Το «προσφυγικό» χτύπησε και την Ελασσόνα!

ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 400 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 2 [800x600]

Το προσφυγικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με την έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους της χώρας, το κλείσιμο των Τεμπών και το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια, χτύπησε και την περιοχή της Ελασσόνας!
Προχθές, το απόγευμα, 10 λεωφορεία με 400 Σύριους πρόσφυγες και μετανάστες από Μπαγκλαντές και Αφγανιστάν που κατευθυνόταν προς τα Σκόπια υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν προς την Ελασσόνα και να…εγκλωβιστούν στον κόμβο του Μικρού Ελευθεροχωρίου(στον εθνικό δρόμο που οδηγεί προς Κατερίνη, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα), μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ελασσόνας, εκεί όπου ήδη από ημέρες βρίσκεται το «μπλόκο» των τρακτέρ και των αγροτών.
Εικόνες πρωτόγνωρες για την περιοχή, με ταλαιπωρημένους, καταπονημένους και εξαντλημένους πρόσφυγες όλων των ηλικιών, οικογένειες με μικρά παιδάκια, με έκδηλη αγωνία και ανησυχία «χαρακωμένη» στα πρόσωπα τους, να προσπαθούν να καταλάβουν το πώς θα περάσουν τις επόμενες ώρες τους και το τι τους ξημερώνει.
[wpg_thumb]
Προσωρινά, αρκετοί «κατασκήνωσαν» στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εστιατορίου που βρίσκεται στην τοποθεσία, ενώ κάποιοι άλλοι φρόντισαν να «απλωθούν» στο οδόστρωμα, κάνοντας…καθιστική διαμαρτυρία.
Τις νυχτερινές ώρες, ο Δήμος Ελασσόνας, με τον δήμαρχο κ. Νικ. Ευαγγέλου, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους του Δήμου και τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας (με τον πρόεδρο του κ. Δημ. Οικονόμου) επισκέφθηκαν την τοποθεσία, φροντίζοντας για να δοθεί στους πρόσφυγες βοήθεια, φαγητό και νερό.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης, τα πούλμαν με τους πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν από την περιοχή του Μικρού Ελευθεροχωρίου.
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία κάποιων οδηγών από τα πούλμαν που μετέφεραν τους πρόσφυγες – μετανάστες: «Παρατηρούσαμε στο ταξίδι πως κάποιοι από αυτούς, όταν σταματούσαμε για λίγο στη διάρκεια της διαδρομής, προσπαθούσαν να απομακρυνθούν και να διαφύγουν και…«ξεχνούσαν» προφανώς σκόπιμα τα μικρά παιδάκια τους η μέσα στο λεωφορείο η μέσα στις τουαλέτες των εστιατορίων, που σταματούσαμε!».
Το χθεσινό πρωινό και το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο της προσωρινής για ώρες «στρατοπέδευσης» των προσφύγων και μεταναστών(…είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο), μετά την αναχώρηση των προσφύγων, στο Μικρό Ελευθεροχώρι.

Add Comment