγραμμα συνολικά 7 δις, από το 2016 ως το 2020.
Ένα κομμάτι αυτού του προγράμματος θα το διαχειριστούν οι περιφέρεις. Έτσι αφού συμφωνήσουμε ότι δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ και όλοι οι πόροι αξιοποιηθούν σωστά, το 2020 η χώρα θα έχει μια διαφορετική εικόνα.
Βεβαίως θα γίνει μια εκτενής παρουσίαση του ΠΑΑ σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.
Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι για αυτή την κυβέρνηση, η διαχείριση της εξουσίας δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος είναι η βελτίωση της ζωής και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Με τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Τοποθέτηση Σάκη Παπαδόπουλου, βουλευτή Τρικάλων
ΤΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Κατανοούμε τις οξύτατες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης για ένα σχεδιασμό που ακυρώνει τα δικά τους σχέδια. Για μια μεγάλη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που αφορά την πολιτική πέραν των εφαρμοστικών μνημονιακών νόμων, για επιλογές που αντανακλούν το κοινωνικό όραμα αυτής της Κυβέρνησης, τις ανθρωπιστικές της αξίες, τις ταξικές προτιμήσεις της υπέρ των αδυνάτων και εις βάρος των κομπιναδόρων – των φοροφυγάδων – των διαπλεκόμενων – των διεφθαρμένων… όλων εκείνων που ενοχοποιούνται για την υπερχρέωση της χώρας και άφησαν τα αποτυπώματά τους στις λίστες του πλούτου…
Κατανοούμε ότι ενοχλεί αρκετούς μια μεγάλη κοινοβουλευτική παρέμβαση που αποδεικνύει ότι το Παράλληλο Κυβερνητικό Πρόγραμμα προοδευτικού μετασχηματισμού – Ανασυγκρότησης της χώρας υπάρχει, δεν βρίσκεται « στο παράλληλο σύμπαν». Το Σ/Ν για « την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», ( το οποίο αποτελεί Ενιαίο Σύνολο με τα επείγοντα ζητήματα που ρυθμίστηκαν στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ), ήρθε επιτέλους για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή με τη κανονική και όχι την επείγουσα διαδικασία, η οποία επιτρέπει να συζητάμε διεξοδικά την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ειδικά στο χώρο της Υγείας που γίνονται σημαντικές βελτιώσεις και αλλαγές, ουσιαστικά μπαίνουν τα ΘΕΜΕΛΙΑ μιας τολμηρής ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ του δημόσιου συστήματος υγείας. Το γεγονός αυτό τρελαίνει τη ΝΔ, την οδηγεί σε παράκρουση. Χρησιμοποιεί την Αυτοδιοίκηση για να καταγγείλει ανερυθρίαστα ότι η Κυβέρνηση αποποιείται των συνταγματικών ευθυνών της στην υγεία και μεταβιβάζει τα οικονομικά βάρη στους Δήμους. Ξαναγυρνά στο τόπο του εγκλήματος ( για να σκεπάσει τα ίχνη) και κυκλοφορεί ένα ογκωδέστατο κείμενο ( « μαύρη βίβλο» το ονομάζουν ) που επιχειρεί μια μαύρη προπαγάνδα μετάθεσης ευθυνών για τα τραγικά προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στο ΕΣΥ, στο ΠΕΔΥ, στις ΜΕΘ… Στη μαύρη προπαγάνδα πρωταγωνιστεί ένας από κείνους που πήραν μέρος στο έγκλημα κατά των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης…
Το Σ/Ν λαμβάνει υπόψη τις τραγικές συνέπειες της υπερχρέωσης της Ελλάδας και των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών διαχείρισης του χρέους που επέβαλαν οι δανειστές και υιοθετήθηκαν από τις Κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά – Βενιζέλου, όχι όμως από αυτή τη Κυβέρνηση και από τον λαό, που στη συντριπτική πλειοψηφία του συνειδητοποίησε ότι η αρχιτεκτονική τους, η ιδεοληψία τους, ο ταξικός προσανατολισμός τους, οδήγησε :
σε εγκληματική ύφεση την ελληνική οικονομία, σε μείωση κατά 25% του ΑΕΠ
σε διάλυση του παραγωγικού ιστού,
στην έκρηξη των ανισοτήτων και της ανεργίας,
στην απόγνωση ακόμη και σε αυτοκτονίες,
στο βάθεμα της φτώχειας, στη κοινωνική εξαθλίωση…

Μεταξύ των πολλών άλλων δράσεων κοινωνικής παρέμβασης και αλληλεγγύης που κάνει, το Σ/Ν θεσμοθετεί:
Α ) Την οργάνωση στους ΟΤΑ α/ βαθμού Δομών ανθρωπιστικού χαρακτήρα για την εξυπηρέτηση και διασύνδεση των φτωχών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, ως Κέντρα Κοινότητας Κοινωνικής Προστασίας. Τη σύσταση και λειτουργία Μηχανισμού Διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, με τη σύμπραξη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Τον σχεδιασμό και κατάρτιση Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, συγχρηματοδοτούμενα από τους πόρους του ΕΣΠΑ για τη κάλυψη κοινωνικών αναγκών με την απασχόληση των ανέργων…
Β ) Την ελεύθερη, δωρεάν, πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων ελλήνων πολιτών και των οικογενειών τους ( περίπου 2,5 εκατ. ανθρώπων ) στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας : Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία, Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Δημόσια Ιδρύματα Αποκατάστασης… με μοναδική προϋπόθεση τη κατοχή ΑΜΚΑ. Συνολικά, θεσμοθετεί ένα ανθρωπιστικό καθήκον : τη καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού – περιλαμβανόμενων και των ομογενών, των πολιτών κρατών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών με νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και ευπαθών ομάδων μεταναστών (π.χ. εγκύων, ανηλίκων, ατόμων με αναπηρίες, χρονίως πασχόντων… ), με τη παροχή υπηρεσιών επείγουσας βοήθειας, εργαστηριακού ελέγχου, νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η « μαύρη βίβλος» της ΝΔ αυτή την θαυμάσια ανθρωπιστική παρέμβαση την καταγγέλλει υποστηρίζοντας ότι « παρόμοια νομοθεσία δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου» διότι, όπως λένε « ανοίγει τη κερκόπορτα σε γείτονες να έρχονται στην Ελλάδα και να υποβάλλονται σε πανάκριβες θεραπείες εντελώς δωρεάν, φορτώνοντας το κόστος στο ΕΣΥ και στους φορολογούμενους πολίτες». Στη πραγματικότητα, η φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία κατόπιν ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γιατρών του ΕΣΥ ή του ΠΕΔΥ, ενώ τα φάρμακα υψηλού κόστους παρέχονται από τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Η ρύθμιση αυτή χρηματοδοτείται με 100 εκατ. ευρώ προϋπολογισμένης επιχορήγησης των Νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ ( o προϋπολογισμός του για το 2016 είναι αυξημένος κατά 502 εκατ. ευρώ και προβλέπει μεταβιβάσεις 900 εκατ. ευρώ προς τα Νοσοκομεία, έναντι 700 εκατ. ευρώ το 2015 ). Η ανθρωπιστική αυτή παρέμβαση της Κυβέρνησης βαθαίνει τα πρωτόλεια μέτρα που είχε πάρει και η προηγούμενη Κυβέρνηση και υλοποιεί ταυτόχρονα τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους να προασπίζει ισότιμα την υγεία των πολιτών του, αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τον ευρωπαϊκό χάρτη δικαιωμάτων, τα ουμανιστικά καθήκοντα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Να θυμίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Τμήμα του Π.Ο.Υ. έβαζε από τις αρχές της 10ετίας του ¨90 τον στόχο « Υγεία σε όλους στην Ευρώπη το έτος 2000».
Γ ) Την στήριξη και αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που αντιμετωπίζει τραγικά προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργικής κατάρρευσης, μετά από 6 χρόνια δραματικών περικοπών στη χρηματοδότησή του, απολύσεων στον ΕΟΠΥΥ επί Υπουργίας Γεωργιάδη και ουσιαστικού μηδενισμού των προσλήψεων, αν και ήταν γνωστό και το πρόβλημα των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και οι πρόσθετες υγειονομικές ανάγκες λόγω των προσφυγικών ροών. Επί Υπουργίας Βορίδη ανακοινώθηκαν 4000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά στον Προϋπολογισμό του 2015 είχαν περιληφθεί μόνον 1054. Οι ρυθμίσεις που γίνονται με το Σ.Ν είναι :
1. Η κατάργηση της παρακράτησης των συντάξεων των Ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των φιλοξενούμενων σε δομές κλειστής περίθαλψης ατόμων με αναπηρία ή με χρόνιες παθήσεις
2. Η διευκόλυνση της διαδικασίας της στελέχωσης, των κρίσεων και των διορισμών των γιατρών του ΕΣΥ στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις δομές του ΠΕΔΥ, στις ΜΕΘ ( η ΝΔ τώρα ανακάλυψε ότι υπάρχουν έτοιμες κλίνες που δεν χρησιμοποιούνται λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης. Το Υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει την πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών ). Προβλέπεται για την επιτάχυνση των προσλήψεων η χορήγηση ειδικής άδειας στους εισηγητές – κριτές, αυξάνεται το όριο ηλικίας για την κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ ( ζήτημα προσαρμογής στη σημερινή πραγματικότητα ), δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να εγκρίνει τη προκήρυξη Θέσεων γιατρών ΕΣΥ και στους βαθμούς του Επιμ. Α και Διευθυντή μετά από αιτιολογημένες προτάσεις, μπαίνουν προϋποθέσεις για την εκ νέου υποψηφιότητα υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ, ρυθμίζεται η λειτουργία του Συμβουλίου Προσλήψεων-Κρίσεων…
3. Αποκαθίστανται μισθολογικά οι γιατροί – οδοντίατροι που μεταφέρθηκαν / μετατάχθηκαν στο ΕΣΥ από Νοσοκομεία του ΙΚΑ ή υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ. Αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους σε οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και στο ΝΠΙΔ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» για όσο διάστημα βρισκόταν στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατατάσσονται – ενσωματώνονται – εξελίσσονται με ισότιμο τρόπο, γεγονός αναγκαίο καθώς προχώρησαν και στο κλείσιμο του ιδιωτικού τους ιατρείου, για να έχουν ΠΑΑ στο ΕΣΥ.
4. Διευκολύνεται η κινητικότητα των γιατρών του ΕΣΥ εντός Φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας των Υγειονομικών Περιφερειών, οι αποσπάσεις – μετατάξεις – μεταθέσεις τους.
5. Ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα της εφημερίας του ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού του ΕΣΥ, καθώς και των ειδικευόμενων γιατρών που είναι αλλοδαποί υπότροφοι, για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων, να αποσαφηνιστούν και να προστατευτούν οι εργασιακές σχέσεις και οι συνθήκες εφημερίας. Καθιερώνεται η εφημερία μικτού τύπου και για τις αργίες, για όλο το επιστημονικό προσωπικό των Νοσοκομείων. Προσδιορίζεται ότι το ωράριο είναι 6ωρο, συνεχές, πρωϊνό και συνεχίζεται με εφημερία ετοιμότητας. Αποσαφηνίζεται η αμοιβή εφημεριών και για τους ειδικευόμενους αλλοδαπούς υπότροφους.
7. Παρέχονται κίνητρα στους γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε κενά Ιατρεία νησιωτικών, άγονων και προβληματικών περιοχών, είτε ως υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου, είτε επί θητεία, είτε ως ειδικευμένοι και παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να χαρακτηρίζει ή να αποχαρακτηρίζει τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας που πληρούν τις προδιαγραφές.
8. Ρυθμίζονται θέματα των Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου, των Ιατρών που είναι ΑΜΕΑ, της ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, καθώς και της Παθολογικής Ογκολογίας.
9. Διευκρινίζονται ζητήματα διάρθρωσης της Ιατρικής Υπηρεσίας, συγκρότησης των Επιστημονικών Συμβουλίων, ορισμού Επιστημονικών Υπευθύνων των Κέντρων Υγείας, λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων υπηρεσιακής κατάστασης των γιατρών του ΕΣΥ και του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου
10. Διευθετούνται ζητήματα κινητικότητας του νοσηλευτικού, εργαστηριακού, λοιπού προσωπικού, εντός των Φορέων παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας: αποσπάσεων, συνυπηρέτησης, μετατάξεων, μετακινήσεων και της επιπρόσθετης ειδικής ετήσιας άδειας του υγειονομικού προσωπικού
11. Ρυθμίζεται η νόμιμη λειτουργία των ΔΣ των Νοσοκομείων στις περιπτώσεις αποχωρήσεων Διοικητών, κι ακόμη θέματα του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΑ, του ΕΟΜ, του ΕΟΦ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της ΕΣΔΥ
12. Καθιερώνεται η κατάρτιση Λίστας Χειρουργείου με αξιόπιστο τρόπο για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενών και για να σταματήσει κάθε υπόνοια συναλλαγής
13. Συγκροτείται Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και θεσπίζονται Διαμεσολαβητές Υγείας και Συντονιστές Υπηρεσιών Υγείας για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
14. Ιδρύεται Γ.Ν.ΘΗΡΑΣ από την ΑΕΜΥ Α.Ε., με συμπλήρωση του κανονισμού εσωτερικής οργάνωσης της ΑΕΜΥ και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου.
15. Εξουσιοδοτούνται οι Διοικητές των ΥΠΕ να προεγκρίνουν δαπάνες τους για να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός των Μονάδων Υγείας και η εύρυθμη λειτουργία τους. Νομιμοποιούνται οι δαπάνες των ΥΠΕ που πραγματοποιήθηκαν από 1-1-15 έως 31-12-15 για τη κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ.
16. Μονιμοποιούνται οι Ειδικευμένοι Γενικής Ιατρικής που διορίστηκαν σε θέσεις Ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου μετά την 1-1-2010 και διευκολύνονται οι νέοι γιατροί για την έναρξη της εξειδίκευσής τους στα Νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας
17. Ρυθμίζονται θέματα του ΕΟΠΥΥ : συγκρότηση Υπηρεσιακού Συμβουλίου, συνέχιση των υποχρεώσεων των Φορέων που εντάχθηκαν σε αυτόν, έλεγχοι εντοπισμού παραβατικότητας των παρόχων του, ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας με ΑΕΙ, αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων – της περιουσίας του Οργανισμού – των δεδομένων που τηρεί – καινοτόμων προγραμμάτων…
Όλες αυτές οι σημαντικές παρεμβάσεις, μαζί με εκείνες των άλλων Υπουργείων, εκείνες που έρχονται ως νομοτεχνικές υπουργικές βελτιώσεις και βουλευτικές τροπολογίες, καθώς και εκείνες που συμπεριλήφθηκαν στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποτελούν πολύτιμο τμήμα του Παράλληλου Κυβερνητικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης της χώρας και οργανικό τμήμα της έναρξης της ριζοσπαστικής Μεταρρύθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, εντελώς αναγκαίας 32 χρόνια μετά την ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ. Να θυμίσουμε ότι αρκετές προγενέστερες προσπάθειες ( ανακοινώσεις Έβερτ το 1989 περί ίδρυσης 50 Αστικών Κέντρων Υγείας, Έκθεση «7 Σοφών» το 1995 για τις αναγκαίες αλλαγές στην Υγεία, « 200 νέα μέτρα για την Υγεία» του Αλέκου Παπαδόπουλου, Νόμος Στεφανή το 2003 για την οργάνωση της ΠΦΥ ) δεν απέδωσαν.
Η νέα ριζοσπαστική τομή που σχεδιάζει η Κυβέρνηση στην Υγεία, για να εγγυάται το δικαίωμα στο όνειρο, απαιτεί
τη γενναία χρηματοδότησή της ακόμη και μέσα στα ασφυκτικά περιθώρια της επιτήρησης των δαπανών από τους δανειστές της χώρας. Αυτή επιχειρείται με την αύξηση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού του 2016 κατά 823εκατ. ευρώ μέσω μεταβιβαστικών πληρωμών, απόδοσης στο ΕΣΥ των 714 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, επανεκκίνησης της χρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τα Νοσοκομεία ( 1214 εκατ. ευρώ ), προς τον ΕΟΠΥΥ ( 1682 εκατ. ευρώ ), προς τη Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση ( 2696 εκατ. ευρώ ανέρχονταν οι οφειλές τον Σεπτέμβριο του 2015 )
μαζικές προσλήψεις δημόσιων λειτουργών της υγείας στο ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ ( πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την υπέρβαση του ανώτερου ορίου εβδομαδιαίας απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και προειδοποιεί για επιβολή προστίμου 150 εκατ. ευρώ ), γεγονός που πιέζει για πολύ περισσότερες μόνιμες προσλήψεις στα Νοσοκομεία από τις 2440 οι οποίες ήδη εγκρίθηκαν, καθώς και μαζικές προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, στο ΠΕΔΥ, στις Μονάδες, στα Ογκολογικά Τμήματα…
την εξαφάνιση κάθε σπατάλης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, με αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο σύστημα προμηθειών και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τη γενικευμένη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών – την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών – τα ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών – την επαναξιολόγηση των ΚΕΝ – τη διείσδυση των ποιοτικών ελληνικών γενόσημων φαρμάκων – τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα…, με τον εξορθολογισμό των δαπανών σε κάθε τομέα, τη κατάργηση των συμβάσεων με πολυδάπανα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας – σίτισης – φύλαξης, τον νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ και την επανεξέταση της ανάγκης του για αναθέσεις σε ιδιώτες παρόχους.
Με τις προϋποθέσεις αυτές μπορεί να πραγματοποιηθεί η τολμηρή Μεταρρύθμιση στην ΥΓΕΙΑ η οποία συμπεριλαμβάνει :
Την σταδιακή οργάνωση ενός ολοκληρωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με Διεπιστημονική Ομάδα και Οικογενειακούς Γιατρούς, Δομές στις Γειτονιές – Μονάδες Αναφοράς, Κέντρα αντιμετώπισης Χρονίων Παθήσεων ( το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. έκανε ήδη αποδεκτή τη σχετική εισήγηση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για 50 Δομές στα έτη 2016 και 2017 )
Την αντιμετώπιση του φάρμακου ως δημόσιου αγαθού, τη σωστή τιμολόγησή του, την στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας – του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, τη δημιουργία Εθνικής Φαρμακαποθήκης…
Τις αλλαγές στην οργάνωση της ψυχικής υγείας, την ολοκληρωμένη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση αποϊδρυματοποίσης των ψυχικά ασθενών…
Τη δημιουργία Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Νομαρχιακά και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία
Τη ριζική αξιοκρατική αναδιάρθρωση του συστήματος διοίκησης των Νοσοκομείων, των ΥΠΕ, του ΕΣΥ.

Οι βαθιές αυτές αλλαγές δίνουν μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση για το ποιόν υπηρετεί η Κυβέρνηση αυτή, για το αν μεταλλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, για το αν υπάρχει δυνατότητα αριστερής εναλλακτικής πολιτικής στην Ενωμένη Ευρώπη…
Όσοι λοιπόν νομίζουν ότι με μαύρη προπαγάνδα, με κομματική εκμετάλλευση των κοινωνικών κινητοποιήσεων, με μαύρες βίβλους όσων ξαναγυρνούν στο τόπο του εγκλήματος ( όπως ο κ.Γεωργιάδης ο οποίος αντί να απολογηθεί για τη κατάρρευση του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, για τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας στην υγεία, εμφανίζεται ως τιμητής ), ότι θα ρίξουν μια Κυβέρνηση που ακόμη και μέσα στις πιο αντίξοες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές συνθήκες και κάτω από διαρκείς εκβιασμούς του ΔΝΤ, του Τόμσεν, του Σόϊμπλε, και άλλων ακραίων μονεταριστικών κύκλων, υπερασπίζεται την ολιστική φροντίδα υγείας – πρόνοιας – αλληλεγγύης και αποδεικνύει τον ιδεολογικοπολιτικό της προσανατολισμό υπέρ μιας κοινωνίας ανθρώπινης χειραφέτησης, υπνώτουν ύπνον βαθύν. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα επιδιώξουμε να ανταποκριθούμε στα ιστορικά καθήκοντα της Ανασυγκρότησης της χώρας που αναλάβαμε…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Add Comment